6 μύθοι για την περιποίηση της επιδερμίδας που καταρρίπτουν οι δερματολόγοι

Με τόσες πληροφορίες για την περιποίηση της επιδερμίδας, που λαμβάνουμε καθημερινά από τα social είναι πολύ πιθανό να παρερμηνεύουμε κάποια πράγματα. Από τους influencers που μιλούν για τα πιο πρόσφατα συστατικά περιποίησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι την ατελείωτη σειρά προϊόντων που υπόσχονται να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι πληροφορίες είναι άπειρες. Κάποιες πραγματικά χρήσιμες και κάποιες άλλες απλά μας προκαλούν μια σύγχυση σχετικά με το τι πραγματικά έχουμε ανάγκη.

Τι είναι σωστό και τι όχι; Τι μύθος και τι αλήθεια; Τις απαντήσεις μπορούν να δώσουν αποκλειστικά και μόνο οι δερματολόγοι. Ιδού λοιπόν τι πραγματικά ισχύει. 

Υπερβολικός καθαρισμός

Το πεντακάθαρο δέρμα που “τρίζει” είναι ένα σημάδι ότι διαταράσσεται ο φραγμός του δέρματος. Η κύρια λειτουργία του δέρματος είναι ως όργανο φραγμού και σε μικροσκοπικό επίπεδο, αυτό μοιάζει με στρώματα κυττάρων κολλημένα μεταξύ τους με λιπίδια. Αυτά τα φυσικά λιπίδια μπορούν να επηρεαστούν από τα συστατικά των προϊόντων καθαρισμού, επομένως είναι σημαντικό να επιλέγεις μια φόρμουλα που αφαιρεί το μακιγιάζ και τους ρύπους στους οποίους εκτίθεστε χωρίς όμως να διαταράσσει τα βασικά λιπίδια φραγμού.  

Το δέρμα συνηθίζει τα προϊόντα περιποίησης

Η πεποίθηση ότι το δέρμα μπορεί να συνηθίσει σε προϊόντα περιποίησης είναι κατηγορηματικά αναληθής. Η χρήση διαφορετικών προϊόντων περιποίησης αυξάνει τον κίνδυνο ερεθισμού του δέρματος και αλλεργίας, επομένως είναι καλύτερο να διατηρείς τη ρουτίνα όσο το δυνατόν πιο minimal. Η χρήση ενεργών συστατικών περιορίζεται σε τρεις φορές την εβδομάδα και σε περίοδο τεσσάρων έως έξι μηνών.

Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς ρετινόλη το καλοκαίρι

Είναι ένας κοινός μύθος ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιείς ρετινόλη το καλοκαίρι. Πρόκειται μεν για ένα συστατικό που αυξάνει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων και αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, αλλά ταυτόχρονα γεμίζει το χόριο σας και αυτό σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν λεπταίνει το δέρμα. Είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιείς SPF όταν εφαρμόζεις προϊόν με ρετινόλη, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι ακτίνες UV απενεργοποιούν τη ρετινόλη και την καθιστούν αναποτελεσματική, επομένως είναι σημαντικό να την εφαρμόζεις τη νύχτα αντί να την αποφεύγετε τους καλοκαιρινούς μήνες.

Χρειάζεσαι μια ρουτίνα περιποίησης δέρματος 10 βημάτων για να δεις αποτελέσματα

Less is more λένε οι ειδικοί. Η υπερφόρτωση του δέρματος με πάρα πολλά προϊόντα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, να διαταράξει τον φραγμό του δέρματος ή και να οδηγήσει σε φραγμένους πόρους. Μια απλή, στοχευμένη ρουτίνα όχι μόνο είναι πιο διαχειρίσιμη αλλά μπορεί επίσης να είναι πιο αποτελεσματική όσον αφορά τη διατήρηση υγιούς δέρματος. Μια ρουτίνα με 4 βήματα είναι ιδανική.  

Το λιπαρό δέρμα δεν χρειάζεται ενυδάτωση

Στην πραγματικότητα, η παράλειψη της ενυδατικής κρέμας μπορεί να επιδεινώσει τη λιπαρότητα. Όταν ο φραγμός υγρασίας του δέρματος αφυδατώνεται, αντισταθμίζεται με την παραγωγή περισσότερου σμήγματος που μπορεί να οδηγήσει σε πιο λιπαρό δέρμα, φραγμένους πόρους και εξάρσεις. 

Οι πόροι μπορούν να ανοιγοκλείνουν

Οι πόροι δεν έχουν μύες που τους επιτρέπουν να διαστέλλονται ή να συστέλλονται. Αυτό που αντιλαμβάνεται κάθε μία από εμάς ως «ανοιχτούς» ή «κλειστούς» πόρους σχετίζεται με τη συσσώρευση σμήγματος, νεκρών κυττάρων του δέρματος και υπολειμμάτων μέσα στους πόρους, που μπορεί να τους κάνει να φαίνονται μεγαλύτεροι. Εκείνο που πρέπει να κάνεις είναι να τους διατηρείς καθαρούς ώστε να μειώνεται η παραγωγή λιπαρότητας και σμήγματος. Συστατικά όπως το αζελαϊκό οξύ μπορούν να βοηθήσουν μιας και κάνουν απολέπιση στο εσωτερικό των πόρων, μειώνοντας τη συσσώρευση και ηρεμώντας τη φλεγμονή.

Photos: iStock

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164