Αυτό είναι το καλοκαιρινό φρούτο που πρέπει να εντάξεις οπωσδήποτε στη διατροφή σου!

Αν το καλοκαίρι είχε χρώμα, θα ήταν πορτοκαλοκόκκινο σαν το ηλιοβασίλεμα. Αν ήταν φαγητό, θα ήταν γεμιστά. Κι αν ήταν φρούτο, θα ήταν ένα ζουμερό, μυρωδάτο ροδάκινο με τόπο καταγωγής το πανέμορφο Βελβεντό.

Τον ερωτεύτηκα αυτόν τον τόπο. Το Βελβεντό απλώνεται σε μια εύφορη κοιλάδα στα Πιέρια Όρη, σε υψόμετρο 450μ. Στενά σοκάκια, παραδοσιακά δίπατα σπίτια με ανθισμένες αυλές και αρχοντικά του 18ου και 19ου αιώνα, γραφικές γειτονιές, παραδοσιακοί νερόμυλοι και βρύσες με γάργαρα νερά, πλατείες με πλατάνια που χαρίζουν απλόχερα τη δροσιά τους, ταβέρνες και καφενεία που σφύζουν από ζωή. Ευλογημένος τόπος. 

Τα ροδάκινα έχουν την τιμητική τους στο Βελβεντό. Έχουν τη δική τους γιορτή, τη Γιορτή του Ροδάκινου, και, φυσικά, έχουν όνομα: Velvita. Τα Velvita του συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού είναι από τα λίγα πια ροδάκινα παγκοσμίως που συγκομίζονται με τον παραδοσιακό τρόπο συλλέγονται ώριμα και συσκευάζονται στο κτήμα με το χέρι, όπως παλιά, για να φτάσουν στο τραπέζι μας όπως ακριβώς κόπηκαν από το κλαδί. 

Βρέθηκα στο Βελβεντό πρόσφατα σε κτήμα με ροδακινιές και το είδα από κοντά πώς ακριβώς γίνεται η διαδικασία, μη σου πω ότι μάζεψα κιόλας ροδάκινα! Αυτό που για μένα ήταν μια ευχάριστη στιγμή, πρέπει να πούμε πως είναι μια απαιτητική διαδικασία για τους ανθρώπους εκεί. Εντύπωση μου έκανε ότι το ροδάκινο είναι οικογενειακή υπόθεση στο Βελβεντό. Πάντα ήταν. Από τον παππού ως τον εγγονό ήταν όλοι εκεί για να κόψουν, να διαλέξουν και να συσκευάσουν τα ροδάκινα. Εμένα, πάντως, μου εμπνέει εμπιστοσύνη το να ξέρω ότι κάποιος ασχολήθηκε προσωπικά με το ροδάκινο που θα φάω. Ξέρω ότι κόπηκε ώριμο, τη στιγμή που πρέπει (όχι, δεν κόβονται όλα τα ροδάκινα μαζί, όπως διαπίστωσα, μπορεί να χρειαστούν και 7 και 8 χέρια συγκομιδής) κι ότι θα έχει τη γεύση που θυμάμαι από παιδί, αυτή που θυμίζει καλοκαίρια στο χωριό με τον παππού και τη γιαγιά.

Μίλησα με τον γεωπόνο του συνεταιρισμού, Δημήτρη Τσιάμη, ο οποίος μου εξήγησε ότι το γεγονός ότι τα ροδάκινα συσκευάζονται  στο κτήμα σημαίνει για μένα πιο ώριμο φρούτο, που θα έχει βγάλει τα σάκχαρά του, άρα θα είναι και πιο γευστικό. Γι’ αυτό τα ροδάκινα Velvita είναι τα πιο νόστιμα. Μου έδωσε κι ένα tip: να βγάζω το ροδάκινο από το ψυγείο δύο ώρες πριν το φάω, για να αποκτήσει ξανά το άρωμά του.

Ύστερα μου μίλησε για τη νέα σειρά ροδάκινων (και νεκταρινιών) του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, τα Velvita Gold. Ποιο είναι το χαρακτηριστικό των Velvita Gold; Έχουν σταθερή γεύση αυτή την ωραία, τη γλυκιά, που ξέρεις από πάντακαι το ίδιο άρωμα από τον Ιούνη ως τον Σεπτέμβρη. 

Ναι, αλλά μήπως πρέπει να ανησυχώ για τα φυτοφάρμακα και τους ψεκασμούς; Ρώτησα τον γεωπόνο και γι’ αυτό και με σιγουριά σου απαντώ: Όχι! Από το 2017 οι παραγωγοί του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού εφαρμόζουν τη μέθοδο της σεξουαλικής σύγχυσης των εντόμων (ναι, καλά διάβασες) και εξαπολύουν ωφέλιμα έντομα για να καταπολεμήσουν αυτά που κάνουν τη ζημιά. Επειδή ξέρω ότι σκάλωσες με τη σεξουαλική σύγχυση (και με το δίκιο σου), εξηγώ: οι παραγωγοί κρεμούν φερορμόνες στα δέντρα, ώστε τα αρσενικά έντομα να είναι χαρούμενα χωρίς να χρειάζεται να αναπαραχθούν. Χωρίς αναπαραγωγή δεν υπάρχουν νέα έντομα, άρα αποφεύγεται ο ψεκασμός και μειώνεται στο ελάχιστο η χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. Τέλειο; Όταν δεν μπορούν να αποφύγουν τη χρήση τους, χρησιμοποιούν πανάκριβα και ακίνδυνα για εμάς, για το περιβάλλον, ακόμα και για τις μέλισσες σκευάσματα και εννοείται ότι οι καλλιεργητές καταγράφουν όλες τις φροντίδες που εφαρμόζουν στα κτήματά τους και ελέγχονται αυστηρά, ώστε εμείς να είμαστε σίγουροι και ασφαλείς για το προϊόν που τρώμε. Κάθε ροδάκινο που φτάνει στην αγορά, άλλωστε, ξέρουμε ακριβώς από πού προέρχεται, αφού κάθε τελάρο φέρει σήμανση με τον κωδικό του παραγωγού και όλες του τις πιστοποιήσεις.

Αφού βρέθηκα στα κτήματα, έκοψα ροδάκινα (μη φανταστείς, πέντε ροδάκινα έκοψα όλα κι όλα), είδα πώς τα διαλέγουν και πώς τα συσκευάζουν και, φυσικά, δοκίμασα (για να κάνω τον απαραίτητο ποιοτικό έλεγχο), αποφάσισα να ακολουθήσω τη διαδρομή τους στο συσκευαστήριο του συνεταιρισμού. Φτάνοντας εκεί τα ροδάκινα, τα περιμένουν οι γεωπόνοι για να κάνουν ποιοτικό και ποσοτικό έλεγχο (ναι, κι άλλον!). 

Στη συνέχεια, θα πάνε για να αποκτήσουν το καθένα το δικό του αυτοκόλλητο με το σήμα Velvita (εννοείται ότι προηγείται κι άλλος έλεγχος πριν κολληθεί τη σήμα). Μόνο τα ροδάκινα του συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού φέρουν το αυτοκόλλητο σήμα Velvita (πρωτοπορία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο), για να ξεχωρίζουν τα γνήσια από τα υπόλοιπα. Μετά συσκευάζονται σε παλέτες και μετά πάνε στα ψυγεία, γιατί τα ροδάκινα είναι ευαίσθητα και ντελικάτα φρούτα και τη θέλουν τη δροσούλα τους.

Οι εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού μου έκαναν εντύπωση. Καλύπτουν περίπου 42 στρέμματα και είδα γύρω στα 100 άτομα να εργάζονται εκεί τώρα που είναι περίοδος αιχμής. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Νίκος Κουτλιάμπας και ο γενικός διευθυντής, Ευθύμης Μπαλάνης, με ξενάγησαν και μου μίλησαν για την ιστορία του συνεταιρισμού.

Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού υπάρχει ως συνεταιριστική μορφή οργάνωσης από το 1917. Έχει 400 μέλη και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Τα μέλη του συνεταιρισμού (πολλοί είναι νέοι και μορφωμένοι άνθρωποι, που αποφάσισαν να παραμείνουν στον τόπο τους) παράγουν πάνω από 15.000 τόνους ροδάκινα, νεκταρίνια και μήλα (και σε μικρότερες ποσότητες ακτινίδια, δαμάσκηνα, σύκα, κυδώνια, βερίκοκα, και κεράσια) σε εκτάσεις που καλύπτουν περίπου 6.500 στρέμματα. Είναι πιστοποιημένος κατά ISO, GLOBALGAP και GRASP, ενώ από το 2002 εφαρμόζει σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης κατά AGRO. Εδώ μπορείς να δεις και να μάθεις περισσότερα για τον συνεταιρισμό (αξίζει να το δεις).

Με τόσους ελέγχους και τόσες πιστοποιήσεις δεν έχεις πια καμία δικαιολογία. Πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου τα ροδάκινα (και τα νεκταρίνια) Velvita Gold. Στο Instagram του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού θα βρεις πολύ ωραίες συνταγές. Ψάξε το σορμπέ ροδάκινο με γλυκό ροζέ κρασί και θα με θυμηθείς!

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164