«Μαμά δεν το θέλω αυτό»: Τι να κάνεις όταν το παιδί σου δεν τρώει τίποτα

Το σκηνικό γνωστό στους περισσότερους από εμάς. Μεσημέρι, στην κουζίνα του σπιτιού μας. Όλη η οικογένεια μαζεμένη γύρω από το τραπέζι και το παιδί μας παίζει για ώρα με το φαγητό του χωρίς να τρώει ούτε μία μπουκιά. Αρκετές φορές απλά αρνείται να δοκιμάσει, άλλες πάλι τα πράγματα πάνε ένα βήμα παρακάτω και καταλήγει να χύσει όλη την ψαρόσουπα έξω από το πιάτο του, δοκιμάζοντας σοβαρά τα νεύρα και την υπομονή μας.

Το ξέρεις σίγουρα και εσύ, που παλεύεις καθημερινά με το γεγονός ότι το μικρό σου δεν τρώει τίποτα, πως έτσι είναι η ζωή όταν έχεις παιδιά. Πράγματι, η επιλεκτική σίτιση ή η συνολικότερη άρνηση φαγητού είναι ένα ζήτημα σοβαρό που προβληματίζει εκατομμύρια γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο, φτάνοντας τους συχνά στα άκρα. Μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και από την ηλικία των 6 μηνών, όταν τα παιδιά έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τις στερεές τροφές, αλλά τις περισσότερες φορές κάνει την εμφάνιση της στις ηλικίες των 2,3, 4 ή 5 ετών όταν τα παιδιά θέτουν τα δικά τους όρια και διεκδικούν την ανεξαρτησία τους.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα περιστατικά επιλεκτικής σίτισης είναι προσωρινά φαινόμενα που ξεπερνιούνται εντελώς με το πέρασμα του χρόνου. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις προκειμένου να βοηθήσεις στη λύση του προβλήματος και να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου μία ώρα αρχίτερα, αποφεύγοντας τον κίνδυνο διατροφικών ελλείψεων και περιορίζοντας τις εντάσεις μέσα στο σπίτι.

 

Γιατί το παιδί μου δεν τρώει τίποτα

Η πλήρης απροθυμία των παιδιών απέναντι στο φαγητό είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Αυτό που δεν γνωρίζουν αρκετοί γονείς είναι πως δεν υπάρχει μόνο μία απάντηση στο γιατί ένα παιδί δεν θέλει να φάει απολύτως τίποτα. Στην πραγματικότητα οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν ένα μικρό παιδί σε επιλεκτική σίτιση είναι πάρα πολλοί με πιο συνηθισμένους τους εξής:

Τροφική νεοφοβία

Δηλαδή ο φόβος να δοκιμάσει νέες τροφές των οποίων αγνοεί τη γεύση τους. Πρόκειται για ένα απόλυτα φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης ενός παιδιού που πολύ συχνά βελτιώνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Αισθητηριακά προβλήματα

Δεν αποκλείεται το παιδί σου να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε ορισμένες γεύσεις, υφές και μυρωδιές συγκεκριμένων φαγητών, οι οποίες του προκαλούν αποστροφή.

Προηγούμενη αρνητική εμπειρία

Προσπάθησε να θυμηθείς αν το παιδί σου σε πολύ μικρή ηλικία βίωσε κάποια δυσάρεστη εμπειρία σχετικά με το φαγητό. Μήπως σε κάποιο σημείο το πίεσες αρκετά να φάει κάτι που δεν ήθελε; Ή μήπως πνίγηκε με κάποια τροφή με αποτέλεσμα αυτό να του δημιουργήσει σταδιακά μία γενικότερη άρνηση απέναντι στο φαγητό;

Και τώρα τι κάνουμε

Είναι βέβαιο ότι το να δίνεις καθημερινά τον καλύτερο σου εαυτό στην κουζίνα και πάλι το μικρό σου να καταλήγει να μην τρώει απολύτως τίποτα είναι οτιδήποτε άλλο παρά ευχάριστο. Παρόλα αυτά υπάρχουν βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις, από πάρα πολύ μικρή ηλικία, προκειμένου να βελτιώσεις σημαντικά την κατάσταση και να βοηθήσεις το παιδί σου να διευρύνει τις διατροφικές του προτιμήσεις.

Δώσε το καλό παράδειγμα

Υπάρχουν γονείς που ανησυχούν πολύ για το γεγονός ότι το παιδί τους δεν τρώει τίποτα, παρά το γεγονός ότι ανήκουν και οι ίδιοι σε μία κατηγορία ενηλίκων που είναι απρόθυμοι να δοκιμάσουν νέα φαγητά ή που έχουν μία φανατική προτίμηση σε πολύ συγκεκριμένες τρόφες. Όταν μιλάμε για τα παιδιά, όμως, παύει να έχει σημασία αν σιχαίνεσαι τα όσπρια ή αν λαχταράς μία ολόκληρη σοκολάτα κάθε μέρα. Μπροστά στους μικρούς ταραξίες της ζωής μας είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε μία θετική στάση απέναντι σε μία μεγάλη ποικιλία τροφών και να της ενσαματώνουμε στα οικογενειακά μας γεύματα.

Δώσ’ του πολλές επιλογές

Ας υποθέσουμε ότι το παιδί σου δεν τρώει με τίποτα τις φακές. Το να ξυπνήσεις μία ημέρα και να αποφασίσεις πως τέρμα ως εδώ ήταν και να βάλεις μπροστά του στο τραπέζι ένα μπολ γεμάτο με φακές αποκλείεται να έχει θετικό αποτέλεσμα. Αντίθετα, αν του προσφέρεις το φαγητό που γνωρίζεις ότι δεν αγαπά συνδυαστικά με κάτι άλλο που ξέρεις πως προτιμά θα σου δώσει ένα βασικό πλεονέκτημα. Τη σοβαρή πιθανότητα να δοκιμάσει ακόμα και φακές. Κι αν τις δοκιμάσει μπορεί να ανακαλύψει ότι δεν είναι και τόσο απαίσιες τελικά.

 

Κάνε το φαγητό παιχνίδι

Αρχικά δεν πρέπει σε καμία απολύτως περίπτωση να πιέσεις το παιδί να φάει με φωνές και απειλές. Όσο δύσκολη κι αν είναι η κατάσταση στο σπίτι με το συγκεκριμένο θέμα προσπάθησε να καλλιεργήσεις στο παιδί σου μία θετική εικόνα για την ώρα του φαγητού. Άλλωστε το φαγητό είναι μία αδιαπραγμάτευτη βιολογική ανάγκη του ανθρώπου και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίσεις και εσύ.

Δεύτερον, προσπάθησε να παρουσιάσεις πιάτα που να έχουν και λίγη πλάκα. Για παράδειγμα, μπορείς να αγοράσεις μεταλλικές κουπάτ σε ωραία, χαρούμενα σχέδια και να εμφανίσεις από το πουθενά ένα φιλέτο κοτόπουλο σε σχήμα καρδιάς ή ένα ψάρι σε σχήμα δεινοσαύρου. Πολλά μικρά ντοματίνια σε σχέση αστεριών και καροτάκια κομμένα σε σχήμα μισοφέγγαρο.

Όχι οθόνες

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι γονείς οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα παιδί το οποίο αρνείται να φάει είναι το γεγονός ότι δημιουργούν μία ανταλλακτική σχέση με το φαγητό. Με άλλα λόγια, «αν φας θα σου βάλω να δεις το αγαπημένο σου παιδικό», Παρόλα αυτά η οθόνη του κινητού πρέπει να απουσιάζει εντελώς από το τραπέζι την ώρα του τρώμε γιατί δημιουργεί έναν σοβαρό περισπασμό, ο οποίος δεν επιτρέπει στο παιδί να συγκεντρωθεί στο φαγητό του, να καταλάβει τι τρώει και να αποκτήσει τη λεγόμενη αίσθηση κορεσμού όταν θα έχει πλέον χορτάσει.

 

Ρώτησε το τι θέλει να φάει

Εννοείται πως σε αυτή την ερώτηση η απάντηση δεν θα πρέπει να είναι μόνιμα μακαρόνια και πατάτες τηγανιτές. Μπορείς, όμως, να το ενθαρρύνεις να έρθει μαζί σου για ψώνια για να διαλέξετε παρέα τα υλικά για τη σαλάτα που θα φτιάξετε το μεσημέρι ή το κρέας που θα ψήσετε το Σαββατοκύριακο. Βάζοντας το με αυτό τον τρόπο στη διαδικασία προετοιμασίες των γευμάτων είναι πολύ πιθανό να αυξήσεις την περιέργεια του αλλά και την επιθυμία του να δοκιμάσει νέα φαγητά.

Κεντρική φωτογραφία και φωτογραφίες άρθρου: iStock

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164