Ο αναισθησιολόγος Ιωάννης Χασαπόπουλος που επανέφερε την 9χρονη Τζωρτζίνα στη ζωή μετά την πρώτη ανακοπή καρδιάς που υπέστη στις 11 Απριλίου του 2021, κάνοντας ανάνηψη για 55 ολόκληρα λεπτά, ανέβηκε το πρωί της Πέμπτης 30/3 στο βήμα του μάρτυρα στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας και περιέγραψε τα όσα συνέβησαν εκείνο το απόγευμα. Μια κατάθεση ψυχής που έκανε όλο το ακροατήριο να δακρύσει.
«Την ημέρα εκείνη πραγματοποιούσα εφημερία μικτή. Μικτή εφημερία σημαίνει ότι είσαι στο νοσοκομείο μέχρι το μεσημέρι και μετά συνεχίζεται η εφημερία στο σπίτι ως ετοιμότητα. Δέχθηκα επείγουσα κλήση να πάω στο νοσοκομείο για επείγον περιστατικό. Μέσα σε 5λεπτά και κυριολεκτώ όταν λέω 5 λεπτά, γιατί το σπίτι μου είναι δίπλα, βρισκόμουν στον δεύτερο όροφο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όρμησα μέσα στον θάλαμο και είδα ένα παιδί με ανακοπή. Ήταν νεκρό. Δεν είχε αναπνοή κυκλοφορία, ήταν ωχρό, τα χείλη του μελανά, οι κόρες των ματιών σε διαστολή. Τα χεράκια του ακούνητα και τα δαχτυλάκια του. Οι συνάδελφοι ήδη είχαν ξεκινήσει ΚΑΡΠΑ» κατέθεσε ο κ. Χασαπόπουλος.
Αμέσως μετά περιέγραψε τις κρίσιμες στιγμές που ο ίδιος και η ομάδα του στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο έδωσαν έναν τιτάνιο αγώνα για να κρατήσουν στη ζωή το τελευταίο παιδί της οικογένειας.
«Προχώρησα σε διασωλήνωση και ζήτησα τον απινιδωτή. Συνεχίσαμε ΚΑΡΠΑ δίνοντας ανά τακτά διαστήματα δόσεις αδρεναλίνης. Δεν μπορώ να περιγράψω την ένταση της στιγμής. Το άγχος το στρες. Είναι μια δύσκολη κατάσταση για έναν γιατρό να έχει μπροστά του ένα παιδάκι. Τότε ρώτησα τους γιατρούς γιατί νοσηλεύεται; Λένε έκανε αναφερόμενους σπασμούς. Αλλά ξέρετε ποιο είναι αυτό το παιδί; Είναι της οικογένειας που έχει χάσει αλλά στο παιδιά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τότε έγινε μια έκρηξη στον εγκέφαλο μου. Πριν λίγες ημέρες είχαμε υποδεχτεί το μικρό αδερφάκι την Ίριδα. Λέω αυτό το παιδάκι πρέπει να ζήσει. Κάναμε τεράστια προσπάθεια όλοι. Έπρεπε το παιδί να ζήσει. Παρακαλούσα το παιδί και της έλεγα μη φύγεις δε θα πεθάνεις κι εσύ. Είχαν περάσει 3 τέταρτα, τρομερή ώρα. Ήμασταν απελπισμένοι και εξαντλημένοι, θα το αφήναμε το περιστατικό. Τότε είδα στο μόνιτορ μια μικρή ηλεκτρική δραστηριότητα. Και τότε όλοι αναθαρρήσαμε και λέμε να κάτι συμβαίνει.
Συνεχίζουμε, συνεχίζουμε. Και σε λίγη ώρα ξεκινάει το παιδί να έχει φυσιολογικό καρδιολογικό σφυγμό. Αποκαταστάθηκαν οι σφίξεις, η πίεση και επανήλθε, το χρώμα στο προσωπάκι της και προσπαθούσε να πάρει ανάσα το παιδάκι. Αρχίσαμε να κλαίμε. Ακόμα και εγώ που είμαι πολύ έμπειρος, 40 χρόνια γιατρός, έκλαιγα. Δεν μπορούσα να κρατηθώ που το παιδί ξαναγύρισε στη ζωή!» κατέθεσε ο αναισθησιολόγος.
Ο αναισθησιολόγος απάντησε και σε ερωτήσεις της προέδρου της έδρας σχετικά με την κεταμίνη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς γνωρίζετε τι είναι η κεταμίνη;
ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΣ: Φυσικά είναι ένα αναισθησιολογικο κυρίως φάρμακο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπήρχε αυτό το φάρμακο στο βαλιτσάκι σας;
ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι υπάρχει όπως και αλλά αναισθητικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χρησιμοποιήθηκε από εσάς εκείνη την ώρα της ανάνηψης;
ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, δεν χρησιμοποιήθηκε και δεν υπήρχε και λόγος. Το παιδί ήταν νεκρό. Δεν υπήρχε λόγος να δοθεί κατασταλτικός παράγοντας. Όταν η Τζωρτζινα επανήλθε και άρχισε να έχει αντανακλαστικά, τότε της έδωσα ένα φάρμακο για να διακομιστεί, ένα κατασταλτικό και ένα μυοχαλαρωτικο για να μπορεί να ανέχεται τον σωλήνα και να μην αντιδρά για να είναι ήσυχη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θυμάστε κάτι αξιοσημείωτο όταν μπήκατε στον θάλαμο κ είδατε το παιδί;
ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΣ: Ένα νεκρό παιδί. Χλωμό και με μελανά άκρα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι το στόμα του παιδιού ήταν γεμάτο με σάλια. Αυτό δημιούργησε δυσκολία στη διασωλήνωση. Μας εμπόδιζαν οι πολλές εκκρίσεις. Δεν ξέρω τι είχε προηγηθεί.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως σχετικά με την περιγραφή που έδωσε η μητέρα στους γιατρούς για το περιστατικό της Τζωρτζίνας, τη χαρακτήρισε θεατρική χωρίς να μπορεί να την εξηγήσει, ιατρικά.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η νοσηλεύτρια που είδε πρώτη το παιδί μας είπε ότι το παιδί ήταν στη μέση του κρεβατιού, με απώλεια ούρων και ωχρό. Αυτή η μετακίνηση του παιδιού προς τα κάτω μπορεί να εξηγηθεί; Γιατί το παιδί είχε ρινικό οξυγόνο και ήταν στην πάνω πλευρά του κρεβατιού.
ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν μπορώ να το εξηγήσω ιατρικά. Πριν από κάποια καρδιακή ανακοπή υπάρχουν πρόδρομα σημεία. Σχεδόν ποτέ δεν έχω ακούσει κάποιο περιστατικό τόσο αιφνίδιο για να πεθάνει σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αυτά τα πρόδρομα σημάδια είναι ορατά σε κάποιον που βρίσκεται δίπλα στο παιδί. Το παιδί δεν ξέρουμε πως αντέδρασε. Η μητέρα θα μας περιγράψει τι συνέβη που ήταν η μοναδική που βρισκόταν δίπλα του. Τι έκανε το παιδί; Είχε άγχος θανάτου; Είχε σπασμούς; Δεν το ξέρουμε.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η μητέρα περιγράφει «ξύπνησε κάνοντας έναν ήχο, προσήλωσε τα μάτια και έκανε τινάγματα άκρων». Αυτή η περιγράφει που εμπίπτει από όσα μας είπατε;
ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΣ: Πραγματικά δεν μπορώ να το εξηγήσω. Δεν μπορώ να εξηγήσω αυτά που περιγράφει η μητέρα. Δεν μου φαίνονται ιατρικά. Δεν ξέρω πως αλλιώς να το πω. Συγνώμη που θα το πω, αλλά όλο αυτό μου φαίνεται λίγο… θεατρικό!
Δες περισσότερα στο βίντεο του T-live:
Όπως είπε ο δημοσιογράφος Ιάσονας Τσόλης, όλοι όσοι βρίσκονταν στη δικαστική αίθουσα δάκρυσαν με την κατάθεση του αναισθησιολόγου, ο οποίος όρμησε, όπως κατέθεσε, να σώσει την Τζωρτζίνα από την ανακοπή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ