Στην οικονομία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η προσοχή είναι το νόμισμα. Ακόμα κι αν αυτό γίνεται τελικά εις βάρος των παιδιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το «The Egg Crack Challenge», ένα από τα πιο hot trends αυτή τη στιγμή στο TikTok. Τι πρέπει να κάνεις; Να σπάσεις ένα αυγό στο μέτωπο του παιδιού σου σε ανύποπτο χρόνο και να δεις πώς θα ανταποκριθεί.
Πριν λίγες ημέρες έπεσα πάνω σε ένα «αφιερωματικό» στην τάση αυτή βίντεο, που αποτελούνταν δηλαδή από πολλά τέτοια σκηνικά. Πέρα από το ότι δεν μου φάνηκε καθόλου αστείο, παρατήρησα πως τα περισσότερα παιδιά – αν όχι όλα – αντιδρούσαν πολύ περίεργα. Σοκάρονταν, απογοητεύονταν, έκλαιγαν, γκρίνιαζαν. Πολλά έμοιαζαν αρκετά μπερδεμένα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
https://www.tiktok.com/@charliefarlie88/video/7270448360941817120?q=eggcrackchallenge&t=1694173747886
Ένα κοριτσάκι λέει στη μητέρα του: «Τι στο διάολο;». Ένα άλλο αγόρι κάνει το ίδιο στον πατέρα σου, ανταποδίδοντας την κίνηση. «Δεν ήταν πολύ ωραίο αυτό», λέει λυπημένα ένα μικρό κορίτσι, καθώς δύο ενήλικες γυναίκες γελούν δίπλα της. Και κάπου εκεί αναρωτιέμαι: Πώς είναι δυνατόν τα hashtags #eggcrackchallenge, #eggcrackprank και #eggcrack να έχουν σημειώσει περισσότερες από 300 εκατομμύρια προβολές;
https://www.tiktok.com/@annabessguess/video/6967846327246097669?embed_source=121355059%2C121351166%2C121331973%2C120811592%2C120810756%3Bnull%3Bembed_share&refer=embed&referer_url=www.glamour.com%2Fstory%2Ftiktok-egg-crack-challenge&referer_video_id=6967846327246097669
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και αυτή δεν είναι η πρώτη φάρσα εις βάρος μικρών παιδιών που γίνεται viral στην πλατφόρμα. Πέρσι τέτοια περίπου εποχή οι γονείς πετούσαν φέτες τυρί στα μωρά τους. «Όχι hating comments! Αυτή η τάση είναι ξεκαρδιστική! 😂 Αγαπώ το μωρό μου», έγραψε μια user του TikTok ως λεζάντα σε βίντεο που ανέβασε και δείχνει το παιδί της να κοιτά σαστισμένο μια φέτα τυρί που βρέθηκε ξαφνικά στο κεφάλι του. Το συγκεκριμένο βίντεο – για κάποιον λόγο που δεν θα καταλάβω ποτέ – είχε προβληθεί σχεδόν 5 εκατομμύρια φορές. Στην ίδια φιλοσοφία, το 2020, για να είσαι trendy στο TikTok, έπρεπε να βρέχεις το μωρό σου με νερό από «καταλάθος» έπεφτε από το ποτήρι σου.
@maverickkane I felt really bad after, I swear… don’t let this flop for my poor babe #babywaterchallenge #fyp #maverick #waterbottlechallenge
♬ Ah Eh –
Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα και εκείνοι οι creators, οι οποίοι καταδικάζουν την τάση αυτή. Το Αμερικάνικο Glamour συνομίλησε με μερικούς από αυτούς και οι δηλώσεις τους έχουν πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον. Η Nika Diwa, η οποία έχει 2,4 εκατομμύρια ακόλουθους στο TikTok, βρίσκεται ανάμεσά τους. Δεν πάει καιρός που η Diwa δημιούργησε ένα βίντεο παρέα με την κόρη της και χρησιμοποίησε το hashtag #eggcrackprank. Αντί να χτυπήσει την κόρη της με ένα αυγό, η Diwa φαίνεται να αναφέρει στην κάμερα: «Σταμάτα να χτυπάς τα παιδιά σου με αυγά».
«Είναι τόσο εύκολο στις μέρες μας να ακολουθήσεις μια τάση μόνο και μόνο επειδή είναι viral, χωρίς να σκεφτείς στιγμή τις συνέπειες», αναφέρει. «Ωστόσο, ως γονείς, η μεγαλύτερη ευθύνη μας είναι να φροντίζουμε τα μικρά μας και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να τα προστατεύσουμε από πιθανές ψυχικές βλάβες». Η Diwa, μητέρα δύο μικρών κοριτσιών, εκμυστηρεύεται ότι τα βίντεο γύρω από το συγκεκριμένο challenge, την αναστάτωσαν, επειδή σε όλα τα παιδιά έμοιαζαν αρκετά μπερδεμένα.
«Τα παιδιά βρίσκονται σε διαρκή εξέλιξη, εγκεφαλικά και σωματικά, και δεν μπορούν να κατανοήσουν εκείνη την στιγμή, πως το πέταγμα του αυγού είναι ένα αστείο για να γελάσουμε», προσθέτει. «Καταλαβαίνω ότι οι περισσότεροι γονείς δεν θα έβλαπταν ποτέ σκόπιμα τα παιδιά τους και πως όλο αυτό το κάνουν στο όνομα της «πλάκας». Αλλά αν θέλουμε τα παιδιά μας να αισθάνονται ασφαλή, νομίζω ότι αξίζει να πάρουμε μια ανάσα και να αναρωτηθούμε: Αξίζει να προβούμε σε οποιαδήποτε πιθανή ζημιά για χάρη μερικών likes και follows στα social media»;
https://www.tiktok.com/@bash0121/video/7268372692447907104?q=egg%20baby&t=1694173615124
Η Victoria, μια δημιουργός του TikTok με περισσότερους από 200.000 ακόλουθους, συμφωνεί με την Nika Diwa. Έκανε ένα βίντεο με τον γιο της, αλλά αντί να χτυπήσει τον ίδιο με το αυγό, το έριξε πάνω της. Ο γιος της το θεώρησε αστείο. «Έχω συχνά τον γιο μου στην κουζίνα μαζί μου ενώ μαγειρεύω και στόχος μου ήταν να τον κάνω να γελάσει», αναφέρει από πλευράς της στο Glamour. «Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος όλων των φάρσεων: να κάνουν κάποιον άλλο να γελάσει, όχι να κλάψει».
«Η πρώτη μου εντύπωση για την τάση ήταν ότι ήταν κάπως κακόγουστη. Τα μικρά παιδιά συνήθως είναι εξαιρετικά ενθουσιασμένα που βοηθούν τους γονείς τους στη κουζίνα και ξαφνικά μια τέτοια κίνηση τα ξαφνιάζει, τα μπερδεύει. Μερικά από αυτά, πληγώνονται πραγματικά».
Οι αντιδράσεις των παιδιών ήταν επίσης ανησυχητικές για την Amanda Mathers, μια παιδιατρική εργοθεραπεύτρια, που ειδικεύεται στην εργασία με παιδιά από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Δημοσίευσε το δικό της TikTok βίντεο, προειδοποιώντας για την τάση: «Η γρήγορη αλλαγή από τον ενθουσιασμό στην προδοσία, που είδα στα πρόσωπα των παιδιών σε πολλά από τα βίντεο που κοινοποιήθηκαν, ήταν αποκαρδιωτική», λέει. «Η απουσία ανταπόκρισης και υποστηρικτικής φροντίδας που παρατήρησα σε πολλά βίντεο όταν ένα μικρό παιδί επικοινωνεί ότι είναι πληγωμένο, ντροπιασμένο και αναστατωμένο μπορεί να επηρεάσει το σχηματισμό του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου, μειώνοντας τη μετέπειτα μάθηση και συμπεριφορά».
@videffect1 #egg #eggcrack #eggchallenge #videffect1 #waittillend #mustwatch #foryoupage #viralvideo #bestvideo #worldwide #funny #attitude #hilarious #fyp #foryou #challange #tiktok #tiktokchallenge #reels #reelsviral #lol #watch #toofunny #reaction #reactionsvideo #reactions
♬ original sound – Vid Effect
Σημειώνει ότι εάν ένα παιδί αισθάνεται έτσι μόνο μία φορά, προφανώς δεν θα το επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό, αλλά αν συμβαίνει επανειλημμένα, θα μπορούσε. Και υπάρχουν άλλα μειονεκτήματα στο να τρομάζεις τα παιδιά με φάρσες. «Βραχυπρόθεσμα, ένα παιδί μπορεί να χάσει αυτή τη βαθιά εμπιστοσύνη στους γονείς του», λέει. «Αναγνωρίζω ότι αυτό είναι ένα βίντεο διάρκειας ’90 δευτερολέπτων και τίποτα περισσότερο από αυτό. Επομένως δεν έχω την πλήρη εικόνα για αυτό και δεν κρίνω τις οικογένειες. Απλώς αναφέρω τις συναισθηματικές και συμπεριφορικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό το challenge».
Μπορεί λοιπόν να είναι δελεαστικό να ακολουθήσει κανείς τάσεις όπως το «The Egg Crack Challenge», προκειμένου να τραβήξει πάνω του την προσοχή. Στην πράξη όμως το να πληγώνεις και να ντροπιάζεις παιδιά, για να λάβεις μερικά extra likes στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι υπερβολικό. Άλλωστε το να γελάσεις παρέα με το παιδί σου, μπορεί να γίνει και με λιγότερο επιβλαβείς, εξίσου ή και περισσότερο διασκεδαστικούς τρόπους. Αρκεί κανείς να είναι εφευρετικός…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ