Η σχέση της Βασίλισσας Ελισάβετ με τον Φίλιππο δεν είναι αυτό που λέγαμε μια συνηθισμένη ιστορία αγάπης, αλλά μια ιστορία αγάπης όπως αυτές που διαβάζουμε στα παραμύθια αφού περιλάμβανε, βασιλιάδες, βασίλισσες, πρίγκιπες, πρωτόκολλα, παλάτια και στέμματα και κράτησε 82 ολόκληρα χρόνια.
Η γνωριμία τους έγινε το 1939 και εκ τότε οι δυο τους έμειναν αχώριστοι μέχρι τη μέρα που ο Φίλιππος έφυγε από τη ζωή, στις 9 Απριλίου του 2021.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βασίλισσα Ελισάβετ – Πρίγκιπας Φίλιππος: Η γνωριμία και ο έρωτας από τα 13
Όταν η Ελισάβετ γνώρισε τον Φίλιππο ήταν μόλις 13 ετών και εκείνος 18 μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας. Η εντυπωσιακή εξωτερική του εμφάνιση και οι αθλητικές ικανότητές δεν πέρασαν απαρατήρητες από την Βασίλισσα Ελισάβετ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Royal Family (@theroyalfamily)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Royal Family (@theroyalfamily)
Οι δυο τους ήταν μακρινά ξαδέλφια, καθώς η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη, ήταν δισέγγονη της βασίλισσας Βικτόριας, όπως και ο πατέρας της Ελισάβετ. Αυτό όμως δεν στάθηκε ικανό να τους εμποδίσει να μη συνάψουν σχέση μεταξύ τους.
Όταν ο Φίλιππος υπηρετούσε στον στόλο της Μεσογείου και του Ειρηνικού, κατά τη διάρκεια του πολέμου, αντάλλαζε γράμματα με την Ελισάβετ μέσα από τα οποία εξομολογούνταν ο ένας στον άλλον τον έρωτά τους. Σε ένα από αυτά τα γράμματα εκείνος αναφέρει:
«Έχοντας γλιτώσει στον πόλεμο και βλέποντας τη νίκη, μου δόθηκε η ευκαιρία να ξεκουραστώ και να προσαρμοστώ. Κατάλαβα ότι έχω δοθεί στην αγάπη σου πλήρως και ανεπιφύλακτα. Κι αυτό κάνει ακόμα και τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου να μοιάζουν ασήμαντα».
Ο πατέρας της Ελισάβετ, βασιλιάς Γεώργιος είχε αρχικά τις διαφωνίες του για τη σχέση της κόρη του με τον Φίλιππο, όταν όμως εκείνη συμπλήρωσε το 21ο έτος ζωής, έδωσε τελικά τη συγκατάθεσή του.
Ο αρραβώνας και ο γάμος σε παγκόσμια μετάδοση
Η πρόταση γάμου από τον Φίλιππο στην Ελισάβετ έγινε το καλοκαίρι του 1946 στη Σκωτία.
Τον Μάρτιο του 1947, ο Φίλιππος εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και υιοθέτησε το επώνυμο της οικογένειας της μητέρας του, Μαουντμπάττεν, ενώ απέκτησε την βρετανική υπηκοότητα.
Ο αρραβώνας τους ανακοινώθηκε επίσημα στις 10 Ιουλίου 1947. Μία ημέρα πριν από το γάμο ο βασιλιάς Γεώργιος έδωσε στον Φίλιππο τον τίτλο προσφώνησης Βασιλική Υψηλότητα και την ημέρα του γάμου, στις 20 Νοεμβρίου 1947, τον ονόμασε Δούκα του Εδιμβούργου, Κόμη του Μέριονεθ και Βαρώνο Γκρίνουιτς.
Ο Φίλιππος και η Ελισάβετ παντρεύτηκαν στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, με την τελετή να μεταδίδεται τηλεοπτικά από το BBC σε πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους.
Έξι χρόνια αργότερα θα γινόταν μια μεγάλη ανατροπή στη ζωή τους. Η Ελισάβετ, στέφθηκε η νεότερη βασίλισσα της Αγγλίας και ο Φίλιππος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει κάθε άλλο όνειρό του για να σταθεί στο πλευρό της και να τη στηρίξει στο νέο σημαντικό και δύσκολο ρόλο που κλήθηκε να αναλάβει.
Οι δυο τους απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Κάρολο, την Άνν, τον Άντριου και τον Έντουαρντ, στην πορεία ήρθαν αρκετά εγγόνια και δισέγγονα.
Ο Φίλιππος όμως δεν ήταν ο βασιλιάς που θα περίμενε κανείς να είναι. Ο ίδιος άλλωστε δε ζήτησε ποτέ κανέναν τίτλο, ούτε πήρε με ευκολία την απόφαση να αφήσει τη στρατιωτική καριέρα που τόσο αγαπούσε. Ήξερε πως ο τίτλος, “σύζυγος της βασίλισσας” ήταν ένας τίτλος χωρίς ξεκάθαρο θεσμικό ρόλο. Ωστόσο, πάνω από όλα αυτά έβαζε την αγάπη του για την Ελισάβετ.
Η απροθυμία του να ανέχεται αυτούς που θεωρούσε ανόητους ή κόλακες του χάρισαν μια θέση σεβασμού μεταξύ των Βρετανών. Ωστόσο για τους άλλους, η κάποιες φορές απότομη συμπεριφορά του τον έκανε να μοιάζει αγενής και απόμακρος. Η Ελισάβετ από την άλλη, ήταν πιο χαμογελαστή και πρόσχαρη. Είχε άλλωστε συνηθίσει να περιστοιχίζεται από μια ομάδα ανθρώπων που την εξυμνούσαν χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως δεν καταλάβαινε ποιοι και πότε ήθελαν το καλό της.
Βασίλισσα Ελισάβετ – Πρίγκιπας Φίλιππος: Παντού μαζί
Στα 82 χρόνια της κοινής τους πορείας, από τη μέρα που γνωρίστηκαν μέχρι και τον θάνατο του Φίλιππου, οι δυο τους έμειναν αχώριστοι. Ο ένας στέκονταν πάντα στο πλευρό του άλλου και όταν πια ο Φίλιππος έφυγε από τη ζωή, τότε άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση για την Ελισάβετ. Ο χαμός του ανθρώπου με τον οποίο μοιράστηκε όλη της τη ζωή της στοίχισε αρκετά.
«Είναι κάποιος που δεν κάνει συχνά κοπλιμέντα, αλλά ήταν απλά η δύναμή μου όλα αυτά τα χρόνια», είχε δηλώσει για εκείνον η βασίλισσα Ελισάβετ σε μια συνέντευξή της το 1997, με αφορμή την χρυσή τους επέτειο. «Εγώ όπως και όλη η οικογένεια του χρωστάμε περισσότερα από όσα μπορούμε να του δώσουμε» είχε προσθέσει.
Η ζωή της Ελισάβετ χωρίς τον Φίλιππο
Στην κηδεία του Φίλιππου η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε επιλέξει να καθίσει μόνη της, μακριά από όλους μέσα στο παρεκκλήσι προκειμένου να αποχαιρετήσει τον σύζυγό της. Αυτά τα πλάνα έκαναν και τον γύρο του κόσμου αφού αποτέλεσαν την πιο συγκλονιστική στιγμή της κηδείας του αγαπημένου της. (δες τα εδώ)
Λίγες ημέρες αργότερα η Βασίλισσα Ελισάβετ θα γιόρταζε τα 95α γενέθλιά της. Αυτά τα γενέθλια όμως δεν θύμιζαν σε τίποτα τα προηγούμενα αφού είχαν σκεπαστεί από ένα πέπλο θλίψης. Γι’ αυτή τη θλίψει που είχε σκορπίσει στην οικογένειά της είχε κάνει λόγω και η ίδια στην ανάρτηση που έκανε για να ευχαριστήσει τον λαό της Μεγάλης Βρετανίας για τις ευχές του.
«Έλαβα επί τη ευκαιρία των 95ων γενεθλίων μου σήμερα πολλά μηνύματα με ευχές γεγονός που εκτιμώ αφάνταστα. Την ώρα που ως οικογένεια περνάμε περίοδο μεγάλης θλίψης, είναι παρηγοριά για εμάς να βλέπουμε και να ακούμε τα αφιερώματα στον σύζυγό μου τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία όπως και σε όλο τον κόσμο. Η οικογένειά μου και εγώ θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την συμπαράσταση και την καλοσύνη που μας δείξατε τις τελευταίες ημέρες. Συγκινηθήκαμε βαθιά και αυτό μας θυμίζει πόσο μεγάλη επιρροή είχε ασκήσει ο Φίλιππος σε αμέτρητους ανθρώπους σε όλη του την ζωή» ανέφερε στην ανάρτηση της η Βασίλισσα Ελισάβετ. (δες εδώ τη σχετική ανάρτηση)
Οι δημόσιες έξοδοι εκ τότε περιορίστηκαν, ενώ πολλές ήταν και οι εμφανίσεις που αναγκάστηκε να ακυρώσει για λόγους υγείας. Τα νέα που έρχονταν από το Παλάτι για την υγεία της ήταν με το… σταγονόμετρο, ωστόσο στη Βρετανία είχε δημιουργηθεί ήδη εδώ και μήνες ένα έντονο κλίμα ανησυχίας το οποίο επιδεινώθηκε με τον καιρό.
Το πρωί της 9ης Σεπτεμβρίου ωστόσο η ανησυχία εντάθηκε, με πολλούς να κάνουν λόγω για τις τελευταίες ώρες της Βασίλισσας. Και είχαν δίκιο.
Λίγες ώρες αργότερα η “Λίλιμπετ” κατέληξε και ξεκίνησε για το μεγάλο ταξίδι προκειμένου να βρεθεί και πάλι στον δικό της Φίλιππο και να ζήσουν μαζί ξανά στους ουρανούς πλέον, πιο ελεύθερα, μακριά από πρωτόκολλα και παλάτια αλλά το ίδιο αγαπημένοι…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ