Ετοιμάζεσαι για το παραδοσιακό, Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Κι αν αποφάσισες φέτος να το διοργανώσεις εσύ σου έχω υπέροχα νέα και πιο συγκεκριμένα τις ωραιότερες συνταγές. Από το ορεκτικό, μέχρι την κλασική, γεμιστή γαλοπούλα, το ζεστό απολαυστικό κρασί και τον τέλειο κορμό για το τέλος.
Εσύ απλά πρέπει να προμηθευτείς όλα τα υλικά, να σηκώσεις τα μανίκια και να δημιουργήσεις ένα γεύμα που θα μείνει αξέχαστο στην οικογένεια και τους φίλους σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γεμιστή Γαλοπούλα
Θα χρειαστείς:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- 1 γαλοπούλα περίπου 2 κιλά
- 700 γρ. κιμά
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 400 γρ. ρύζι
- 500 γρ. κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
- 200 γρ. ψημένους ξηρούς καρπούς
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 50 γρ. σταφίδες
- 50 γρ. κουκουνάρι
- 200 ml ζωμό κότας
- θυμάρι φρέσκο τριμμένο
- 3 φέτες πορτοκάλι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ρίχνεις σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και σοτάρεις το κρεμμύδι μέχρι να πάρει χρώμα και στη συνέχεια τον τον κιμά
- Σβήνεις με κρασί και προσθέτεις το ρύζι, τα κάστανα, τις σταφίδες, τους ξηρούς καρπούς το κουκουνάρι και τα μπαχαρικά
- Προσθέτεις το ζωμό και αφήνεις τη γέμιση να βράσει με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας και σε μέτρια φωτιά
- Μόλις απορροφήσει τα υγρά είναι έτοιμη
- Πλένεις τη γαλοπούλα σχολαστικά και την γεμίσεις με ένα μεγάλο κουτάλι προσθέτοντας τις φέτες πορτοκαλιού
- Τη ράβεις με σπάγκο μαγειρικής και την τοποθετείς στο ταψί ή σε ένα μεγάλο πυρίμαχος σκεύος
- Την αφήνεις να ψηθεί για 2-3 ώρες μέχρι να κοκκινίσει και να μαλακώσει.
Πατάτες στο φούρνο με δεντρολίβανο
Θα χρειαστείς:
- 3 κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
- 3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και κομμένες στα δύο
- 1 μικρό ματσάκι δεντρολίβανο
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 220 βαθμούς
- Σε μία κατσαρόλα γεμάτη νερό βράζεις τις πατάτες για 5 περίπου λεπτά
- Βάζεις το ελαιόλαδο στο ταψί και το αφήνεις να κάψει
- Αφαιρείς τις πατάτες από την κατσαρόλα και τις βάζεις στο τρυπητό να στραγγίξουν
- Τις αλατίζεις και τις τοποθετείς στο ταψί ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα
- Προσθέτεις το σκόρδο, πιπέρι και δεντρολίβανο και τις αφήνεις να ψηθούν για 1 περίπου ώρα
- Κατά διαστήματα τις ανακατεύεις ώστε να πάρουν χρώμα σε όλες τις πλευρές
- Προσθέτεις το βούτυρο και τις αφήνεις για 10 λεπτά ακόμη μέχρι να πάρουν χρώμα
Σαλάτα με ρόδι
Θα χρειαστείς:
- 1 ρόδι
- ρόκα
- 1 μεγάλο πορτοκάλι κομμένο σε φέτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μικρά καρέ
- 150 γρ. μυζήθρα κομμένη σε μικρά καρέ
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
Εκτέλεση:
- Κόβεις το ρόδι στη μέση και στύβεις το μισό σε ένα ποτήρι
- Καθαρίζεις το άλλο μισό σε ένα μπολ
- Πλένεις καλά τη ρόκα, τη στραγγίζεις στο τρυπητό και την βάζεις σε μεγάλη σαλατιέρα
- Απλώνεις ομοιόμορφα από πάνω μυζήθρα, το κρεμμύδι και τους σπόρους του ροδιού.
- Σε ένα μικρό βάζο βάζεις το χυμό από το ρόδι μαζί με το λάδι, το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και ανακινείς πολύ καλά
- Απλώνεις το μείγμα στη σαλάτα και είναι έτοιμη.
Παραδοσιακό τζατζίκι
Θα χρειαστείς:
- 2 κεσεδάκια γιαούρτι
- 3- 4 σκελίδες σκόρδου
- 1 μεγάλο αγγούρι καθαρισμένο και τριμμένο
- 1 κ.σ. ξίδι
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- άνηθο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ρίχνεις σε ένα μπολ, ανακατεύεις το αγγούρι, το γιαούρτι, το ξύδι, το ελαιόλαδο, το λιωμένο σκόρδο και αλάτι και ανακατεύεος πολύ καλά με την ξύλινη κουτάλα
- Ελέγχεις αν χρειάζεται λίγο σκόρδο ή αλάτι ακόμη
- Το αδειάζεις σε ένα γυάλινο μπολ, το τυλίγεις με διάφανη μεμβράνη
- Το βάζεις στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρεις στο τραπέζι.
Ζεστό κρασί με αρωματικά
Θα χρειαστείς:
- 1,5 λίτρο κόκκινo κρασί
- 2-3 κ.σ. μέλι
- 1-2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 2 κ. γλ. ανάμεικτα μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρύφαλλο, ροζ πιπέρι, τζίντζερ και γλυκάνισο
Εκτέλεση:
- Ρίχνεις όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνεις να πάρουν μια βράση ανακατεύοντας καλά ώστε να λιώσει η ζάχαρη και να ρευστοποιηθεί το μέλι
- Το αποσύρεις από τη φωτιά και το αφήνεις με κλειστό το καπάκι για 10 λεπτά
- Ζεσταίνεις και πάλι το κρασί για 2-3 λεπτά και το περνάς από το σουρωτήρι
- Σερβίρεις σε ανθεκτικά ποτήρια όσο είναι ακόμη ζεστό
Χριστουγεννιάτικος κορμός
Για το παντεσπάνι θα χρειαστείς
- 4 αβγά
- 180γρ. ζάχαρη
- 140γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ. σ. αραβοσιτέλαιο
Για τη γέμιση θα χρειαστείς:
- 1 φάκελο κρέμα ζαχαροπλαστικής με γεύση σοκολάτα
- 400ml γάλα
- 125γρ. κουβερτούρα
- 100ml κρέμα γάλακτος
- 2 κ. σ. κουβερτούρα σε σκόνη
- ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς
- Ρίχνεις στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάς για 10 περίπου λεπτά μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα
- Προσθέτετε το αραβοσιτέλαιο και συνεχίζεις το χτύπημα
- Βάζεις το μείγμα σε ένα μπολ
- Κοσκινίζεις το αλεύρι και το βάζεις σιγά σιγά στο μείγμα με το αβγό και τη ζάχαρη ανακατεύοντας καλά.
Γέμιση
- Σε μια ορθογώνια φόρμα απλώνεις αντικολλητικό χαρτί ψησίματος το οποίο έχεις αλείψει με λάδι
- Απλώνεις το μίγμα και το ισιώνεις με τη σπάτουλα
- Το ψήνεις για 20 περίπου λεπρά και το βγάζεις από το φούρνο
- Το αναποδογυρίζεις σε ένα καθαρό αντικολλητικό χαρτί
- Μαζί με το χαρτί το τυλίγεις σε σχήμα ρολού
- Ετοιμάζεις την κρέμα ζαχαροπλαστικής ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας
- Ξετυλίγεις το ρολό του αφαιρείς το χαρτί και απλώνεις την κρέμα στο παντεσπάνι
- Το τυλίγεις και πάλι προσεχτικά
- Λιώνεις την κουβερτούρα, προσθέτεις την ζεστή κρέμα γάλακτος και ανακατεύεις καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν
- Όταν κρυώσει το απλώνεις στον κορμό
- Πασπαλίζεις με κουβερτούρα σε μορφή σκόνης και άχνη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ