Συνταγή για κολοκύθια γεμιστά αυγολέμονο

1 ώρα και 10 λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
Μέτρια
Βαθμός δυσκολίας

Τα κολοκύθια είναι λαχανικό εποχής και σήμερα θα φτιάξεις το απόλυτο, ελληνικό φθινοπωρινό πιάτο. Γεμιστά με αυγολέμονο. 

Συστατικά

  • 6 κολοκύθια στρογγυλά
  • 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 200 γρ. ρύζι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το αυγολέμονο θα χρειαστείς

  • 2 αυγά
  • χυμό από 2 λεμόνια

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Κόβεις με ένα μαχαίρι την κορυφή από τα κολοκύθια και τις κρατάς στην άκρη
  • Με ένα μικρό κουτάλι αφαιρείς το εσωτερικό και την αφήνεις στην άκρη σε ένα πιάτο
  • Ρίχνεις αλάτι στο εσωτερικό των κολοκυθιών και τοποθετείς τον κιμά σε ένα μπολ
  • Τρίβεις στον τρίφτη το εσωτερικό των κολοκυθιών και το ρίχνεις στο μπολ με τον κιμά
  • Προσθέτεις το ρύζι, το κρεμμύδι, τον άνηθο, το καρότο, την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι
  • Ρίχνεις 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύεις καλά
  • Με ένα κουτάλι γεμίζεις τα κολοκύθια με το μείγμα του κιμά και τα “σκεπάζεις” με την κορυφή τους
  • Τα τοποθετείς στη σειρά σε μια μεγάλη ρηχή κατσαρόλα είναι ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι
  • Ρίχνεις νερό τόσο ώστε να καλύψεις τα κολοκύθια και προσθέτεις αλάτι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο
  • Σκεπάζεις το σκεύος και τα αφήνεις να βράσουν 40 – 45 λεπτά
  • Αποσύρεις το σκεύος από τη φωτιά και περιμένεις μέχρι να κρυώσει λιγάκι

Αυγολέμονο

  • Λίγο πριν αποσύρεις το φαγητό από τη φωτιά χτυπάς σε ένα μπολ τα ασπράδια πολύ καλά μέχρι να γίνουν μια σφικτή μαρέγκα
  • Χωρίς να σταματήσεις το χτύπημα, προσθέτουμε τους κρόκους και το χυμό λεμονιού σιγά-σιγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα
  • Παίρνει με μια κουτάλα της σούπας ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνεις αργά στο αυγολέμονο συνεχίζοντας αδιάκοπα το χτύπημα
  • Προσθέτεις δύο ακόμη κουτάλες
  • Αδειάζεις το αυγολέμονο στο σκεύος που είναι πλέον εκτός φωτιάς και το ανακινείς προσεχτικά ώστε να πάει παντού
  • Τοποθετείς και πάλι το σκεύος στη φωτιά και το αφήνεις να βράσεις για 1 – 2 λεπτά
  • Σερβίρεις με φέτα και ζεστό ψωμί.

Photo: iStock

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164