Έχεις κυτταρίτιδα; Δεν είσαι η μόνη! Σχεδόν το 80% των γυναικών, κάποια στιγμή στη ζωή τους, εμφανίζουν κυτταρίτιδα –ακόμη και αυτές που είναι λεπτές και γυμνασμένες. Οι απορίες πολλές: Τι είναι η κυτταρίτιδα; Τι την προκαλεί; Μπορώ να απαλλαγώ από αυτήν; (spoileralert: Ναι!). Ρωτήσαμε την ειδικό Μαρία Παπαδοπούλου, υπεύθυνη αισθητικό-κοσμητολόγο του κέντρου DermaCareCenter για όλα!
Τι είναι η κυτταρίτιδα και πού οφείλεται;
Η κυτταρίτιδα είναι μια φλεγμονή στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος. Πρόκειται για ανώμαλη συσσώρευση λίπους (λιποδυστροφία) και κατακράτηση υγρών, που συνοδεύεται από σκλήρυνση των ινών του συνδετικού ιστού, ο οποίος χάνει προοδευτικά την ελαστικότητά του.
Αυτή η ανομοιογενής εναπόθεση λίπους, νερού και τοξινών οδηγεί στην αύξηση της τοπικής φλεγμονής του δέρματος. Το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του–λόγω της κακής τοπικής αιματικής ροής, οξυγόνωσης και λεμφικής κυκλοφορίας–με αποτέλεσμα να γίνεται ινώδες και τραχύ, αποκτώντας τη γνωστή όψη του «φλοιού πορτοκαλιού».
Οι γενετικοί παράγοντες, το φύλο, η ηλικία, η συσσώρευση του λίπους στο σώμα και το πάχος του δέρματος καθορίζουν πόσο ορατή είναι η κυτταρίτιδα σε κάθε άνθρωπο. Όσο μεγαλώνουμε το δέρμα εκφυλίζεται, χάνει την ελαστικότητά του και η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί εντονότερη. Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται και σε αδύνατες γυναίκες, όπως επίσης και σε ένα μικρό ποσοστό ανδρών. Τα πιο συχνά σημεία εμφάνισής της είναι οι μηροί, οι γλουτοί, η κοιλιά και τα μπράτσα.
Τι προκαλεί, όμως, την κυτταρίτιδα;
Ορισμένοι παράγοντες που θεωρείται ότι επηρεάζουν σημαντικά την εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι: η μειωμένη ή ανύπαρκτη φυσική δραστηριότητα, η κακή διατροφή, η γενετική προδιάθεση και κληρονομικότητα, οι ορμονικές διαταραχές (αντισυλληπτικά χάπια, εμμηνόπαυση, πολυκυστικές ωοθήκες κτλ), η μειωμένη ή διαταραγμένη λεμφική και αιματική κυκλοφορία, η εγκυμοσύνη, το κάπνισμα, το αλκοόλ, το στρες κ.ά.
Και πώς αντιμετωπίζεται η κυτταρίτιδα εφόσον ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός;
Σήμερα, η ιατρική αισθητική προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις για την κυτταρίτιδα. Στο DermaCareCenter εφαρμόζονται καινοτόμες θεραπείες, που δίνουν τέλος στην όψη φλοιού πορτοκαλιού πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα από ποτέ. Καταρχάς, εξετάζονται οι επιγενετικοί παράγοντες που προκαλούν την κυτταρίτιδα. Ακολουθούν η Βιομετρική Ανάλυση Σώματος (Bioimpendance), η μέτρηση της Μεταβλητότητας Καρδιακού Ρυθμού (Heart Rate Variability –HRV) κ.ά. Το αποτέλεσμα είναι ένα εξατομικευμένο, γενετικά προσωποποιημένο, πρωτόκολλο θεραπείας –και όχι μεμονωμένες γενικές θεραπείες-συνεδρίες. Το επόμενο βήμα είναι η εξάλειψη των παραγόντων που προκαλούν και επιδεινώνουν την κυτταρίτιδα.
Πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό;
Χάρη στις μη επεμβατικές θεραπείες τελευταίας τεχνολογίας που χρησιμοποιούν, όπως η μέθοδος ENDOLA–η πιο ολοκληρωμένη και μοναδική πλατφόρμα που συνδυάζει 4 επαναστατικές τεχνολογίες για την τρισδιάστατη αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, του τοπικού πάχους και της επιδερμικής χαλάρωσης με την αλληλεπίδραση των εστιασμένων υπερήχων (HIFU), της αναρρόφησης (vacuum), των ραδιοσυχνοτήτων (RF) και της υπέρυθρης ακτινοβολίας (IR)– οι ραδιοσυχότητες RF THERMOLIFT, τα παλμικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία FRAXLIPOHIFEM, οι μικροδονήσεις VIBREX, τα QUANTUM ηλεκτρομαγνητικά πεδία, η φυσική ηλεκτρομαγνητική θεραπεία BEMER, η μεσοθεραπεία DERMAMICRON και o κρουστικός υπέρηχος SHOCKWAVE.
Οι θεραπείες αυτές:
- Μειώνουν τα επίπεδα λίπους, χάρη σε τεχνολογίες που μειώνουν τον αριθμό των λιποκυττάρων (λιποκαταστροφή) ή άλλες που μειώνουν το μέγεθός τους (λιποδιάλυση),
- Βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία σε τοπικό επίπεδο
- Βελτιώνουν την αποβολή τοξινών από τον οργανισμό
- Αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης,
- Διεγείρουν τους ινοβλάστες
Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά και εντυπωσιακά: Η λειτουργία του μεταβολισμού βελτιώνεται, η φλεγμονή στο σώμα υποχωρεί και η κυτταρίτιδα μειώνεται.
*Η Μαρία Παπαδοπούλου είναι εξειδικευμένη κοσμητολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών.