Κεριά: Χρήσιμες, πρακτικές συμβουλές για μεγαλύτερη διάρκεια

Η θερμοκρασία αλλάζει. Τα ριχτάρια και τα fluffy κουβερτάκια έρχονται στον καναπέ σιγά σιγά. Το βελούδο, η faux γούνα, τα πλεκτά μπαίνουν στο σπίτι ξανά και αλλάζουν την ατμόσφαιρα. Η χρωματική παλέτα γίνεται πιο φθινοπωρινή και η μυρωδιά του σπιτιού είναι υπέροχη. Τα κεριά, το πιο stylish αξεσουάρ στη διακόσμηση, ανάβουν και μεταμορφώνουν το προσωπικό μας περιβάλλον.

Σίγουρα τα λατρεύεις και σίγουρα υπάρχουν πολλά στο σπίτι σου. Σήμερα λοιπόν θα δούμε μερικές συμβουλές σχετικές με τα κεριά που θα σου χρειαστούν. Για να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, πιο ομοιόμορφη καύση και πιο έντονη διάχυση του αρώματός τους!

ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ

Σε γενικές γραμμές, ένα κερί που ζυγίζει 30 gr έχει τη δυνατότητα να καίει για περίπου επτά ώρες. Παρ’ όλα αυτά, όσο περισσότερα φιτίλια διαθέτει, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο χρόνος καύσης. Ω ναι! Γιατί τα τρία φιτίλια θα δημιουργήσουν ένα ενιαίο σημείο καύσης στην επιφάνεια του κεριού, χρησιμοποιώντας ακόμη και την τελευταία σπιθαμή του υλικού, άρα αυξάνουν τη διάρκεια. Αντίθετα, το ένα φιτίλι θα δημιουργήσει ένα “τούνελ” γύρω του και θα καεί πολύ γρήγορα σε μεγάλο βάθος, αφήνοντας πολύτιμο υλικό να πάει χαμένο.

Επίσης, να ξέρεις ότι ένα κερί με μείγμα παραφίνης και σόγιας είναι πάντα πιο βραδύκαυστο, αφού διαθέτει υψηλότερο σημείο τήξης.

 

Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Το πιο συχνό λάθος που κάνουμε όλοι είναι να ανάβουμε για πρώτη φορά το κερί μας και να το καίμε για μικρό χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα, η πρώτη φορά που θα ανάψει ένα κερί πρέπει να διαρκέσει τρεις με τέσσερις ώρες. Ο λόγος είναι ότι με αυτόν τον τρόπο, η καύση από τα φιτίλια θα είναι ομοιόμορφη αφού το κερί θα έχει θερμανθεί σε όλη την επιφάνειά του και θα λιώσει απ’ άκρη σ’ άκρη. Και επειδή τα κεριά τείνουν να καίγονται πάντα με τον ίδιο τρόπο, αν την πρώτη φορά δημιουργηθούν βαθιά κατακόρυφα τούνελ, έτσι θα συνεχίσει να καίγεται, αφήνοντας περιφερειακά άθικτο πολύτιμο υλικό.

 

ΤΑΚΤΙΚΟ ΤΡΙΜΑΡΙΣΜΑ

Ένα βρώμικο φιτίλι μπορεί να δημιουργήσει άνιση καύση του κεριού. Που σημαίνει ότι κάθε φορά που ετοιμάζεσαι να ανάψεις το κερί σου, χρησιμοποίησε ένα ψαλιδάκι για να τριμάρεις το φιτίλι κατά περίπου έξι χιλιοστά, ίσα-ίσα δηλαδή για να απομακρύνεις το καρβουνιασμένο σκοινάκι. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσεις την ζωή του κεριού σου, ενώ θα προστατεύσεις και το δοχείο του από τα σημάδια κάπνας.

 

Ο ΧΡΟΝΟΣ

Βασικός κανόνας για κάθε τύπο κεριού είναι να καίει συνεχόμενα για τέσσερις με έξι ώρες τη φορά. Αν αφήσεις το κερί αναμμένο για περισσότερο χρόνο, τότε θα υγροποιηθεί σχεδόν ολόκληρο, με αποτέλεσμα να μετακινηθεί (έστω και για χιλιοστά) το φιτίλι του και έτσι να καίγεται με άνισο τρόπο τις επόμενες φορές. Με λίγα λόγια, όσο περισσότερο το αφήνεις αναμμένο, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει!

 

ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Έχεις ένα κερί που κάηκε δημιουργώντας βαθιά τούνελ, τα οποία πλέον έχουν φτάσει στον πάτο του δοχείου και θεωρείς ότι έχει τελειώσει. Όχι. Μπορείς να διορθώσεις την κατάσταση και να επεκτείνεις τον χρόνο ζωής του με δύο τρόπους. Είτε θα το ζεστάνεις με το σεσουάρ μαλλιών σε χαμηλή ρύθμιση για να ζεστάνεις την επιφάνειά του και να την ισιώσεις (εάν τα τούνελ δεν είναι βαθιά), είτε θα το ζεστάνεις για πέντε λεπτά στον φούρνο σε θερμοκρασία 80 βαθμών, ώστε να λιώσει ξανά και να γίνει η επιφάνειά του ομοιόμορφη! Το κερί σου είναι και πάλι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί.

Θυμήσου μόνο να σκουπίσεις το φιτίλι αν λερωθεί με κερί, όσο είναι ακόμα υγρό!

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164