Το κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες είναι ιδανικό για τα γιορτινά τραπέζια. Αν δε προσθέσεις πορτοκάλι θα μοσχομυρίσει το σπίτι και θα το λατρέψουν οι καλεσμένοι σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 1 κοτόπουλο
- 1 πορτοκάλι μεγάλο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο
- 750γρ. πατάτες μικρές, καθαρισμένες
- ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
- 2 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κ.σ. μέλι, ζεσταμένο ελαφρά
- 2 καρότα κομμένα σε μπαστουνάκια
- 3 κ.σ. σταφίδες
- ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
- χυμό από 1 λεμόνι
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C
- Πλένεις πολύ καλά το κοτόπουλο, το βάζεις στο σουρωτήρι να στραγγίξει
- Τρίβεις τη φλούδα του πορτοκαλιού και την βάζεις σε ένα μπολ
- Προσθέτεις το βούτυρο, το μπαχάρι και την κανέλα και ανακατεύεις καλά
- Αλείφεις με το μίγμα από το μπολ κάτω από την πέτσα του κοτόπουλου και ρίχνεις αλάτι και πιπέρι
- Καθαρίζεις το πορτοκάλι και το κόβεις σε λεπτές λεπτές φέτες
- Κόβεις το μισό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το απλώνεις μαζί με το πορτοκάλι στη βάση του σκεύους
- Ψιλοκόβεις το υπόλοιπο πορτοκάλι και το κρεμμύδι και τα χρησιμοποιείς ως γέμιση στην κοιλιά του κοτόπουλου
- Σε ένα μικρό μπολ ρίχνεις το μέλι, πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύεις καλά
- Αλείφεις με αυτό το μίγμα όλο το κοτόπουλο
- Τοποθετείς το κοτόπουλο πάνω από το πορτοκάλι και τα κρεμμύδια και βάζεις γύρω του τα καρότα, τις σταφίδες και τις πατάτες
- Προσθέτεις το χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο
- Σκεπάζεις το σκεύος με το καπάκι αν έχει ή αλουμινόχαρτο και το αφήνεις να ψηθεί για 1 1/2 ώρα
- Το ελέγχεις ώστε να προσθέσεις νερό αν χρειαστεί
- Το σερβίρεις ζεστό.
Photo: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ