Η διατροφή γνωρίζουμε πως παίζει σημαντικότατο ρόλο στα πάντα. Στην εμφάνισή μας, στο δέρμα μας, στη διάθεσή μας, στην ενέργειά μας. Προφανώς και είναι ένας από τους τομείς που πρέπει να λάβεις υπόψη σου και στην εγκυμοσύνη. Ο Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, Κωνσταντίνος Σύλλας γράφει για τις διατροφικές ανάγκες σου στην εγκυμοσύνη…
Έχει αποδειχθεί ότι η ανεπαρκής διατροφή κατά την κύηση επηρεάζει αρνητικά την ενδομήτρια ανάπτυξη και προκαλεί εμβρυικές δυσπλασίες, ενώ μπορεί να ευθύνεται και για αναιμία και προωρότητα. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η παροχή κατάλληλων διαιτητικών συμβουλών σε όλες τις έγκυες, και ιδιαίτερα σε εκείνες με φτωχή διατροφή ή σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις και σε εκείνες που είχαν επιπλοκές κατά την προηγούμενη κύηση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πόσες θερμίδες χρειάζεσαι;
Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, μια έγκυος γυναίκα δεν χρειάζεται να διατρέφεται υπερβολικά. Η επιπλέον ενέργεια που απαιτείται για τον μεταβολισμό της ιδίας, την ανάπτυξη του εμβρύου και του πλακούντα, την αύξηση του μεγέθους της μήτρας και των μαστών και το επιπλέον λίπος κατά τις 40 εβδομάδες της κύησης, αντιστοιχεί μόλις σε δύο φέτες ψωμί και 100ml γάλα την ημέρα. Υπολογίζεται ότι οι ανάγκες μιας εγκύου γυναίκας δεν υπερβαίνουν τις 2000-2500kcal την ημέρα κατά το δεύτερο και τρίτο μήνα της κύησης, ενώ μπορεί να φθάσουν και τις 3000kcal κατά την λοχεία, εφόσον θηλάζει.
Πρωτεΐνες
Ο επιθυμητός μέσος όρος πρόσληψης πρωτεϊνών κατά την κύηση είναι 60-80 γραμμάρια την ημέρα. Οι ζωικές πρωτεΐνες λαμβάνονται από το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ενώ οι φυτικές από τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια.
Λίπη
Τα λίπη είναι μία σημαντική πηγή ενέργειας και παρέχουν λιποδιαλυτές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των Α, D και Κ. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα απαραίτητα λιπαρά οξέα παρεμποδίζουν σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη υπέρτασης κατά την κύηση. Τα ζωικά λίπη περιέχουν υψηλό ποσοστό κεκορεσμένων λιπαρών οξέων και λαμβάνονται από το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ τα φυτικά λίπη περιέχουν πολύτιμα ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το λινολενικό και το λινολεικό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες είναι επίσης μία από τις σπουδαιότερες πηγές ενέργειας. Ιδιαίτερα η γλυκόζη, τα επίπεδα της οποίας στο αίμα της μητέρας και το εμβρύου σχετίζονται στενά, είναι μία από τις βασικές πηγές ενέργειας για το έμβρυο.
Ιχνοστοιχεία και βιταμίνες
Στη διάρκεια της κύησης οι ανάγκες για σίδηρο, ασβέστιο, ιώδιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο είναι αυξημένες. Η έγκυος μπορεί να λαμβάνει τα στοιχεία αυτά από το άπαχο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα θαλασσινά, τα όσπρια και τα διάφορα φρούτα. Οι βιταμίνες Α και Β περιέχονται στο ήπαρ, στους νεφρούς και στα πράσινα λαχανικά. Η βιταμίνη Β2 απαντά στα δημητριακά ολικής αλέσεως, ενώ η Β5 στο ψάρι, στο άπαχο κρέας, στα πουλερικά και στους ξηρούς καρπούς.
Απαραίτητο για την υγεία της μητέρας και την ανάπτυξη του εμβρύου είναι και το ασκορβικό οξύ, που λαμβάνεται από τα εσπεριδοειδή. Επίσης, απαραίτητα είναι η βιταμίνη D και το φυλλικό οξύ, η ανεπάρκεια του οποίου συνδέεται με την ανάπτυξη μεγαλοβλαστικής αναιμίας στην μητέρα. Το φυλλικό οξύ λαμβάνεται από τα πράσινα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς. Συχνά χορηγούνται ειδικά συμπληρώματα φυλλικού οξέος, ιδίως στην περίπτωση πολύδυμης κύησης.
Κατά την κύηση οι ανάγκες της εγκύου σε σίδηρο είναι αυξημένες και δεν μπορούν να καλυφθούν από τις προσλαμβανόμενες τροφές. Για τον λόγο αυτό επιβάλλεται η χορήγηση σκευασμάτων σιδήρου καθ’ όλη την διάρκεια της κύησης αλλά και κατά την λοχεία. Επίσης, σε πολλές γυναίκες χορηγούνται και συμπληρώματα ασβεστίου, μολονότι αυτά δεν είναι απαραίτητα, εάν η έγκυος ακολουθεί την ενδεδειγμένη δίαιτα, διότι κατά την κύηση η απορρόφηση του ασβεστίου από τις τροφές φθάνει στο 75% σε σχέση με το 58% των μη εγκύων γυναικών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ