Οι 5 skincare συνήθειες που πρέπει να αποκτήσεις πριν έρθει ο χειμώνας σύμφωνα με τους δερματολόγους

Μπορεί η θερμοκρασία να είναι ακόμη υψηλή αλλά πριν καν το καταλάβουμε θα φοράμε τα ζεστά πουλόβερ και τις αγαπημένες μπότες. Παράλληλα και όσον αφορά στην περιποίησης της επιδερμίδας καλό είναι να προετοιμαστείς μιας και θα χρειαστεί να αλλάξεις κάποιες συνήθειες. Ποιες ακριβώς είναι αυτές; Οι δερματολόγοι τις έχουν αποκαλύψει και είναι 5 συγκεκριμένες που πρέπει να σημειώσεις. 

Μην ξεχνάς άλλωστε ότι ο συνδυασμός του κρύου καιρού και της κεντρικής θέρμανσης μπορεί να κάνει το δέρμα ξηρό και ευαίσθητο. Και οι ανάλαφρες υφές που χρησιμοποιούσες μέχρι τώρα πολύ σύντομα δεν θα καλύπτουν τις ανάγκες σου. Δες στη συνέχεια λοιπόν όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις. 

“Άκουσε” τον επιδερμικό φραγμό 

Ο φραγμός του δέρματος αλλάζει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να ακολουθείς την ίδια ρουτίνα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Όταν, για παράδειγμα, ένα serum που περιέχει βιταμίνη C ή υαλουρονικό οξύ σου ταιριάζει το καλοκαίρι, από εδώ και στο εξής θα χρειαστείς ένα πιο παχύρευστο προϊόν έτσι ώστε η επιδερμίδα να λαμβάνει πλούσια ενυδάτωση και θρέψει πριν το επόμενο βήμα. Τα συγκεκριμένα συστατικά μπορούν κάλλιστα να περιλαμβάνονται στην ενυδατική σου κρέμα έτσι ώστε να παραμείνει η επιδερμίδα λαμπερή τους επόμενους μήνες. 

Τα συστατικά της ενυδατικής σου κρέμας

Αναζητάς μια ενυδατική κρέμα με αυτά τα βασικά συστατικά: Υαλουρονικό οξύ, το συστατικό βαθιάς ενυδάτωσης που κλειδώνει την υγρασία και είναι ότι καλύτερο για την προστασία του δέρματος όσο χαμηλή κι αν είναι η θερμοκρασία. Παράλληλα όμως μπορείς να ενισχύσεις τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας με μια ενυδατική κρέμα που περιέχει νιασιναμίδη, γνωστή και ως βιταμίνη Β3. Η νιασιναμίδη εμποδίζει την υπερβολική λιπαρότητα και ελαχιστοποιεί την απώλεια υγρασίας από το δέρμα μειώνοντας ταυτόχρονα την ξηρότητα. 

Αντηλιακό “βρέξει χιονίσει” 

Φοράς καθημερινά την αντηλιακή σου κρέμα όπως κι αν είναι ο καιρός. Ειδικά τώρα που η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα σοβαρότερα θέματα πο αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Είμαστε εκτεθειμένοι σε πολύ έντονη ακτινοβολία, την πιο δραματική από ποτέ που σημαίνει ότι η βλάβη που προκαλεί στο δέρμα είναι τεράστια πλέον και εκτός από την πρόωρη γήρανση προκαλεί δερματικές παθήσεις. Οι δερματολόγοι λοιπόν σχεδόν μας παρακαλούν να χρησιμοποιούμε αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας πάντα, εκτός αν είναι νύχτα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με κλειστή την πόρτα. Ούτε ο καιρός ούτε το χρώμα του δέρματος έχουν σημασία. 

Αντιοξειδωτικά 

Είναι η κατάλληλη στιγμή να τα εισάγεις στην καθημερινή σου ρουτίνα. Πρόκειται για τα συστατικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των σημαδιών που προκαλεί η ρύπανση, η οποία υπάρχει σε υψηλότερο ποσοστό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επιλέγεις ενυδατικές κρέμες που περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και φερουλικό οξύ. 

Μαξιλαροθήκες και πετσέτες 

Τις αλλάζεις εξίσου τακτικά με το καλοκαίρι. Μην χαλαρώνεις επειδή δεν υπάρχει έντονη εφίδρωση. Παράλληλα με τη σωστή ρουτίνα περιποίησης η αλλαγή της μαξιλαροθήκης κάθε δύο έως τρεις ημέρες είναι απαραίτητη αν θέλεις να διατηρήσεις τον φραγμό του δέρματος υγιή και ισορροπημένο. Γιατί; Πιθανότατα θα θελήσετε να αποφύγετε τη θεραπεία των εξανθημάτων πάνω από το ευαίσθητο δέρμα του φθινοπώρου και του χειμώνα, καθώς τα τυπικά συστατικά που καταστρέφουν τις κηλίδες, όπως το σαλικυλικό οξύ και το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, μπορούν να ερεθίσουν και να επιδεινώσουν περαιτέρω το ξηρό δέρμα.

Photos: iStock

 

 

 

 

 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164