Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει σήμερα για έναν νέο όρο που μπήκε στις ερωτικές μας σχέσεις. Τι είναι το hoovering; Πως μπορείς να το διακρίνεις και να μην πέσεις στην παγίδα του; Ο λόγος στην ειδικό…
“Ακούω το τραγούδι μας και σε σκέφτομαι…, μου λείπεις…, σε είδα και πάλι στο όνειρό μου…, θυμάσαι τότε που …, φοράω την μπλούζα που μου είχες κάνει δώρο ή την μπλούζα σου…”
Θέλεις να φύγεις από μία σχέση που βλέπεις ότι δεν βγάζει πουθενά. Αντιθέτως, μπορείς να την χαρακτηρίσεις και τοξική, καθώς νιώθεις πως τα κύρια στοιχεία είναι η χειριστική συμπεριφορά του συντρόφου, την οποία διαρκώς υπόσχεται ότι θα αλλάξει -όταν φυσικά την αναγνωρίζει- χωρίς κανένα όμως αποτέλεσμα; Αν λοιπόν νιώθεις πως το έτερον ήμισυ σε χειρίζεται και εσύ δεν μπορείς να ξεφύγεις, μάλλον μιλάμε για το hoovering. Πιο απλά, μιλάμε για εκείνη τη συμπεριφορά που στηρίζεται στο να έχει ο άλλος τον έλεγχο της σχέσης και κατ’ επέκταση και πάνω σου, εμποδίζοντας τη διαφοροποίησή σου και την απομάκρυνση από την τοξική σχέση σου. Ακόμα κι αν τα έχεις καταφέρει, είναι πιθανό να λάβεις ένα μήνυμα μετά από μήνες του στυλ “Μου λείπεις”, νιώθοντας μία γροθιά στο στομάχι…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι είναι το hoovering;
Το hoovering είναι μια τακτική χειραγώγησης που κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει για να “σε ρουφήξει” ξανά σε μια τοξική σχέση. Δυστυχώς, εύκολα μπορούμε να μπερδέψουμε μία προσπάθεια επανένωσης με την συγκεκριμένη τακτική. Το μυστικό όμως είναι στην ύπαρξη τοξικότητας στο παρελθόν.
Πως μπορώ να το καταλάβω;
Αν και υπάρχουν κάποια σημάδια, όπως θα δούμε παρακάτω, δεν σημαίνει ότι πάντα πρόκειται για hoovering, εξαρτάται από την προηγούμενη συμπεριφορά του συντρόφου την οποία δεν πρέπει να ξεχνάς.
1. Προσπάθεια επικοινωνίας μαζί σου από το …πουθενά! Ξαφνικά λαμβάνεις “αθώα μηνύματα” με κύριο στόχο να σου υπενθυμίσουν την ύπαρξη του πρώην και να σου ξυπνήσουν μία νοσταλγία ώστε να θέλεις να έρθεις και πάλι σε επαφή. Τα μηνύματα αυτά μπορεί να εκφράζουν ένα απλό ενδιαφέρον για το τι κάνεις, μπορεί όμως και να εκφράζουν το πόσο σημαντική είναι η παρουσία σου στη ζωή του.
2. Η μετάνοια! Προσπαθεί να σε πείσει ότι έχει αλλάξει, ζητώντας συγγνώμη και κάνοντας τον πρώτο καιρό ό,τι ακριβώς ήθελες και ζητούσες, μέσα από τη γνωστή φράση πως “τα πάντα θα είναι καλύτερα/διαφορετικά, ανάμεσά μας!”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
3. “Είσαι τα πάντα για μένα!” Υπερβολικές δηλώσεις αγάπης, υπενθυμίζοντας μόνο τις καλές στιγμές που περάσατε οι δυο σας. Ο στόχος δεν είναι άλλος βέβαια πέρα από το να σε κάνει να δεις τι χάνεις και να δημιουργήσει την αμφιβολία μέσα σου για το αν θα βρεις κάποιον άλλον να νοιάζεται τόσο πολύ για εσένα!
4. “Μόνο μαζί σου νιώθω έτσι!” Ακόμα ένας τρόπος να σου δείξει πως αν και προσπάθησε να σε ξεχάσει και να πάει παρακάτω, γυρνάει και πάλι σε εσένα. Σκέψου λίγο, όταν ήσασταν μαζί πώς ήταν απέναντί σου.
5. Προσοχή σε σημαντικές ημερομηνίες, όπως γενέθλια, γιορτές, επετείους… Είναι η εύκολη δικαιολογία για να σε πλησιάσει ξανά.
6. Δώρα! Μία προσπάθεια εξαγοράς σου μέσα από ακριβά δώρα ενώ όσο ήσασταν μαζί ήταν …ακριβοθώρητα! Στόχος βέβαια να σε δελεάσει και πάλι και να σου δημιουργήσει τύψεις και ενοχές.
7. Σου υπόσχεται τον ουρανό με τ’ άστρα! Μπορεί να σου υποσχεθεί ότι θα ικανοποιήσει όλες εκείνες τις επιθυμίες σου που “κορόιδευε” όσο ήσασταν ζευγάρι. Μέχρι και στον γάμο μπορεί να φτάσει για να σε πείσει, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν θα το κάνει ποτέ.
8. Χρησιμοποιεί κοινούς γνωστούς, φίλους ακόμα και συγγενείς για να σε πλησιάσει. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να υποδύεται το θύμα ώστε να “υποχρεώσει” με τον χειριστικό του τρόπο τους ενδιάμεσους να επικοινωνήσουν μαζί σου μεταφέροντας το πόσο υποφέρει.
9. Σαν να μην συμβαίνει τίποτα! Εξακολουθεί και σου τηλεφωνεί ή σου στέλνει μηνύματα για το πως περνάει και τι κάνει. Δεν είστε φίλοι όμως!
10. Επικοινωνία …”κατά λάθος” Κατά λάθος σου έστειλε εκείνο το μήνυμα, κατά λάθος σε πήρε τηλέφωνο…
11. Τυχαίες συναντήσεις! Μπορεί να συμβούν μία ή δυο φορές αλλά ως εκεί. Αν ξαφνικά είναι πίσω σου στον δρόμο, αν περνάει τυχαία έξω από το σπίτι σου ή τη δουλειά σου, αν όλο τυχαία βρέθηκε στο εστιατόριο ή όπου αλλού βρίσκεσαι, ξανασκέψου το!
12. Προφασίζεται κατάσταση ανάγκης! Παράδειγμα, ο θάνατος ενός σημαντικού ατόμου ή η εμφάνιση ασθένειας… Προσπαθεί μέσα από δραματικούς τρόπους να σε κάνει να ενδιαφερθείς.
13. Διάδοση ψευδών κατηγοριών! Άλλος ένας τρόπος για να έρθεις σε επαφή μαζί του και να του ζητήσεις τον λόγο από τη μία αλλά και να σε κάνει να φοβάσαι να αρνηθείς την ύπαρξή του, μέσα από την έκθεση της κοινωνικής ή και προσωπικής σου ζωής ή ακόμα και μέσω της προστασίας σου από άτομα που σε επιβουλεύονται τάχα…
14. Απειλές αυτοτραυματισμού! Σε απειλεί ότι θα βλάψει τον εαυτό του αν δεν ενδώσεις και πάλι. Αν βέβαια φοβάσαι και πιστεύεις ότι μπορεί και να πραγματοποιήσει τις απειλές, μπορείς να επικοινωνήσεις με συγγενή ή φίλο του ή ακόμη και με την αστυνομία ή υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ