Μεγάλη δωρεά της Παπαστράτος για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

Με τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας να αυξάνονται καθημερινά και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα της σύγχρονης πραγματικότητας, μια κοινωνία που δημιουργεί εμπιστοσύνη και ασφάλεια στους πολίτες της μοιάζει με την αδήριτη ανάγκη τώρα. Αναφέρω πως από τις 6 έως τις 12 Μαîου, Η ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίστηκε 493 περιστατικά σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ η Άμεση Δράση στο ίδιο διάστημα ανταποκρίθηκε σε 828 κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας*. Οι αριθμοί αυτοί προέρχονται από αντίστοιχες δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Καταλαβαίνουμε πως ο σεβασμός, η ισότητα, η ενδυνάμωση των γυναικών και η αποκήρυξη κάθε μορφής βίας είναι δυστυχώς ακόμα ζητούμενα. Η ενδοοικογενειακή βία είναι μια μάστιγα, που –θα έπρεπε να– μας απασχολεί όλους, είτε έχουμε υπάρξει θύματά της είτε όχι. Μια μάστιγα που ζητά από όλους μας πράξεις και όχι μόνο λόγια. Πράξεις προστασίας του αδιαπραγμάτευτου δικαιώματος στη ζωή και την ασφάλεια.

Και όμως, μέσα σε αυτή τη μαυρίλα, υπάρχουν κάποιες λαμπερές αχτίδες φωτός, που γεννούν αισιοδοξία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δράση της εταιρίας Παπαστράτος, η οποία δεν σταματά να αποδεικνύει έμπρακτα τη στήριξή της όπου υπάρχει ανάγκη. Στις αρχές του φετινού Ιούνη η Παπαστράτος και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνυπέγραψαν το Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με την οποία η Παπαστράτος δεσμεύεται να υποστηρίξει οικονομικά τη δημιουργία 45 νέων Γραφείων αντιμετώπισης περιστατικών Ενδοοικογενειακής Βίας, σε συνέχεια των 18 υφιστάμενων που έχει δημιουργήσει και να συνεργαστεί με το Υπουργείο σε κοινές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση αυτού του ακραίου πλέον φαινομένου.

Το Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης έρχεται να προστεθεί σε πληθώρα ενεργειών, που έχει καταγράψει στο ιστορικό της η Παπαστράτος ανά τα χρόνια, οι οποίες αποδεικνύουν τη διαχρονική της στήριξη στην πολιτεία για την ενδυνάμωση της γυναίκας. Θυμίζω πως το διάστημα 2019-2020 υποστήριξε την καμπάνια «Έχεις φωνή, Είμαστε δίπλα σου», ενώ το 2021 συνέβαλε στη δημιουργία των πρώτων 6 γραφείων αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Την επόμενη χρονιά, αυτά τα γραφεία έγιναν 18 και εξαπλώθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας –συνολικά 11 στον αριθμό– χάρη στην πολύτιμη βοήθεια της Παπαστράτος, ενώ το 2024 αναμένεται να δημιουργηθούν ακόμα 45 νέα γραφεία, φτάνοντας έτσι τα 63 γραφεία σε 55 πόλεις της Ελλάδας.

Ο Γιώργος Μαργώνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Παπαστράτος, δήλωσε κατά την υπογραφή του μνημονίου: «Ο σεβασμός, η ισότητα, η ενδυνάμωση των γυναικών και η αποκήρυξη κάθε μορφής βίας αποτελούν θεμελιώδεις αξίες για την Παπαστράτος. Είμαι περήφανος που συνυπογράφω εκ μέρους της Παπαστράτος το Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε μια πρωτοβουλία που έχει στόχο την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας,  μιας κοινωνικής μάστιγας που τα τελευταία χρόνια έχει δυστυχώς πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Με το Μνημόνιο αυτό η Παπαστράτος δεσμεύεται να υποστηρίξει οικονομικά τη δημιουργία 45 νέων γραφείων αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, σε συνέχεια των 18 υφιστάμενων και να συνεργαστεί με το Υπουργείο σε κοινές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Παπαστράτος σημαίνει επιστροφή στην κοινωνία. Η συνεργασία μας με το Υπουργείο, η οποία ξεκινά ήδη από το 2019, έχει δημιουργήσει ένα θετικό προηγούμενο ουσιαστικής προσφοράς. Χάρη σε αυτήν, ο αριθμός των ειδικά διαμορφωμένων γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας θα φτάσει συνολικά τα 63 σε 55 πόλεις  της χώρας. Ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Πολιτεία που είναι παρούσα και συνεργάζεται με τους εγχώριους επιχειρηματικούς φορείς για την εξυπηρέτηση τέτοιων υψηλών κοινωνικών σκοπών. Ως επιχείρηση με βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία, η Παπαστράτος θα βρίσκεται στο πλευρό της για την υλοποίηση τέτοιων πρωτοβουλιών.»

Το Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης υπεγράφη την Τετάρτη 5 Ιουνίου από τους Γιώργο Μαργώνη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας Παπαστράτος και από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Όλα αυτά συνέβησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη, ενώ αργότερα μέσα στην ημέρα το παρών έδωσε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Θέλω να επαναλάβω την απόλυτη προσήλωση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης μάστιγας, η οποία τώρα θα έλεγα ότι αναδεικνύεται σε όλη της την έκταση. Και αναδεικνύεται σε όλη της την έκταση γιατί πιστεύω ότι οι γυναίκες έχουν πια πολύ μεγαλύτερο θάρρος να μιλούν και να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά. Είμαστε εδώ, το κράτος είναι εδώ. Οι υποδομές που έχουν γίνει με τα ασφαλή σπίτια, τα «safe houses», ώστε να γνωρίζουν οι γυναίκες ότι αν πάρουν ή όταν πρέπει να πάρουν τη δύσκολη απόφαση να φύγουν από το σπίτι τους ότι θα μπορούν να είναι ασφαλείς για να κάνουν αυτό το πολύ σημαντικό νέο βήμα.

Θέλω να ευχαριστήσω και την εταιρεία Παπαστράτος για την ευγενική χορηγία να διαμορφώσουμε αυτούς τους χώρους, όπως βλέπετε, λίγο διαφορετικούς από ένα συνηθισμένο αστυνομικό τμήμα. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Γιατί σκεφτείτε να έρθει μία γυναίκα τραυματισμένη, στρεσαρισμένη και κατά κανόνα με μεγάλη ψυχολογική πίεση και να θέλει να βρει έναν χώρο ο οποίος να της είναι οικείος. Μπορεί να έρθει με τα παιδιά της. Είναι δύσκολα περιστατικά αυτά τα οποία διαχειρίζεστε».

*Πηγή:ertnews.gr 

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164