Πώς θα αποφύγουμε τους άσκοπους καβγάδες στη σχέση; Η ειδικός απαντά!

Ξεκινάει ένας καβγάς, πιστεύεις ότι μπορείς να τον αποφύγεις; Μήπως ανήκεις σε εκείνους που απλά όση ώρα μιλάει ή φωνάζει το άλλο μέλος της σχέσης εσύ, απλά οργανώνεις την αντεπίθεσή σου; Έχεις σκεφτεί να κάνεις μία μικρή παύση για να αναστοχαστείς πάνω στο θέμα που διαφωνείτε και σας φέρνει σε σύγκρουση; Αν όχι, μάλλον θα πρέπει να το δοκιμάσεις.

Πρόσφατη μελέτη (2024) που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Personal Relationships διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, η παύση για να προβληματιστεί το κάθε μέλος της σχέσης και να κάνει το δικό του προσωπικό αναστοχασμό γύρω από την συγκρουσιακό γεγονός ή κατάσταση, μπορεί να μειώσει σημαντικά την αγωνία και να αυξήσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα κατάλληλης διαχείρισης.
Αν κάνουμε μία μικρή ενδοσκόπηση θα δούμε ότι πράγματι, σχεδόν όλοι μας γνωρίζουμε ήδη ποιες συμπεριφορές θα ωφελούσαν στην επίλυση των συγκρούσεων. Απλά, χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να προβληματιστούμε σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Μπορούμε να κάνουμε μία μικρή αναστοχαστική άσκηση, απαντώντας στις ακόλουθες ερωτήσεις γύρω από μια πρόσφατη αλλά σημαντική σύγκρουση με τον σύντροφό μας, ας σκεφτούμε λοιπόν:

  1. Πώς έπρεπε να αντιμετωπιστεί η σύγκρουση;
  2. Πώς πρέπει γενικά να αντιμετωπίζονται οι συγκρούσεις;
  3. Πώς πρέπει γενικά οι άνθρωποι να ανταποκρίνονται στις συγκρούσεις στη σχέση τους;
  4. Γιατί έχει νόημα αυτού του είδους η απάντηση;
  5. Τι θα ήταν πιο χρήσιμο για την αντιμετώπιση μελλοντικών συγκρούσεων;

Αυτές ήταν και οι ερωτήσεις των ερευνητών όπου διαπίστωσαν ότι αυτή η άσκηση ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να λάβουν μέρος σε έναν σκόπιμο αλλά και εποικοδομητικό αναστοχασμό, να γίνουν πιο αντικειμενικοί και συνειδητοποιημένοι σχετικά με τις απαντήσεις τους σε συγκρούσεις και να κατανοήσουν καλύτερα πως να χειριστούν παρόμοιες μελλοντικές καταστάσεις.

«Ακόμα και όταν οι άνθρωποι διαθέτουν τη γνώση και την ικανότητα να λύνουν προβλήματα αποτελεσματικά στις σχέσεις τους, το να είναι πολύ αναστατωμένοι με τους συντρόφους τους ή να έχουν χαμηλή αποτελεσματικότητα στην ικανότητά τους να επιλύουν συγκρούσεις μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά τους να κινητοποιούν αποτελεσματικά αυτή τη γνώση και δεξιότητα», εξήγησαν οι ερευνητές.

Είναι γεγονός ότι η αναστοχαστική αυτή άσκηση επιτρέπει στα ζευγάρια να αξιοποιήσουν τη διαίσθησή τους σχετικά με το τι θα ήταν πραγματικά ωφέλιμο αυτή τη στιγμή και στη συνέχεια να εφαρμόσουν αυτή τη γνώση, αντί να υποκύψουν σε πιο παρορμητικές απαντήσεις όπου τα συναισθήματα βρίσκονται σε ένταση. Είναι πιθανό να χρειαστούν έως και 10 λεπτά για να σκεφτούμε προσεκτικά τις συγκρούσεις στη σχέση μας, ενώ είναι ένας τρόπος που μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικές βελτιώσεις γύρω από την ετοιμότητά μας να χειριστούμε μελλοντικές συγκρούσεις.

Αντί να αποφεύγουμε τη σύγκρουση και τα δυσάρεστα συναισθήματα που συνδέονται με αυτήν – που συχνά είναι επιζήμια για τις σχέσεις – τέτοιες ασκήσεις επιτρέπουν στους συντρόφους να στραφούν ο ένας προς τον άλλο και να δουν τη σύγκρουση ως τρίτο μέρος που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αυτό περιορίζει τη νοοτροπία «εγώ, εναντίον σου» και ενισχύει την αίσθηση ότι είμαστε στην ίδια ομάδα, ακόμη και εν μέσω σύγκρουσης.

Αν και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση μικρότερων, καθημερινών ζητημάτων, αυτές οι πρακτικές θέτουν επίσης τα θεμέλια για την υγεία και την ανθεκτικότητα των μακροπρόθεσμων σχέσεων. Βέβαια, τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πιο βαθιές ή επίμονες προκλήσεις, η αναζήτηση ειδικού σε θέματα σχέσεων μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη καθοδήγηση σε βαθύτερα ζητήματα.

Η υιοθέτηση της επίγνωσης των σχέσεων ενδυναμώνει τα ζευγάρια όπου εξελίσσονται μαζί, να ξεπερνούν τις προκλήσεις συλλογικά και να αρχίζουν να βλέπουν τις συγκρούσεις ως ευκαιρίες για ανάπτυξη και σύνδεση.

Κείμενο: Μαρίνα Μόσχα
Φωτογραφίες: iStock

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164