Το μυστικό μας όπλο για καλύτερη σωματική απόδοση – ενέργεια στο φουλ!

Πιθανότατα έχεις ακούσει για τους ηλεκτρολύτες – είτε ως ρόφημα ή ως συμπλήρωμα που μπορείς να πάρεις για να ενυδατωθείς και να ενισχύσεις την ενέργεια σου. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι αυτά τα απαραίτητα μέταλλα παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στη συνολική υγεία και ευεξία σου. Σκέψου τους ηλεκτρολύτες ως μικροσκοπικές μονάδες παραγωγής ενέργειας που βοηθούν διαφορετικά μέρη του σώματος να επικοινωνούν και να συνεργάζονται.

Μερικοί κοινοί ηλεκτρολύτες περιλαμβάνουν νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και χλωρίδιο. Κάθε ένα από αυτά παίζει σημαντικό ρόλο στην αποστολή μηνυμάτων μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος. Εξισορροπούν επίσης τα υγρά, βοηθούν τους μυς να συστέλλονται και να χαλαρώνουν και διασφαλίζουν ότι η καρδιά διατηρεί σταθερούς παλμούς.

 

 

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι ηλεκτρολυτών

Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα που όχι μόνο έχουν ηλεκτρικό φορτίο, αλλά παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του καρδιακού παλμού, στη αποβολή των τοξινών από το σώμα και στην εξισορρόπηση του pH του.
• Νάτριο: Το νάτριο παίζει βασικό ρόλο στην ισορροπία των υγρών. Η έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ενώ η περίσσεια υγρών στο σώμα μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση.
• Κάλιο: Το κάλιο είναι απαραίτητο για την υγεία της καρδιάς και εξουδετερώνει τις επιδράσεις του νατρίου, βοηθώντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων. Βοηθά επίσης στη λειτουργία των μυών, αποτρέποντας τις κράμπες.
• Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο ρυθμίζει τη λειτουργία των νεύρων και των μυών και προάγει τη χαλάρωση. Παίζει επίσης ρόλο στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα υποστηρίζοντας τη λειτουργία της ινσουλίνης και βοηθά στη σύνθεση πρωτεϊνών.
• Ασβέστιο: Το ασβέστιο, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D, ενισχύει τα οστά. Ρυθμίζει επίσης τα επίπεδα νατρίου και καλίου, υποστηρίζοντας τη μυϊκή λειτουργία και την κυκλοφορία του αίματος.

Οφέλη των ηλεκτρολυτών

Οι ηλεκτρολύτες λειτουργούν συμπληρωματικά ο ένας με τον άλλον, ο καθένας ενισχύοντας τον ρόλο του άλλου στη διατήρηση των σωματικών λειτουργιών.

Αυξημένη ενυδάτωση

Οι ηλεκτρολύτες όπως το νάτριο και το κάλιο βοηθούν στην εξισορρόπηση των υγρών στο σώμα σας. Η σωστή ενυδάτωση υποστηρίζει τα πάντα, από την πέψη μέχρι την υγεία του δέρματος και αποτρέπει την αφυδάτωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως θερμοπληξία και προβλήματα στα νεφρά.

Βελτιωμένη λειτουργία των μυών και των νεύρων

Οι ηλεκτρολύτες – ιδιαίτερα το νάτριο, το κάλιο και το ασβέστιο – παίζουν καθοριστικό ρόλο στις συσπάσεις των μυών. Μεταδίδουν ηλεκτρικά σήματα που διεγείρουν την κίνηση των μυών για να βοηθήσουν στην πρόληψη από κράμπες και σπασμούς κατά τη διάρκεια της άσκησης και των καθημερινών δραστηριοτήτων. Εξασφαλίζουν επίσης ότι οι μύες λειτουργούν αποτελεσματικά.

Πίνοντας αλκοόλ

Εάν καταναλώνεις αλκοόλ, χάνεις επίσης ηλεκτρολύτες με μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το αλκοόλ είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι αυξάνει την παραγωγή ούρων και οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια υγρών και, μαζί με αυτά, απαραίτητων ηλεκτρολυτών όπως το νάτριο, το κάλιο και το μαγνήσιο.

Απώλεια που σχετίζεται με την ηλικία

Η ηλικία είναι ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει. Ορισμένες ηλικιακές ομάδες δυσκολεύονται να τηρήσουν τις διατροφικές οδηγίες σε ότι αφορά τους ηλεκτρολύτες, οι οποίοι μπορεί επίσης να επηρεαστούν εάν λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα. Ενώ χάνεις ηλεκτρολύτες, μπορεί να πρέπει να μιλήσεις με το γιατρό σου για να βεβαιωθείς ότι μπορείς να πάρεις ένα συμπλήρωμα χωρίς να προκαλέσει αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα.

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές ηλεκτρολυτών

Ενώ τα αθλητικά ποτά και οι συσκευασμένες σκόνες με ηλεκτρολύτες μπορεί να είναι χρήσιμα, δεν είναι οι μόνες πηγές. Στην πραγματικότητα, οι καλύτερες πηγές ηλεκτρολυτών βρίσκονται συχνά σε φυσικά τρόφιμα. Αυτά τα τρόφιμα παρέχουν απαραίτητα μέταλλα και προσφέρουν μια σειρά από άλλα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη συνολική υγεία.

 

 

Πηγές Τροφίμων

Η φύσης είναι γεμάτη ηλεκτρολύτες. Οι μπανάνες είναι γνωστές για την περιεκτικότητά τους σε κάλιο αλλά δεν είναι οι μόνες. Τα πορτοκάλια, το αβοκάντο, το σπανάκι, το λάχανο, οι γλυκοπατάτες και οι ντομάτες είναι όλα εξαιρετικές πηγές διαφόρων ηλεκτρολυτών. Αυτά τα τρόφιμα παρέχουν επίσης απαραίτητες βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι επίσης καλές πηγές ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου. Για όσους ακολουθούν φυτικές δίαιτες, μπορούν να συμπεριλάβουν φυτικό γάλα και τόφου, όπως και αμύγδαλα, καρύδια ή σπόροι κολοκύθας, που μπορούν να ενισχύσουν το μαγνήσιο, το κάλιο και άλλα μέταλλα.

Όσον αφορά τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, η κινόα και το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχουν μικρές ποσότητες διαφόρων ηλεκτρολυτών. Αν και δεν είναι τόσο συγκεντρωμένα όσο άλλες πηγές, συμβάλλουν στη συνολική πρόσληψη ηλεκτρολυτών όταν αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Πηγές ποτών

Το γάλα και ορισμένοι χυμοί φρούτων όπως το πορτοκάλι, το μήλο και το σταφύλι προσφέρουν επίσης ηλεκτρολύτες. Πρόσεξε όμως την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη. Ένα φυσικό ρόφημα είναι νερό με λεμόνι με μια πρέζα θαλασσινό αλάτι. Παρέχει νάτριο και κάλιο χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.

Φωτογραφίες: iStock

 

 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164