Καθώς μπαίνουμε πιο βαθιά στο χειμώνα, όλες οι μαμάδες ανησυχούν και ρωτάνε για το ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία που πρέπει να έχει το δωμάτιο του παιδιού τους, αλλά και ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος ντυσίματος, ώστε να αποφευχθούν τα κρυολογήματα. Ο παιδίατρος του Tlife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, έχει απαντήσεις για τα πάντα.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του λοιπόν, το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει μια σταθερή θερμοκρασία στο δωμάτιο του παιδιού, αλλά και στο σπίτι γενικότερα. Μιλάμε για περίπου 20 με 22 βαθμούς. Ακόμη και αν έξω από το σπίτι η θερμοκρασία είναι υπό του μηδενός, το παιδί ή το μωρό σας δεν διατρέχει απολύτως κανέναν κίνδυνο να κρυώσει, εφόσον μέσα στο σπίτι η θερμοκρασία είναι σταθερή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από την άλλη δεν υπάρχει κανένας λόγος η θερμοκρασία να ανεβαίνει πάνω από τους 22 βαθμούς. Και αυτό γιατί τα παιδιά ζεσταίνονται πολύ εύκολα, ιδρώνουν και αυτό είναι σίγουρο επιβλαβές για την υγεία τους. Το άλλο που κάνουν συχνά οι μαμάδες και θα έπρεπε να το περιορίσουν είναι να ντύνουν τα παιδιά τους εξαιρετικά ζεστά. Μέσα και έξω από το σπίτι. Όσον αφορά το εσωτερικό του σπιτιού, αν το παιδί είναι φασκιωμένο, αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματός του και κινδυνεύει να ανεβάσει πυρετό.
Κάτι άλλο που προβληματίζει τους γονείς, είναι το με ποιον ακριβώς τρόπο θα πρέπει να θερμαίνουν το σπίτι τους χειμωνιάτικους μήνες του χρόνου. Εκείνο που καλό θα ήταν να αποφεύγετε είναι οι πηγές θέρμανσης που εκπέμπουν ζεστό αέρα. Ο ζεστός αέρας στεγνώνει το βλεννογόνο της μύτης και των βρόγχων και κάπως έτσι διευκολύνεται η είσοδος των μικροβίων στο αναπνευστικό σύστημα του παιδιού. Κάθε άλλος τρόπος είναι αποδεκτός, ακόμη και το τζάκι – που πολλοί γονείς φοβούνται – με την προϋπόθεση τα ξύλα που χρησιμοποιείτε να είναι καλής ποιότητας. Και φυσικά να μην καπνίζει το τζάκι μέσα στο σπίτι…
Επίσης είναι πολύ σημαντικό ο χώρος που ζει ένα παιδί να αερίζεται σωστά και πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Ακόμα και αν έξω κάνει πολύ κρύο! Ο καθαρός αέρας είναι υγεία, σε αντίθεση με την «κλεισούρα» που δημιουργεί διαφόρων ειδών προβλήματα, καθώς εγκλωβίζονται τα μικρόβια μέσα στο σπίτι και η ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα γίνεται τοξική. Συμπερασματικά, τον χειμώνα δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβόμαστε μήπως το παιδί μας αρρωστήσει. Αν γνωρίζουμε τους σωστούς κανόνες σχετικά με την θέρμανση του σπιτιού – και φυσικά τους εφαρμόζουμε – όλα θα πάνε καλά!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ