Φαίνη Χατζηαθανασιάδου: Η υποψήφια δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού ανοίγει τα χαρτιά της στο TLIFE

Η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, υποψήφια δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού, άνοιξε τα χαρτιά της στο TLIFE και μίλησε για την απόφασή της να ασχοληθεί με τα κοινά, τους στόχους της και την καθημερινότητά της.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά; Ποια ήταν η κινητήριος δύναμη, σκέψη, ανάγκη σας; 

Για μένα η συμμετοχή στα κοινά ήταν πάντα μία εσωτερική πρόκληση. Πάντα μου άρεσε να προσφέρω, να συμμετέχω, να μοιράζομαι. Είναι μια εσωτερική ανάγκη, με την οποία ο άνθρωπος γεννιέται. Έτσι, από φοιτήτρια είχα ενεργοποιηθεί εθελοντικά σε διάφορους φορείς.

Ιδρύτρια και Πρόεδρος των Φίλων του Ζαππείου από το 2006 έως σήμερα.

Επίσης, πριν αποκτήσω τον γιo μου, ίδρυσα τον σύλλογο «Μητέρες στο 2.000», που απευθυνόταν στη μητέρα, στην εργαζόμενη, στη μονογονέα, στη διαζευγμένη, για να της προσφέρει στήριξη, μέσα από εκπαίδευση, σεμινάρια, ημερίδες. 

Στη συνέχεια, ασχολήθηκα με τα κοινά πιο ενεργά, ακριβώς ορμώμενη από την ίδια δύναμη, της συμμετοχής και της προσφοράς, μέσα από διάφορες θέσεις.

Σήμερα, λοιπόν, διεκδικώ τη δημαρχία του δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού. 

Η απόφαση αυτή έρχεται ως φυσικό επακόλουθο της πορείας που είχα όλα αυτά τα χρόνια, με σκληρή δουλειά και προσήλωση στον στόχο, με σκοπό για να γίνεται πάντα κάτι καλό.  Κάτι που θα βοηθήσει ανθρώπους και θα εμπνεύσει άλλους και θα τους επηρεάσει για το καλύτερο. Μέσα από την  επαγγελματική μου σταδιοδρομία στον επιχειρηματικό και στον νομικό χώρο, αλλά και ως μητέρα, αισθάνομαι έτοιμη να κάνω πράξη όλη την εμπειρία αυτή ζωής.

Συγχρόνως, είναι αδήριτη η ανάγκη αλλαγής στα δημοτικά δρώμενα, για έναν δήμο που θα βρίσκεται εν τοις πράγμασι, στην υπηρεσία του δημότη.

Ποιος είναι ο στόχος σας; 

Να νιώσουν οι συνδημότες μου περήφανοι ξανά για τον τόπο που ζουν, για τον Δήμο τους. Να δημιουργήσουμε, η ομάδα μου και εγώ, σε συνεργασία μαζί τους, μια φιλική καθημερινότητα για όλους, έναν Δήμο ανοιχτό, ώστε να νιώθουν πως ανήκουν όλοι εκεί και πως μπορούν να απευθυνθούν για κάθε τι που χρειάζονται. Στόχος μου είναι το μεγάλο σπίτι μας, ο Δήμος μας, να ξαναβρεί τη χαμένη αίγλη του και να αποτελεί παράδειγμα βιώσιμου Δήμου. 

Προφανώς πιστεύετε στη δυναμική των γυναικών και στην προσφορά τους στα κοινά. Κατά την άποψή σας, τι θα μπορούσε να αλλάξει, αν περισσότερες γυναίκες συμμετείχαν στην πολιτική ζωή του τόπου; 

Η δημόσια σφαίρα, από όπου και εάν την υπηρετείς, κεντρική πολιτική σκηνή ή τοπική αυτοδιοίκηση, έχει πάντα ανάγκη από μια γυναίκα που θα βάλει σε μια σειρά και με τον δικό της τρόπο τα πράγματα. Θεωρώ πως εμείς οι γυναίκες γνωρίζουμε πώς να κάνουμε τα πράγματα να γίνονται, περνάμε από τα λόγια στην πράξη, επιβλέποντας όλη τη διαδρομή που πρέπει να διανυθεί, καθώς γνωρίζουμε πώς να κάνουμε «πολυδιεργασία» δηλαδή να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί.

Είναι στη φύση μας η ενσάρκωση πολλών ρόλων ταυτόχρονα, οπότε είμαστε εκπαιδευμένες και, ως εκ τούτου, η συμμετοχή περισσότερων γυναικών στα κοινά αδιαμφισβήτητα θα φέρει πολύ θετικό πρόσημο αλλά και αποτέλεσμα.

Τι κουβαλάτε ως πολύτιμο φυλαχτό από τον πατέρα σας; Τι μάθατε από εκείνον; Ποια συμβουλή του δεν ξεχνάτε ποτέ; 

Η παρουσία του πατέρα μου στη ζωή μου έπαιξε και παίζει ακόμη και σήμερα καθοριστικό ρόλο, αν και δεν ζει πια. Με δίδαξε να είμαι ο κυρίαρχος του εαυτού μου και της ζωής μου χωρίς κανέναν φόβο.. Μου έμαθε να μη φοβάμαι να διεκδικώ, να μη φοβάμαι τα «θέλω» μου και να έχω όνειρα. Ήταν αυτός που μου έμαθε να κινούμαι δυναμικά προς τους στόχους μου και να μη λυγίζω, όταν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές.

Ο πατέρας μου ήταν ο μέντοράς μου· κουβαλάω μέσα μου κάθε λέξη και κάθε ματιά του, που έλεγε ακόμη περισσότερα για μένα! Μου έμαθε να είμαι αισιόδοξη, ακόμη και μπροστά στην αποτυχία, να μην αφήνω τους στόχους μου και να δουλεύω σκληρά για να τους πετύχω.

Το χαμόγελό του στις δυσκολίες θα με συνοδεύει μέχρι το τέλος της ζωής μου, όπως και η αισιόδοξη ματιά του. Η φράση την οποία πάντα χρησιμοποιούσε ήταν «Όλα θα γίνουν».

Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει μια γυναίκα σήμερα; 

Να βρίσκομαι σήμερα εδώ απέναντί σας, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξω ποια είμαι. Ακούγεται εγωιστικό, αλλά είναι ανθρώπινο και αληθινό. Οι γυναίκες στοχοποιούμαστε για τις επιλογές, τις παραλείψεις, τις αποφάσεις μας και τη ζωή μας πολύ περισσότερο και πιο απροκάλυπτα από ότι οι άνδρες. Εγώ σήμερα ξέρω που πατάω, ξέρω ποια είμαι και ξέρω και πού μπορώ να φτάσω. Όταν όλες οι γυναίκες νιώσουν έτσι, δυνατές και απελευθερωμένες, τότε θα δείτε να συντελείται η μεγάλη αλλαγή, ακόμη και στην ισότητα της εκπροσώπησης. Και αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη σύγχρονη γυναίκα!

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το “δυνατό σας χαρτί”, το ατού σας, βάση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς σας; 

Το γεγονός πως δεν μου αρέσουν τα λόγια. Δεν μου αρέσουν οι υποσχετικές! Μου αρέσουν τα έργα και οι πράξεις! Με ό,τι ασχολούμαι θέλω να το φέρω εις πέρας άμεσα και αποτελεσματικά. Για αυτό, ονόμασα τη δημοτική μας παράταξη ΠΡΑΞΗ! Γιατί με χαρακτηρίζει ως προσωπικότητα η δράση, η ενέργεια και πάντα το μετρήσιμο αποτέλεσμα!

Περιγράψτε μας μια τυπική σας μέρα; 

Ξυπνάω πάντα νωρίς το πρωί, ενημερώνομαι και κλείνω εκκρεμότητες. 

Όταν έχω τη δυνατότητα βγάζω βόλτα τον Εστίμ, τον σκύλο μου, ένα υπέροχο αδέσποτο που υιοθετήσαμε με τον γιο μου το 2016 και είναι πλέον το τρίτο μέλος της οικογένειάς μας.

Ο επόμενος σταθμός σε μια φυσιολογική ημέρα είναι το πολιτικό μου γραφείο μου, όπου ξεκινώ τα πρώτα τηλέφωνα της ημέρας, συναντήσεις με τους συνεργάτες μου και με πολίτες. Πολλά απογεύματα επισκέπτομαι φορείς και συλλόγους, συμμετέχω σε εκδηλώσεις οργανισμών ή συνεχίζω τις συσκέψεις εργασίας, καθώς οι εκλογές του Οκτωβρίου πλησιάζουν. Πάντα θα βρω χρόνο να ψωνίσω εγώ η ίδια από τη λαϊκή αγορά ή το σούπερ μάρκετ τα απαραίτητα για το σπίτι, γιατί μου αρέσει η αίσθηση της αγοράς.

Πολύ συχνά μέσα στην εβδομάδα θα υποδεχθώ στο σπίτι φίλους ή θα τους επισκεφθώ. Τα βράδια, όσο αργά και εάν είναι, θα γυμναστώ.

Είναι ο τρόπος μου να αποφορτιστώ! 

Ποια είναι η αγαπημένη ώρα της ημέρας; 

Η ανατολή του ήλιου, η απαρχή της μέρας, το ξεκίνημα! Μου δίνει πολλή ενέργεια και δύναμη το φως αυτό. Ταυτόχρονα, μου δίνει και τη χαρά της προσμονής, της δημιουργίας.

Τι σας λείπει; Τις σας αρέσει πάρα πολύ να κάνετε, αλλά δεν προλαβαίνετε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων; 

Μου λείπουν πολύ τα ταξίδια που, όπως καταλαβαίνετε, είναι δύσκολο να προγραμματίσω λόγω των δεσμεύσεων που έχω. Για αυτό αποφάσισα να ξεκινήσω ένα άλλου είδους ταξίδι, διαφορετικό αλλά πιο ενδιαφέρον, αυτό της διεκδίκησης της δημαρχίας στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού!

Η εμφάνιση είναι ένα σημείο που προσέχετε; Σας αρέσει η μόδα, το στιλ; Ασχολείστε; Τι σας αρέσει περισσότερο να ψωνίζετε; 

Πιστεύω ότι όλες οι γυναίκες, για να μην πω όλοι οι άνθρωποι, ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους. Μου αρέσει, όμως, να μπαίνω εγώ στα ρούχα και όχι τα ρούχα σε μένα, να είμαι δηλαδή η Φαίνη! Λόγω των συνεχών συναντήσεων και μετακινήσεων αλλά και των ημερήσιων εναλλαγών, επιλέγω απλά καθημερινά ρούχα, που ταιριάζουν σε όλες τις περιστάσεις, χωρίς υπερβολές. Δίνω τεράστια σημασία στα υφάσματα και στα χρώματα. Λατρεύω τα έντονα χρώματα. Τα ρούχα, λοιπόν, που αγοράζω είναι μεν διαχρονικά, αλλά σε χρωματισμούς έντονους, γιατί τα χρώματα δίνουν ζωντάνια, δίνουν χαρά! Επίσης, δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς αξεσουάρ, κοσμήματα από υλικά της φύσης ή μαντήλια.

Τι σας αρέσει να κάνετε με τον γιο σας; Ποια η αγαπημένη σας συνήθεια; 

Ο Ίων πια ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, οπότε ο χρόνος που περνάμε μαζί είναι περιορισμένος! Όταν έρχεται στην Ελλάδα, μου αρέσει να πηγαίνουμε μαζί με το αυτοκίνητο για να αγοράσουμε τον πρωινό καφέ μας και να κάνουμε μια γρήγορη συζήτηση. Όταν ταξιδεύω στο Λονδίνο για να τον δω, μας αρέσει να περπατούμε σε πάρκα της περιοχής ή να τρώμε σε έθνικ εστιατόρια.

Κοιτώντας πίσω, ποιες είναι οι στιγμές για τις οποίες είστε υπερήφανη για τον εαυτό σας;

Η γέννηση του γιου μου, αλλά και οι στιγμές των σκληρών αποφάσεων που δεν ένιωσα ίχνος φόβου και με καθοδήγησε το ένστικτό μου. Αυτό είναι κληρονομιά του πατέρα μου, όπως σας εξομολογήθηκα και πιο πριν. 

Για αυτές τις στιγμές είμαι περήφανη!

Έχετε “ένοχη” απόλαυση και ποια είναι αυτή; 

Έχω, όπως όλοι μας, και είναι τα ντολμαδάκια και οι πίτες της μαμάς μου! Η Σερραϊκή καταγωγή της έχει ως φυσικό επακόλουθο να είναι μια εξαιρετική αριστοτέχνισσα της ελληνικής κουζίνας και όχι μόνο! Προσπαθώ να αντικρούω τη μεγάλη μου αδυναμία στα δημιουργήματά της, αλλά δεν είναι πάντα εφικτό!

Πώς θα σας χαρακτήριζαν οι φίλοι σας; Ποια είναι η λέξη που συνήθως κυριαρχεί γύρω σας; 

Οι φίλοι μου, για τους οποίους νιώθω ευλογημένη που τους έχω στη ζωή μου, λένε συνήθως: “Η Φαίνη το είπε και το έκανε!”

“Όταν βάζει στόχο το πετυχαίνει!”

Και είναι αλήθεια αυτό! Σχεδόν πάντα μέχρι σήμερα, όταν αποφασίζω κάτι, το υλοποιώ. Εξάλλου, τα έργα μας είναι αυτά που μένουν και μιλούν για εμάς, οι πράξεις μας, μας χαρακτηρίζουν!

Εσείς πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας; 

Αισιόδοξη, doer, οραματίστρια αλλά και ρομαντική. 

Πιστεύω στο καλό, ό,τι και εάν γίνει.

Έχετε μότο που σας χαρακτηρίζει; 

“Όλα γίνονται, αρκεί να το αποφασίσεις».

Τι σας κάνει να γελάτε και τι σας εκνευρίζει; 

Με κάνει να γελάω η καλή παρέα, η αθωότητα ενός παιδιού και ο σκύλος μου. Με εκνευρίζει η υποκρισία και τα fake news!

Πείτε μας μια γυναίκα που θαυμάζετε 

Θαυμάζω τις γυναίκες που οι ανατροπές στη ζωή τους τις κάνουν πιο δυνατές. Μια τέτοια γυναίκα-πρότυπο για μένα ήταν η γιαγιά μου, η οποία καταγόταν από εύπορη οικογένεια, αλλά δεν επαναπαύτηκε στην τύχη της και έγινε παιδαγωγός σε μια εποχή που τα κορίτσια δεν δούλευαν. Ερωτεύτηκε έναν άνδρα που δεν τον ήθελε η οικογένειά της και πάλεψε για εκείνον. Όταν στη ζωή της ήρθε η ανατροπή των πολέμων και του θανάτου του συζύγου της, δεν το έβαλε κάτω, αλλά συνέχισε την επιχείρηση του συζύγου της, μεγάλωσε 3 γιους και μέχρι το τέλος της ζωής της στα 92, είχε τα ηνία της οικογένειας, χωρίς όμως να είναι κυριαρχική και παρεμβατική. Είχε το χάρισμα να διοικεί, να είναι απαραίτητη, αλλά και να την λατρεύουν όλοι, ακόμη και οι νύφες της.

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού 5 χρόνια μετά;

Σε 5 χρόνια θα έχουμε δημιουργήσει έναν Δήμο ανοιχτό στους πολίτες, σημείο αναφοράς της καθημερινότητάς τους. Έναν Δήμο που θα νοιάζεται και θα μεριμνά καθημερινά για την ποιότητα ζωής των πολιτών, έναν Δήμο “έξυπνο” και ψηφιακά αναβαθμισμένο, που θα εκμεταλλεύεται κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να παράγεται έργο που θα αποτελεί κληρονομιά για όλους. Με λίγα λόγια, οραματίζομαι έναν Δήμο παράδειγμα λειτουργίας και έργων, που θα ξεχωρίζει για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στους δημότες του, για την εξωστρέφειά του και για την υποδειγματική λειτουργία του, σύγχρονο και εναρμονισμένο στις απαιτήσεις των καιρών.  Έναν Δήμο πρώτο σε απορροφήσεις σε όλη την Ελλάδα! Το αξίζουμε και θα δουλέψουμε πολύ, οι συνεργάτες μου και εγώ,  για να το κατακτήσουμε! 

Τι θα συμβουλεύατε τη γυναίκα του σήμερα;

Να είναι ο εαυτός της, να μη φοβάται, να ζητά βοήθεια όταν χρειάζεται, να βγαίνει μπροστά και να διεκδικεί. Να ορίζει η ίδια το μέλλον της. 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164