Είναι πρόβλημα το να αποφεύγεις το σεξ;

«…Καταλαβαίνω ότι θέλει να κάνουμε σεξ…, ψάχνω να βρω δικαιολογίες να το αποφύγω, του εξηγώ ότι δεν έχω καθόλου ερωτική διάθεση αλλά αυτός επιμένει. Θυμώνω, νιώθω ότι δεν με καταλαβαίνει…, με αγγίζει και θέλω να τον χαστουκίσω, πολλές φορές νιώθω αηδία για το σεξ…»

Ένα από τα προβλήματα που παραπονιούνται οι γυναίκες και σχετίζεται με την ερωτική επιθυμία (αν και παρουσιάζεται σε μικρότερα ποσοστά από αυτά της διαταραχής της υποτονικής επιθυμίας), είναι αυτό της σεξουαλικής αποστροφής. Η γυναίκα νιώθει ότι δεν έχει καμία διάθεση να εμπλακεί ερωτικά με τον σύντροφό της, μάλιστα η ιδέα και μόνο, της προκαλεί αηδία και αποστροφή, ακόμη και το να αγγίξει τα γεννητικά της όργανα ορισμένες φορές.

Η σεξουαλική επαφή από τη μία την αγχώνει, την στενοχωρεί και της προκαλεί δυσφορία, από την άλλη θυμώνει με την «απαίτηση» του συντρόφου της για σεξ, όπου νιώθει ότι δεν την καταλαβαίνει όταν του λέει ότι δεν έχει διάθεση, ενώ πολύ συχνά συγκρούεται μαζί του, καταλήγοντας στο να μείνει μόνη της, εφόσον ο άνδρας δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η σύντροφός του δεν τον θέλει πια.

Η γυναίκα που νιώθει ότι δεν έχει καμία απολύτως διάθεση για σεξ, συχνά μπαίνει στη διαδικασία να αναρωτιέται τι συμβαίνει, γιατί δεν θέλει, νιώθει ενοχές, κατηγορεί τον εαυτό της ότι ίσως πια δεν είναι τόσο θηλυκή. Προσπαθεί με το ζόρι να κάνει σεξ με τον σύντροφό της, με αποτέλεσμα και πάλι να νιώθει αυτή την αηδία, να σφίγγεται για να μπορέσει να ανταπεξέλθει αλλά μάταια. Μάλιστα, όσο πιο πολύ πιέζεται για να τον ευχαριστήσει και να του δείξει ότι προσπαθεί να ξεπεράσει το πρόβλημά της, υποκύπτοντας στην σεξουαλική πράξη, τόσο πιο άσχημα νιώθει.

Έτσι, φτάνει στο σημείο της έντονης απελπισίας και του έντονου θυμού που αρχίζει τώρα πια να τον στρέφει προς τον σύντροφο που την πιέζει, ο οποίος θυμώνει και την κατηγορεί και εκείνος με τη σειρά του. Το ζευγάρι οδηγείται σε έντονα προβλήματα επικοινωνίας και συγκρούσεων. Οι δύο σύντροφοι απομακρύνονται, αισθανόμενοι ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να λύσουν το πρόβλημα, η απελπισία, η απόγνωση και ο θυμός τους κυριεύει. Πριν λοιπόν η κατάσταση οδηγηθεί στο σημείο χωρίς επιστροφή, καλό είναι για το ζευγάρι να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού. Τα αίτια για τη διαταραχή αυτή, μπορεί να είναι τραυματικές εμπειρίες π.χ. βιασμός, συναισθηματικές διαταραχές (π.χ. κατάθλιψη), οργανικά αίτια, έντονη συγκρουσιακή σχέση ή γενικότερα κακή σχέση με τον σύντροφο… 

Κείμενο: Μαρίνα Μόσχα
Φωτογραφίες: iStock

 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164