Η νέα σειρά που σκηνοθετεί ο Σωτήρης Τσαφούλιας, «17 Κλωστές» πρόκειται να κάνει πρεμιέρα την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στην Cosmotetv.
Με αφορμή την πρεμιέρα αυτής της νέας σειράς, διοργανώθηκε μια εκδήλωση για τα Μέσα στην οποία είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα δυο πρώτα επεισόδιά της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η σειρά «17 κλωστές» είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Πάνου Δημάκη, το σενάριο φέρει την υπογραφή της Μιρέλλας Παπαοικονόμου και της Κάτιας Κισσονέργη, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σωτήρης Τσαφούλιας και θα προβάλλεται από την CosmoteTv.
Από τα πρώτα κιόλας λεπτά του πρώτου επεισοδίου διαπιστώνουμε πως πρόκειται να παρακολουθήσουμε την αντίθεση ανάμεσα στις διαφορετικές φάσεις της ζωής του κεντρικού ήρωα, αφού συνεχώς βλέπουμε να επαναλαμβάνεται το μοτίβο εναλλαγής από το φως στο σκοτάδι.
Ανάμεσα σε αυτές τις εναλλαγές από το φως στο σκοτάδι, παρακολουθούμε τα ενδιάμεσα γεγονότα που κατάφεραν να μετατρέψουν τον νεαρό Αντώνη, από φιλήσυχο και εσωστρεφή τσαγκάρη, χαρισματικό λυράρη που απολαμβάνει το θαυμασμό του χωριού του και μοναχοπαίδι με απλόχερη αγάπη από τους γονείς και την αρραβωνιαστικιά του, σε μισητό ισοβίτη καταδικασμένο για τη μαζικότερη δολοφονία που διαπράχθηκε ποτέ στην Ελλάδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λίγα λόγια για τη σειρά
Η σειρά διαδραματίζεται στα έτη 1906-1909 στα Κύθηρα. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο Αντώνης, ένα αγαπητό πρόσωπο μέχρι τη στιγμή που κατηγορείται ότι έκανε ανήθικες προτάσεις σε μια παντρεμένη πελάτισσά του. Μετά το περιστατικό η τοπική κοινωνία τον εξωθεί σε φυγή. Μετακομίζει στον Πειραιά, χωρίς ωστόσο να μπορεί να ορθοποδήσει. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και στη μεγαλούπολη, αφήνοντας τον Αντώνη οργισμένο και πικραμένο απέναντι στον κόσμο. Μη μπορώντας να διαχειριστεί τον θυμό του, αποφασίζει να επιστρέψει στα Κύθηρα και να πάρει εκδίκηση.
Η πραγματική ιστορία πίσω από το σενάριο
Ο Λαγωνάρης, που ήταν εξαίρετος τσαγκάρης και περιζήτητος οργανοπαίχτης στα πανηγύρια των γύρω χωριών, απολάμβανε την εκτίμηση των συγχωριανών του και γενικώς ήταν ένα αγαπητό πρόσωπο στο νησί. Όλα άλλαξαν όμως, όταν μία από τις πελάτισσές του, αρνήθηκε να τον πληρώσει. Εκείνος την επισκέφτηκε στο σπίτι της, ζητώντας τα λεφτά του και τελικά, μετά από τα πολλά, αυτή δέχτηκε να του δώσει όσα του χρωστούσε. Του προσέφερε μάλιστα και το παραδοσιακό κέρασμα ως ένδειξη συμφιλίωσης. Τη στιγμή εκείνη όμως, ο σύζυγός της επέστρεψε και παρεξηγώντας την παρουσία του Λαγωνάρη στο σπίτι του, τον ξυλοκόπησε άγρια. Πολλοί λένε ότι το ζευγάρι είχε στήσει το σκηνικό, προκειμένου να γλιτώσει την πληρωμή. Αλλά αυτό είχε ως συνέπεια να αρχίσουν τα κουτσομπολιά, που έκαναν τους ανθρώπους να αποφεύγουν τον Αντώνη και τις υπηρεσίες του, γιατί όλοι φοβούνταν πως θα αποπλανήσει τις γυναίκες τους.
Απογοητευμένος εκείνος και μην μπορώντας πια να εξασφαλίσει ούτε τα προς το ζην, κατέληξε στην Αθήνα. Στην αρχή, έπιασε δουλειά σε ένα τσαγκαράδικο ενός συντοπίτη του, αλλά κι εκεί κάποιοι συνάδελφοί του, επειδή φθονούσαν την τέχνη του, τού έστησαν μία ακόμα παγίδα. Έριξαν λοιπόν στον σάκο του μερικά εργαλεία του αφεντικού του και στη συνέχεια τον κατηγόρησαν για κλοπή. Το αφεντικό του θέλησε να τον συγχωρέσει, όμως η γυναίκα του επέμενε για την ενοχή του και έτσι του έκαναν μήνυση, οπότε ο Λαγωνάρης κατέληξε για σύντομο διάστημα στις φυλακές. Όταν αποφυλακίστηκε βρήκε και πάλι δουλειά, αλλά για άγνωστο λόγο απολύθηκε και πάλι. Πλέον, η αδικία τον έπνιγε και η οργή τον είχε κατακλύσει. Το μόνο που ζητούσε πια ήταν εκδίκηση. Έτσι, πήρε την απόφαση να επιστρέψει στα Κύθηρα.
Ο πληγωμένος Αντώνης ήθελε να τιμωρήσει τους κατοίκους του χωριού Πιτσινιάνικα -το χωριό του αφεντικού του από την Αθήνα, που τον είχε απολύσει τόσο άδικα. Ωστόσο, από τύχη βρέθηκε στις Καλοκαιρινές. Τη μέρα εκείνη όλο το χωριό θα πήγαινε σε μια βάπτιση. Εκείνος χτύπησε τις καμπάνες, οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους και τότε άρχισε με ένα μαχαίρι να επιτίθεται στους περαστικούς, τυφλωμένος από τον θυμό. Σύμφωνα με άρθρο του 1989, του Δημητρίου Βασιλόπουλου «πληροφορίες τον θέλουν να εργάζεται κατά την περίοδο του φονικού στην κατεργασία του λιναριού (που γινόταν με το στόμα) γι’ αυτό και πιστεύεται ότι αυτό που επακολούθησε έγινε κάτω από την επίδραση παραισθησιογόνου ουσίας, που υπάρχει σ’ αυτό το φυτό».
Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Λαγωνάρης εκείνη τη μέρα σκότωσε δεκαπέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και μια έγκυο γυναίκα με τα δυο παιδιά της. Την αιματοχυσία σταμάτησε ο παπάς του χωριού, ο οποίος θεωρώντας, όπως κι όλοι οι υπόλοιποι, ότι πρόκειται για κάποιον από τους πειρατές που συχνά εφορμούσαν στο νησί, τον πυροβόλησε χωρίς να τον σκοτώσει.
Εκείνος μέσα στον χαμό κατάφερε να επιστρέψει στο σπίτι του. Στον δρόμο, κυριευμένος από τη μανία του, προσπάθησε να σκοτώσει άλλα δύο άτομα, αλλά το μαχαίρι του είχε κολλήσει στη θήκη και ευτυχώς οι διαβάτες στάθηκαν τυχεροί. Ο Λαγωνάρης ανέβηκε στην ταράτσα του σπιτιού, όπου πέρασε όλη τη νύχτα, μέχρι που μια γειτόνισσα, βλέποντας την πλάτη του γεμάτη αίματα, ειδοποίησε τις Αρχές.
Ο δράστης συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές του Ναυπλίου, όπου έγινε η δίκη του. Κανονικά θα έπρεπε να είχε καταδικαστεί σε θάνατο, σύμφωνα με τον νόμο της εποχής όμως τελικά έλαβε ποινή ισόβιας κάθειρξης, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει ο ίδιος δήμιος. Αυτή η απόφαση φαίνεται πως οφειλόταν στον μεγάλο αριθμό των θυμάτων του.
Μέσα στη φυλακή, διέπραξε ακόμα μια δολοφονία και απέκτησε το παρατσούκλι ο «Καπετάν δεκαέξι». Πιθανολογείται ότι το θύμα του ήταν από τη Μάνη, όπου οι υπόλοιποι Μανιάτες συγκρατούμενοί του αποφάσισαν να πάρουν εκδίκηση για τον θάνατο του συμπατριώτη τους. Έτσι, συνεννοήθηκαν με τον κουρέα των φυλακών, ο οποίος τελικά κατάσφαξε με το ξυράφι του τον Λαγωνάρη.
Παίζουν: Αθηνά Τσιλύρα, Θοδωρής Κατσαφάδος, Μαρίνα Ψάλτη, Κώστας Φλωκατούλας, Κώστας Φιλίππογλου, Μάνος Βακούσης, Ταξιάρχης Χάνος, Φώτης Θωμαΐδης, Θάνος Τοκάκης, Ντένια Στασινοπούλου, Μελίνα Βαμπούλα, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Άλκηστη Πουλοπούλου, Ειρήνη Ιωάννου–Παπανεοφύτου, Στέλλα Αντύπα, Χρήστος Βελιάνος, Θράσος Σταθόπουλο, Τάσος Σωτηράκης, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ελένη Δαφνή και Νικόλας Δροσόπουλος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Δήμητρα Σακαλή, Δωροθέα Βουτσαδοπούλου, Μαρία Κοντοδήμα, Κώνσταντίνος Τσεντούρος, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Μιρέλλα Παπαοικονόμου, Γιάννης Βουλγαράκης, Κωνσταντίνος Σειραδάκης, Φώτης Πέτσος, Γιώργος Κανέλλης, Κώστας Ροζής Άπος Κυπραίος και Πέτρος Χυτήρης.
Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ