«Βάλε το παιχνίδι στη σχέση σου, αν θες να αντέξει στο χρόνο», προτείνει η expert

«Το παιχνίδι είναι το ξεφάντωμα του εφικτού» μας είπε ο Martin Buber, προσφέρoντας μια βαθιά φιλοσοφική θεώρηση που μπορεί να εμπλουτίσει τις σχέσεις των ζευγαριών. Μία φράση που μπορεί να ερμηνευτεί ως η απελευθέρωση του ανθρώπου μέσα από τη δημιουργικότητα, την ελευθερία και την αυθεντική σύνδεση. Άλλωστε ήταν εκείνος που μίλησε και για την διαπροσωπική συνάντηση «Εγώ-Εσύ» με έναν αυθεντικό και ενεργό τρόπο στο «εδώ και τώρα», σε ένα νέο σχεσιακό πλαίσιο, στο «μεταξύ».

Σχετικά λοιπόν με το παιχνίδι μέσα στην ερωτική σχέση, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται μόνο για έναν τρόπο διασκέδασης αλλά και έναν τρόπο όπου μπορούν οι δύο σύντροφοι να επαναπροσδιοριστούν ως μονάδες, ως άτομα ξεχωριστά αλλά και ως ομάδα. Πράγματι, το παιχνίδι, δεν περιορίζεται μόνο στην παιδική ηλικία. Αντιθέτως, αποτελεί βασικό στοιχείο της ανθρώπινης ανάπτυξης και αλληλεπίδρασης, ασχέτως αν εμείς οι «μεγάλοι» ξεχνάμε να παίζουμε ή ακόμη να θεωρούμε ανώριμο έναν ενήλικα που του αρέσει να παίζει. Και όμως, συμβάλλει στη γνωστική, σωματική, κοινωνική και συναισθηματική εξέλιξη του ατόμου ενώ μπορεί να θεωρηθεί ως μια αυθόρμητη και ευχάριστη δραστηριότητα που ενισχύει τη σύνδεση μεταξύ των συντρόφων.

Μέσα από το παιχνίδι μπορούμε να αναπτύξουμε δεξιότητες όπως για παράδειγμα την συνεργασία, έναν εποικοδομητικό τρόπο επικοινωνίας αλλά και να μάθουμε να λύνουμε συγκρούσεις, δεξιότητες απαραίτητες σε όλων των ειδών τις σχέσεις, πόσο μάλλον στις ερωτικές, για τη διατήρησή τους με έναν υγιή και ισορροπημένο τρόπο. Επιπλέον, το παιχνίδι προάγει τη συναισθηματική σύνδεση, επιτρέποντας στα ζευγάρια να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με έναν μη απειλητικό τρόπο. Ας δούμε πώς το παιχνίδι μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση των διαπροσωπικών σχέσεων και πώς τα ζευγάρια μπορούν να το ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους, σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια, Μαρίνα Μόσχα.

Πώς μπορούμε να …παίξουμε;

Έρευνες κατέληξαν ότι τα ζευγάρια που συμμετέχουν σε ευχάριστες δραστηριότητες μαζί είναι πιο πιθανό να αισθάνονται συναισθηματικά συνδεδεμένα. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή σε κοινές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν παιχνίδι ενισχύει τη θετική επικοινωνία και δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου οι σύντροφοι αισθάνονται ασφαλείς να εκφραστούν, καθώς οι κοινές στιγμές χαράς και αυθόρμητης αλληλεπίδρασης προάγουν την αίσθηση του «εμείς», κάτι που είναι βασικό για την ανθεκτικότητα της σχέσης.
Για να ενσωματώσουμε το παιχνίδι στη σχέση μας, χρειάζεται να είμαστε αυθόρμητοι, να δημιουργούμε κοινές εμπειρίες. Να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να έχει αίσθηση του χιούμορ και να γελάει, να χαίρεται. Τρόπους που μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά σε μία πιο χαρούμενη εικόνα δική μας και «του άλλου», να μειώσουν το άγχος αλλά και να βελτιώσουν την μεταξύ μας επικοινωνία, προάγοντας τη συναισθηματική εγγύτητα.

Παιχνίδια ρόλων στην επίλυση συγκρούσεων

Το παιχνίδι μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως εργαλείο επίλυσης συγκρούσεων. Μέσω από παιχνίδια ρόλων, τα ζευγάρια μπορούν να εξερευνήσουν διαφορετικές προοπτικές και να αναπτύξουν ενσυναίσθηση, διευκολύνοντας την κατανόηση των αναγκών και των επιθυμιών του άλλου. Βέβαια, πρόκειται για μία τεχνική που το ζευγάρι χρειάζεται να «εκπαιδευτεί» από ειδικό ώστε να μπορεί να «παίζει» με έναν θετικό για τη σχέση τρόπο.

Το παιχνίδι και η μακροχρόνια ικανοποίηση

Όταν οι σύντροφοι συμμετέχουν σε δραστηριότητες που νιώθουν ότι ερεθίζει την δημιουργικότητά τους, η σχέση αποκτά καλύτερη ροή, μία έννοια της Θετικής Ψυχολογίας, όπου διατηρείται καλύτερη σύνδεση ανάμεσά τους και έναν κύκλος θετικών συναισθημάτων.
Ενσωματώνοντας το παιχνίδι στη σχέση μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου το «εφικτό» ξεδιπλώνεται με χαρά και δημιουργικότητα. Αυτό όχι μόνο ενισχύει τη συναισθηματική μας σύνδεση αλλά και προάγει την προσωπική και κοινή μας ανάπτυξη, κάνοντας τη σχέση μας πιο ανθεκτική και πιο γεμάτη, πιο ικανοποιητική.

Κείμενο: Μαρίνα Μόσχα – Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164