44 χρόνια πριν ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας Καρνέση, Σπύρος Καρνέσης θα ξεκινήσει δειλά – δειλά το επιχειρηματικό του ταξίδι για να δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρίες στην Ελλάδα.
Σήμερα, η οικογένεια βιώνει μία ανείπωτη θλίψη μετά το μακελειό της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου. Μία τραγωδία στη σκιά μιας σκληρής εμφύλιας δικαστικής διαμάχης με φόντο ένα ιδιόχειρο σημείωμα του καπετάν Σπύρου που όπως αποκαλύπτει σήμερα το T-Live μέσα από το ρεπορτάζ της Γιώτας Κηπουρού δεν υπογράφτηκε ποτέ από τα μέλη που το συνομολόγησαν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από το κρεοπωλείο στην Ελευσίνα, στην αυτοκρατορία
Ο καπετάν Σπύρος, ο Προκόπης, η Δέσποινα, η Μαρία και η Αγγελική γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελευσίνα. Οι γονείς τους είχαν κρεοπωλείο και όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την οικογένεια, η ζωή τους ήταν φτωχική.
«Οι άνθρωποι ήταν πάρα πολύ φτωχοί. Στην Ελευσίνα έμεναν. Είναι αυτοδημιούργητος καπετάν Σπύρος. Έγινε καπετάνιος, άρχισε να δουλεύει και κάποια στιγμή αγόρασε ένα μικρό καράβι και έκανε στη συνέχεια μια εταιρία. Τι δουλειά έκαναν οι γονείς τους; 03:02 Κρεοπωλείο είχαν στην Ελευσίνα» λέει μαρτυρία στο T-live.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πως όμως ο νεαρός και φιλόδοξος τότε Σπύρος Καρνέσης κατάφερε να ξεκινήσει από το μηδέν και να φτιάξει τη δική του πλωτή αυτοκρατορία; Ο ιδιοκτήτης του Ομίλου θα μπει με υποτροφία στην Σχολή Εμποροπλοιάρχων και στη συνέχεια θα ολοκληρώσει τις σπουδές, στο ναυτικό δίκαιο, στο Λονδίνο. Θα θητεύσει στη εταιρία της οικογένειας Μαρτίνου και γρήγορα θα νιώσει δυνατός και θα πατήσει στα δικά του πόδια.
Τότε, θα αγοράσει τα πρώτα δύο πλοία και θα ξεκινήσει το ταξίδι της εταιρίας του στα πέρατα του κόσμου. Παράλληλα, θα φροντίσει για τις σπουδές των τριών κοριτσιών της οικογένειας. Η Μαρία θα σπουδάσει στη Φαρμακευτική, η Δέσποινα στη Νομική και η Αγγελική στην Ιατρική. Η γενναιοδωρία του καπετάν Σπύρου είναι τόσο μεγάλη που θα φροντίσει ακόμη και για τις μεταπτυχιακές σπουδές τους στην Αγγλία. Εκεί, θα πάρει κοντά του και τον αδελφό του, τον Προκόπη, που ήταν βοηθός στο οικογενειακό κρεοπωλείο προκειμένου να μάθει την αγγλική γλώσσα.
«Επί της ουσία την εταιρία αυτή τη δημιούργησε ο Σπύρος, ο καπετάνιος. Μετά πήρε τον αδελφό του, τον Προκόπη που ήταν ο δεύτερος μικρότερος και μετά τις δύο αδελφές. Τις σπούδασε, η μία σπούδασε νομικά και η άλλη, οικονομικά και τις πήρε στην εταιρία μόλις τέλειωσαν τις σπουδές» υποστηρίζει πρόσωπο που γνωρίζει την οικογένεια στο T-live.
Πολύ γρήγορα ο Σπύρος Καρνέσης θα προσλάβει στην εταιρία του, τις δύο αδελφές του, τη Μαρία στο οικονομικό τμήμα του Ομίλου, τη Δέσποινα ως επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας και τον γαμπρό του Αντώνη Βλασσάκη. Με το πέρασμα των χρόνων η εταιρία γιγαντώνεται με την αγορά φορτηγών πλοίων και δεξαμενόπλοιων με τον στόλο να αριθμεί πριν από λίγα χρόνια τα 35 πλοία.
Ο Σπύρος Καρνέσης είχε απόλυτη εμπιστοσύνη και είχε προσλάβει στην εταιρία τις δύο αδερφές και το γαμπρό του, οι οποίοι έτρεχαν την εταιρία και αμείβονταν πάρα πολύ ικανοποιητικά. Αλλά μιλάμε για μισθούς. Όταν μεγάλωσαν τα παιδιά του καπετάν Σπύρου και θέλησε να τα βάλει στην επιχείρηση, τότε τα αδέρφια του είπαν για πρώτη φορά «δεν είμαστε υπάλληλοι, είμαστε εταίροι». Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλα τα πλοία και οι μετοχές ανήκουν στον Σπύρο Καρνέση. Το μόνο που ανήκει στη Δέσποινα είναι η διαχειρίστρια εταιρία που ήταν στο όνομά της. Αυτό συμβαίνει σε πολλές ναυτιλιακές εταιρίες.
Η δικαστική διαμάχη
Παρά τον μεγάλο πλούτο, στους κόλπους της οικογένειας είναι σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια μια εμφύλια διαμάχη με αντικείμενο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, οι αδελφές του Σπύρου, Δέσποινα και Μαρία, αλλά και ο γαμπρός του, Αντώνης Βλασάκης, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας 325 εκατομμύρια δολάρια.
Όπως ισχυρίζονται στην σχετική αγωγή, πρόκειται για μετρητά από τα αδιανέμητα κέρδη της ναυτιλιακής εταιρίας, τα οποία είχαν τοποθετηθεί σε κοινούς λογαριασμούς και τα οποία, σύμφωνα με όσα υποστήριζαν, τα ιδιοποιήθηκε ο επικεφαλής του ομίλου.
Από την άλλη πλευρά, ο εφοπλιστής υποστηρίζει ότι τα ποσά αυτά του ανήκαν και ότι οι αδελφές και ο γαμπρός του ήταν υπάλληλοι της εταιρείας. Μάλιστα, στην αγωγή που κατετέθη οι αδελφές του Σπύρου συμπεριέλαβαν και το περιβόητο ιδιόχειρο σημείωμα του Σπύρου Καρνέση προκειμένου να ενισχύσουν την θέση τους ότι δεν ήταν απλοί υπάλληλοι της εταιρίας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του T-live, η πλευρά του εφοπλιστή, στο πλαίσιο της αντιδικίας που υπάρχει, αμφισβητεί τόσο την ύπαρξη του πρωτότυπου συμφώνου όσο και την οποιαδήποτε νομική ισχύ του. Άλλωστε, όπως υποστηρίζει η συγκεκριμένη πλευρά και παρουσιάζει σήμερα η εκπομπή, στην τέταρτη και τελευταία σελίδα του συμφωνητικού δεν υπάρχει καμία υπογραφή από τα μέλη της οικογένειας Καρνέση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ