Crodino: Η μαγική ώρα του aperitivo έχει πλέον το δικό της όνομα και άρωμα Ιταλίας

Όταν φτάνει το απόγευμα της Παρασκευής, το τέλος μιας κουραστικής εβδομάδας, το μόνο που θέλεις είναι να χαλαρώσεις, να δεις τους φίλους σου και να πιεις ένα δροσιστικό ποτό. Και αφού το κέντρο της Αθήνας είναι πλέον το σημείο συνάντησης, εκεί, σε ένα μπαράκι συναντήθηκε όλη η παρέα ένα απόγευμα του καλοκαιριού. Η συζήτηση πήγε φυσικά στα σχέδια των διακοπών μας και, καθώς ονειρευόμασταν τα νησιά και τις παραλίες, ζητήσαμε από τον bartender κάτι που να θυμίζει καλοκαίρι. Δεν άργησε να επιστρέψει με ένα ψηλό ποτήρι, που το περιεχόμενό του είχε ένα βαθύ κίτρινο χρώμα που θύμιζε ηλιοβασίλεμα και μια φλούδα πορτοκαλιού. «Δοκιμάστε το και πείτε μου».

 

Η αφρώδης αίσθηση και η γλυκόπικρη γεύση των εσπεριδοειδών μάς κέρδισαν αμέσως. Τότε ο μπάρμαν ξεκίνησε να μας διηγείται την ιστορία του Crodino, το οποίο δεν περιέχει αλκοόλ και είναι το αυθεντικό ιταλικό aperitivo. Με κάθε γουλιά και ακούγοντας τον ειδικό να μας εξηγεί ακριβώς τι γευόμαστε, η εμπειρία ήταν συναρπαστική. Μας εξήγησε πως πρόκειται για μια μυστική συνταγή που έχει τις ρίζες της –που αλλού;– στην Ιταλία το 1965 και έκτοτε δεν έχει αλλάξει. Πλέον, μας είχε ταξιδέψει σε εκείνη την εποχή, σε κάποια πλατεία μιας πόλης της Ιταλίας. Στο δεύτερο πια ποτήρι, είχαμε φτάσει να μας αναλύει τα συστατικά του Crodino, δηλαδή τα 15 διαφορετικά μπαχαρικά, βότανα και ρίζες, και τη προσθέτει το καθένα στη γεύση.

Με έναν μαγικό τρόπο είχαμε γίνει όλοι μια παρέα που άκουγε με ενδιαφέρον τις ιστορίες του, ενώ η συζήτηση πήγε στα ταξίδια του καθενός μας στην Ιταλία και στις αστείες εμπειρίες που έχουμε ζήσει εκεί. Μετά από λίγο και χωρίς καν να το καταλάβουμε, το μπαράκι γέμισε και εμείς δεν σταματήσαμε να προτείνουμε το aperitivo που μας κέρδισε σε όποιον ερχόταν να παραγγείλει.

 

 

Όπως έμαθα από τις ιστορίες του σοφού και κοσμογυρισμένου bartender, η ώρα του aperitivo είναι σχεδόν ιερή για τους Ιταλούς. Όπως τώρα έχει γίνει μια σημαντική ώρα και για εμάς, αφού έκτοτε κάθε Παρασκευή μαζευόμαστε όλοι στο ίδιο μικρό μπαράκι του κέντρου, πίνουμε το «γνωστό» ποτό στην υγειά των Ιταλών που μας χάρισαν αυτή την εμπειρία!

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164