«Ακόμα δεν έχει βγάλει δοντάκι». Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γιατρέ καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι 2 ετών που ταλαιπωρείται με ιογενή γαστρεντερίτιδα. Κάναμε αιματολογικές και ούρων γιατί είχε περάσει ίωση πριν από αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ οι εμετοί σταμάτησαν, έχει συνέχεια αναγούλες. Το βράδυ τυχαίνει και της έρχεται αναγούλα και τη σηκώνουμε επιτόπου για να μην πνίγει. Και το στομάχι της όταν της έρχεται αναγούλα είναι σαν να κάνει σπασμό. Πόσο θα κρατήσει αυτό; Μήπως πρέπει να κάνω και κάποια άλλη εξέταση ή ανησυχώ χωρίς λόγο; Είναι φυσιολογικό;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Αμαλία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, καμία φορά οι γαστρεντερικές διαταραχές κρατούν αρκετές μέρες. Επειδή το επιθήλιο του εντέρου καταστρέφεται, θέλει αρκετό χρόνο να αναπλαστεί. Αν πάντως αυτό συνεχίζεται τότε θα πρέπει να γίνουν εξετάσεις αίματος και ούρων, μήπως το παιδί έχει αφυδατωθεί. Επίσης, η χορήγηση προβιοτικών σε αυτές τις περιπτώσεις ΒΟΗΘΑΕΙ το έντερο να ανακτήσει γρηγορότερα τις λειτουργίες του.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα γιατρέ. Έχω μια κόρη 2,5 ετών και το πρόβλημά μου είναι ότι δεν λέει πολλές λέξεις καθαρά και δεν λέει και το όνομα της. Καταλαβαίνει τα πάντα, ακολουθεί εντολές, παίζει με τα παιχνίδια που είναι για μεγαλύτερα παιδιά: κατασκευές, κουκλόσπιτα κ.λ.π. Λέει φράσεις που είναι: “που πάμε” κ.λ.π., λέει από τις λέξεις τις δύο πρώτες συλλαβές, αλλά με προβληματίζει γιατί η μεγάλη μου κόρη στην ηλικία της μιλούσε αρκετά καθαρά. Τι μπορώ να κάνω;
Ευχαριστώ, περιμένω απάντηση σας.
Δώρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, κάθε παιδί είναι διαφορετικών ικανοτήτων. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται να αρχίσει να πηγαίνει βρεφονηπιακό σταθμό, διότι η επαφή με παιδιά της ίδιας ηλικίας είναι ένα ερέθισμα να μιλήσει για να μπορέσει να επικοινωνήσει με τους συνομήλικους της. Αν μετά από τρεις μήνες δεν υπάρξει βελτίωση, τότε θα πρέπει να γίνει εκτίμηση από έναν ειδικό παιδίατρο, αναπτυξιολόγο, ώστε να διαπιστωθεί αν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ υπάρχει πρόβλημα και πως θα λυθεί με τον σωστό τρόπο.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γιατρέ, έχω μια κόρη σχεδόν 4 ετών. Εδώ και δύο πρωινά παρατηρώ, όταν ξυπνάει, τα ματάκια της είναι πρησμένα. Μέχρι να σηκωθεί από το κρεβάτι το πρήξιμο υποχωρεί. Για ποιο λόγο λέτε να γίνεται αυτό; Δεν σας κρύβω την ανησυχία μου, γιατί διαβάζω διάφορα. Να είναι κάποια αλλεργία λόγω άνοιξης ή κάτι πιο σοβαρό; Δεν έχω παρατηρήσει κάποια αλλαγή στο φαγητό, πυρετό ή ανορεξία. Επίσης, δεν υπάρχει οίδημα σε κάποιο άλλο σημείο του σώματός της και στα πόδια.
Ευχαριστώ πολύ!
Σίλβια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, μπορεί να είναι όλα αυτά που περιγράφεις, αλλά και άλλα πολλά. Για παράδειγμα, μήπως ΚΟΙΜΑΤΑΙ μπρούμυτα και για αυτό υπάρχει οίδημα; Επίσης, η εκτίμησή σου ότι τα μάτια είναι πρησμένα μπορεί να μην είναι σωστή. Για αυτό θα πρέπει να το εκτιμήσει παιδίατρος όταν συμβαίνει αυτό, ώστε να ξέρεις αν είναι κάτι σοβαρό που χρειάζεται διερεύνηση ή όχι.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα γιατρέ. Έχουμε ένα κοριτσάκι 9 μηνών και ακόμα δεν έχει βγάλει δοντάκι. Τα ούλα της είναι φουσκωμένα εδώ και καιρό. Είναι ανησυχητικό; Θα πρέπει να κάνουμε κάποια ενέργεια;
Σας ευχαριστώ πολύ!
Αθηνά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, η ανατολή των πρώτων δοντιών δεν είναι καθορισμένη, όπως την περιγράφουν τα βιβλία μας. Στην πράξη βλέπουμε διαφορές από παιδί σε παιδί. Πάντως, αφού είναι πρησμένα, τότε να περιμένεις και σίγουρα σε λίγο καιρό θα σκάσει το πρώτο δοντάκι.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164