Διακοπές τέλος, επαναφορά στην καθημερινότητα!

Ο Αύγουστος φτάνει στο τέλος του. Ήδη, οι διακοπές των περισσότερων έχουν τελειώσει, αν και υπάρχουν οι τυχεροί που θα απολαύσουν τον φθινοπωρινό Σεπτέμβρη. Η επιστροφή στην καθημερινότητα μπορεί να αποτελέσει μία πρόκληση για πολλούς. Μάλιστα αυτό χαρακτηρίζεται και ως «σύνδρομο μετά τις διακοπές» ή «post-vacation blues», καθώς περιγράφει συναισθήματα μελαγχολίας, άγχους ή δυσκολίας προσαρμογής που είναι πιθανό να βιώσει κάποιος με την επιστροφή του από τις πολυπόθητες διακοπές.

Είναι λοιπόν σύνηθες φαινόμενο οι άνθρωποι να νιώθουν πεσμένοι μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές. Λογικό, αν σκεφτούμε ότι αναζητάμε τις διακοπές για να ξεφύγουμε από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, όπου όταν επιστρέφουμε συνειδητοποιούμε ότι γυρνάμε σε όλα όσα αφήσαμε λίγες μέρες πίσω, όλα αυτά από τα οποία θέλαμε να ξεφύγουμε. Άλλος ένας λόγος είναι ότι ενώ στην αρχή νιώθουμε προσμονή, ενθουσιασμό και έξαψη, στο τέλος αισθανόμαστε το γρήγορο πέρασμα του χρόνου που κάποιες φορές μπορεί να μας βάλει και σε σκέψεις για το πόσο γρήγορα περνά και η ζωή μας…

Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να κάνουμε πιο εύκολη αυτή την άχαρη την προσαρμογή.

Αναμνήσεις: Οι διακοπές σχετίζονται άμεσα με την δημιουργία νέων, θετικών αναμνήσεων. Είτε πρόκειται για απλές στιγμές, μεγάλες συγκινήσεις ή εμπειρίες που αλλάζουν τη ζωή μας, τα ταξίδια γεμίζουν τις βαλίτσες των αναμνήσεων. Ας σκεφτούμε τι πήραμε από τις φετινές διακοπές και τι φέραμε πίσω. Μπορούμε να καταγράψουμε τις εμπειρίες μας σε ένα ημερολόγιο αναμνήσεων. Το να καταγράφουμε τις εμπειρίες μας μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να ενισχύσουμε την ευγνωμοσύνη για όλα όσα βιώσαμε αυτές στις μέρες. Μην ξεχνάμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή, καθώς έχουμε το έντονο παράδειγμα με τις φωτιές του καλοκαιριού και πόσους ανθρώπους άφησαν χωρίς στέγη!

Σταδιακή επιστροφή: Αν είναι δυνατόν, μπορούμε να προγραμματίσουμε μια ημέρα ή δύο ανάπαυλας πριν την επιστροφής μας στην εργασία.

Νέες δεξιότητες: Αναλογιστείτε τι φέρατε πίσω μαζί σας, νέες δεξιότητες, νέες εικόνες, νέες γεύσεις, νέες εμπειρίες. Μπορείτε για παράδειγμα να δοκιμάσετε να μαγειρέψετε μία σπεσιαλιτέ που δοκιμάσατε, ώστε να κρατήσετε ζωντανή την αίσθηση των διακοπών με έναν πιο παιχνιδιάρικο τρόπο.

Χρόνος με φίλους: Η ανθρώπινη αλληλεπίδραση απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές που μας κάνουν να νιώθουμε πιο καλά. Στις διακοπές αυτή η αλληλεπίδραση είναι έντονη, όταν όμως επιστρέψουμε πίσω και δεν έχουμε πλέον έντονη την επαφή και τη σύνδεση, μπορεί να νιώθουμε μοναξιά. Μπορούμε λοιπόν να φροντίσουμε να έρθουμε σε επαφή με φιλικά ή συγγενικά μας πρόσωπα, να μοιραστούμε το πως περάσαμε, τι μας άρεσε, κλπ.
Εάν παρόλα αυτά νιώθετε ότι η μελαγχολική διάθεση σας τυλίγει στην αγκαλιά της και παρεμβαίνει στο καθημερινό σας πρόγραμμα ή αγχώνεστε στην ιδέα επιστροφής στην εργασία και στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, αναρωτηθείτε μήπως κάτι έχει αλλάξει. Αν η απάντηση είναι αρνητική, η βοήθεια ειδικού μπορεί να φανεί χρήσιμη.

Κείμενο: Μαρίνα Μόσχα

Κεντρική φωτογραφία: iStock

 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164