My Beauty Buys: Τα 10 iconic και αγαπημένα κόκκινα κραγιόν της beauty editor

Η ιστορία του κόκκινου κραγιόν κρατά εδώ και αιώνες και πρόκειται για το προϊόν μακιγιάζ- σύμβολο γοητείας, δύναμης και επανάστασης. Η κόκκινη απόχρωση στα χείλη έπαιζε έναν ξεχωριστό ρόλο μιας και ήταν ένα μήνυμα ενάντια στην καταπίεση. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και χρονολογικά.

Στην Αρχαία Μεσοποταμία οι γυναίκες άλεθαν πολύτιμους λίθους για να δημιουργήσουν χρωστικές που χρησιμοποιούσαν στα χείλη τους. Στην Αρχαία Αίγυπτος η Κλεοπάτρα φέρεται να έβαζε κραγιόν φτιαγμένο από σκαθαροχρωστική (καρμίνιο), που έδινε ένα έντονο κόκκινο χρώμα. Το κόκκινο κραγιόν σε αυτή την εποχή ήταν σύμβολο κοινωνικής θέσης και εξουσίας.

Στον Μεσαίωνα, η χρήση κραγιόν, ειδικά του κόκκινου, θεωρήθηκε επικίνδυνη, καθώς συνδεόταν με τη μαγεία και την ανηθικότητα. Το κόκκινο χρώμα στα χείλη θεωρήθηκε υπερβολικά τολμηρό, ενώ πολλές φορές συνδεόταν με την αμαρτία και τη διαφθορά. 

Τον 16ος αιώνα η Βασίλισσα Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας βοήθησε στην επανεισαγωγή του κραγιόν στην αριστοκρατία, κάνοντάς το μόδα μεταξύ των γυναικών της εποχής. Η Ελισάβετ συχνά φορούσε ένα έντονο κόκκινο κραγιόν που συνδυαζόταν με την χλωμή της επιδερμίδα, και το κραγιόν άρχισε να συμβολίζει βασιλική δύναμη και εξουσία. 

Τον 19ο αιώνα και μετά τη Γαλλική Επανάσταση, η αντίληψη για το κραγιόν άλλαξε. Το κόκκινο κραγιόν ξανάγινε δημοφιλές στην Ευρώπη και άρχισε να κατασκευάζεται με πιο ασφαλή και υγιεινά υλικά. Ωστόσο, στη βικτωριανή εποχή, ήταν και πάλι συνδεδεμένο με την ελαφρότητα και θεωρούνταν κατάλληλο μόνο για ηθοποιούς ή γυναίκες αμφίβολης ηθικής.

Ο 20ος αιώνας ήταν η Εποχή της Επανάστασης. Στα 20s και μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κόκκινο κραγιόν έγινε σύμβολο χειραφέτησης των γυναικών. Οι φλαπέρες (flappers) υιοθέτησαν το κόκκινο κραγιόν ως μέρος του τολμηρού και ανεξάρτητου στυλ τους. Το κραγιόν πλέον κατασκευαζόταν σε σωληνάρια, κάνοντας το πιο προσιτό. Στα 40΄s, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κόκκινο κραγιόν έγινε σύμβολο του πατριωτισμού και της γυναικείας αντοχής. Γυναίκες που εργάζονταν στα εργοστάσια το φορούσαν ως ένδειξη δύναμης και αποφασιστικότητας. Ενώ τη δεκαετία του 1950, εμβληματικές προσωπικότητες όπως η Μέριλιν Μονρόε και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ έκαναν το κόκκινο κραγιόν σύμβολο σαγήνης και χολιγουντιανής λάμψης. Το κόκκινο κραγιόν έγινε σύμβολο σεξουαλικότητας και ελκυστικότητας.

Σήμερα, το κόκκινο κραγιόν παραμένει ένα διαχρονικό και αγαπημένο στοιχείο στο μακιγιάζ, συνδέοντας παραδοσιακά νοήματα δύναμης και θηλυκότητας με την προσωπική έκφραση και την αισθητική επιλογή. Συνδυάζει παράλληλα την αίσθηση του κλασικού με μια σύγχρονη διάθεση δυναμισμού. 

Δεν υπάρχει νεσεσέρ χωρίς κόκκινο κραγιόν και φέτος είναι παντού. Εκτός από τα fashion shows, οι celebrities στο κόκκινο χαλί φόρεσαν τις ωραιότερες αποχρώσεις. Και τα beauty brands με τη σειρά τους έχουν λανσάρει τις ωραιότερες αποχρώσεις και φινιρίσματα ενώ κρατούν σταθερά στις συλλογές τους εμβληματικά κόκκινα κραγιόν εδώ και δεκαετίες. 

Στη συνέχεια θα δεις τα 10 αγαπημένα μου. 

Dior Rouge Dior Couture Lipstick, 999

Chanel Luminous Intense Lip Colour, 99 Pirate

Gucci Mat Lipstick, 25 Goldie Red 

 

Lancome L’ Absolu Rouge Drama Matte, 158 Red is Drama 

Erre Due Full Color Lipstick, 440 Crime Scene

 

Sephora Collection Rouge Is Not My Name Matte Lipstick, 23 12

 

 

Seventeen Matte Lasting Lipstick SPF15, No 10

MAC Retro Matte Lipstick, Ruby Woo

 

Guerlain KissKiss Tender Matte – 16H Comfort lightweight luminous matte lipstick, 910 Wanted Red

Giorgio Armani Lip Power, 400

 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164