12 πολύτιμα tips για να είσαι σίγουρη για τη σεξουαλική σου υγεία

Οι περισσότεροι έχουμε την εντύπωση – κυρίως τα πιο νεαρά άτομα – ότι θα η υγεία μας δεν απειλείται, ότι θα είμαστε πάντα υγιείς. Και όμως, μικροί και μεγάλοι χρειάζεται να την προσέχουμε για να μην έρθουμε αντιμέτωποι με προβλήματα που ο χρόνος μπορεί να φέρει. Προβλήματα που μπορεί να αφορούν τη σωματική μας υγεία, την ψυχική μας κατάσταση και τη σεξουαλική μας ζωή.

Η σεξουαλική υγεία είναι σημαντικό μέρος της γενικής υγείας και της ευεξίας. Εδώ θα δεις μερικές συμβουλές που μπορούν να σε βοηθήσουν στη βελτίωση της

Ενημέρωση: Ο θεμέλιος λίθος για υγιή σεξουαλική ζωή. Μάθετε για τη σεξουαλική υγεία, τους κινδύνους που την απειλούν αλλά και τις μεθόδους πρόληψης από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

Τακτικές Εξετάσεις: Κάνω τις απαραίτητες εξετάσεις, πηγαίνω στο γιατρό, δεν ξεχνάω το τεστ ΠΑΠ στο γυναικολόγο μου, την μαστογραφία μου, κλπ. Δεν είναι δύσκολο να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις, ακόμα και για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, κυρίως αν έχετε πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους. Εξετάσεις επίσης χρειάζονται και όταν το ζευγάρι αποφασίσει αν αφαιρέσει τη χρήση προφυλακτικού από τις επαφές του.

Χρήση Προφυλακτικού: Παρόλο που θεωρείται απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού, πολλές φορές το ζευγάρι την αποφεύγει, ή ο άνδρας κυρίως απειλούμενος από μία πιθανή στυτική δυσλειτουργία. Χρησιμοποιείστε προφυλακτικό για να μειώσετε τον κίνδυνο μετάδοσης ΣΜΝ αλλά και την πιθανότητα μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Επικοινωνία: Είναι πολύ σημαντικό το ζευγάρι να μπορεί να μιλάει για θέματα που αφορούν όχι μόνο τη σχέση αλλά και τη σεξουαλική του ζωή. Συζητήστε ανοιχτά για τις επιθυμίες, τις ανησυχίες και τα όριά σας, τι σας αρέσει, τι θα θέλατε να δοκιμάσετε.

Διατροφή και Άσκηση: Έρευνες έχουν αποδείξει πως η φυσική άσκηση ενισχύει τη σεξουαλική λειτουργία, εφόσον συμβάλλει στην σωστή καρδιακή λειτουργία. Μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση βοηθούν στην υγεία και την ενέργεια, επηρεάζοντας θετικά και τη σεξουαλική ζωή.

Κάπνισμα και Αλκοόλ: Η διακοπή του καπνίσματος βοηθά σημαντικά στην καλή σωματική υγεία αλλά και σε μεγαλύτερες σεξουαλικές αντοχές, καθώς η καρδιά μας δουλεύει πιο ξεκούραστα. Η υπερβολική και μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ, έχει συνδεθεί με βλαβερές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα και στη στυτική λειτουργία.

Άγχος: Όλο και περισσότερες έρευνες συνδέουν την εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας με το έντονο άγχος. Και ας μην γελιόμαστε. Δεν υπάρχει άνθρωπος σήμερα που δεν έχει άγχος και μάλιστα «κακό άγχος». Το μυστικό είναι να μπορώ να το διαχειρίζομαι εγώ και όχι αυτό εμένα! Έτσι λοιπόν, το άγχος και η ψυχική πίεση μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική επιθυμία και απόδοση. Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός ή άλλες μορφές άσκησης.

Υγιής Σωματική Κατάσταση: Όταν το βάρος είναι παραπάνω από το κανονικό, ας μην ξεχνάμε πως επηρεάζεται όχι μόνο η σωματική κατάσταση αλλά και η ψυχική ισορροπία, εφόσον όταν έχουμε κακή εικόνα σώματος είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουμε και μία σεξουαλική δυσλειτουργία. Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος και ασκείστε τακτικά, καθώς αυτό βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της καρδιαγγειακής υγείας.

Σεξουαλική Αυτοεκτίμηση: Δουλέψτε πάνω στην αυτοεκτίμησή σας και την αποδοχή του σώματός σας, καθώς η αυτοπεποίθηση παίζει σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική ζωή.

Κατανόηση και Σεβασμός: Σέβομαι και στηρίζω τον άνθρωπο με τον οποίο έχω επιλέξει να είμαστε μαζί, όπως και τις ανάγκες του, προσπαθώντας να δημιουργήσω ένα περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Ύπνος: Αλήθεια, πόσοι σήμερα, κυρίως νεότεροι, δεν ξενυχτούν πίσω από μία οθόνη υπολογιστή ή ξαπλωμένοι στο κρεβάτι ή και στον καναπέ ακόμα με το τάμπλετ ή το κινητό τους αγκαλιά; Πόσοι «τρέχουν» και λένε ότι δεν έχουν χρόνο για να προλάβουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ παράλληλα κλέβουν χρόνο από τον ύπνο τους; Και όμως, για καλή ψυχική, σωματική αλλά και σεξουαλική υγεία, ο ύπνος είναι απαραίτητος!

Συμβουλευτική και Θεραπεία: Αντιμετωπίζετε προβλήματα στη σεξουαλική ζωή, όπως αλλαγές στη σεξουαλική επιθυμία ή προβλήματα στύσης; H επίσκεψη σε έναν ειδικό σεξουαλικής υγείας θα βοηθήσει στην απομάκρυνση του προβλήματος.

Κείμενο: Μαρίνα Μόσχα

Φωτογραφίες: iStock

 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164