Συστατικά
- 1 3/4 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1 κουτ. του γλυκού baking powder
- 1/2 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
- 3/4 φλιτζάνι γάλα, με λίγα λιπαρά
- 1 κουτ. του γλυκού χυμό λεμονιού
- 3 κουτ. της σούπας χυμό πορτοκαλιού
- 3 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Τρίμμα από φρέσκο πορτοκάλι
- 2 μεγάλα αβγά
- 1/2 κουτ. του γλυκού σόδα μαγειρέματος
- 1/4 κουτ. του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 1/4 κουτ. του γλυκού στέβια
- Σπρέι μαγειρέματος
- (για το σιρόπι): 700 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. νερό
- φλούδα ενός πορτοκαλιού, κομμένη.
Τρόπος Μαγειρέματος
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύεις με ένα σύρμα το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα.
- Κάνε μια τρύπα στο κέντρο του μείγματος και άφησέ το στην άκρη.
- Σε ένα μέτριο μπολ, ανακατεύεις με ένα σύρμα τη στέβια, το γάλα, το χυμό λεμονιού, τα καρύδια, το λάδι, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αυγά.
- Προσθέτεις αυτό το μείγμα μέσα στο μπολ με το αλεύρι, στο εσωτερικό της τρύπας που έχεις δημιουργήσει.
- Ανακατεύεις προσεκτικά τα δύο μείγματα χωρίς να σβολιάσει το αλεύρι.
- Ψεκάζεις ένα ταψί ή μία φόρμα κέικ και περιχύνεις το μείγμα.
- Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.
- Παράλληλα, ετοιμάζεις το σιρόπι. Βράζεις τα υλικά σου σε μία κατσαρόλα και ανακατεύεις με μία ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη. Προσθέτεις το χυμό ενός πορτοκαλιού, ανακατεύεις και τοποθετείς στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
- Αφαιρείς την πίτα από το φούρνο, περιχύνεις το σιρόπι και την αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Photo: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ