Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης γράφει για την πολιομυελίτιδα που ακούμε στην ειδησεογραφία. Ποια παιδιά πρέπει να προσέχουν; Ο λόγος στον ειδικό…
Ένα πολύ επίκαιρο θέμα από την καθημερινή ειδησεογραφία των τελευταίων εβδομάδων είναι και η πολιομυελίτιδα. Τα μηνύματα από την Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κάνουν την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και όλον τον κόσμο να ανησυχεί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πόσο πραγματικά θα πρέπει να ανησυχούμε; Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα απειλή;
Είναι πολύ ΠΙΘΑΝΟΝ να βρεθούμε σύντομα αντιμέτωποι με την φοβερή αυτή ασθένεια, για αυτό θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα.
Τι συμβαίνει σήμερα;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσαν την ανεύρεση του ιού της πολιομυελίτιδας σε λύματα του Λονδίνου. Οι Αρχές αποφάσισαν να συστήσουν τον εμβολιασμό σε περίπου 1 εκατομμύριο παιδιά ηλικίας από 1-9 ετών κατά της πολιομυελίτιδας.
Ο λόγος είναι ότι επειδή η ανεύρεση του ιού στα λύματα για πάνω από 4 μήνες δείχνει ότι ο ιός κυκλοφορεί και προσπαθούν να προλάβουν τα χειρότερα, δηλαδή να μην υπάρξουν κρούσματα παράλυσης από πολιομυελίτιδα σε όσους μέχρι τώρα δεν είναι εμβολιασμένοι. Δηλαδή είναι σαφές ότι κινδυνεύουν μόνο όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, δηλαδή οι ανεμβολίαστοι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι γίνεται στην Ελλάδα;
Στη χώρα μας το εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα είναι στα “υποχρεωτικά”. Εμβολιάζονται όλα τα παιδιά από την ηλικία των 2 μηνών και μέχρι την ηλικία των 10 χρόνων κάνουν 6 δόσεις. Το εμβόλιο έχει πολύ υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας που προσεγγίζει το 100%.
Στην Ελλάδα έχει να εμφανιστεί κρούσμα πολιομυελίτιδας περίπου 50 χρόνια. Κάποια περιστασιακά κρούσματα είχαν εμφανιστεί σε ανεμβολίαστους αλλοδαπούς.
Αποτέλεσμα του συστηματικού εμβολιασμού ήταν να ανακηρυχθούν από τον ΠΟΥ ως περιοχές ελεύθερες από πολιομυελίτιδα η Αμερική το 1994 και η Ευρώπη το 2002. Μόνο η Ινδία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και η Νιγηρία εξακολουθούν να είναι ενδημικές στην πολιομυελίτιδα.
Από το 1997 δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα πολιομυελίτιδας στην Ελλάδα. Η εξάλειψη αυτή οφείλεται στην υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και τα υψηλά ποσοστά ανοσίας του πληθυσμού. Ωστόσο, χρειάζεται ΠΡΟΣΟΧΗ στην εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού ειδικών πληθυσμιακών ομάδων όπως αθίγγανοι, νομάδες, πρόσφυγες και μετανάστες.
Πάντως μέχρι τώρα έχουμε εργαστηριακή ανεύρεση των ιών στα λύματα και όχι σε ανθρώπους.
Όσοι έχουν εμβολιαστεί ΔΕΝ πρέπει να ανησυχούν.
Οι γονείς θα ΠΡΕΠΕΙ να κοιτάξουν το βιβλιάριο υγείας του παιδιού για να αξιολογήσουν αν έχουν γίνει όλες οι δόσεις, αλλιώς θα ΠΡΕΠΕΙ να συμβουλευθούν τον ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ