Όλοι οι γονείς έχουμε δει τα παιδιά μας να πειράζονται με φίλους ή αδέρφια. Το φυσιολογικό, χαλαρό πείραγμα δεν είναι πρόβλημα. Το bullying όμως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Είναι επίμονο, σκόπιμο και πολλές φορές έχει σκοπό να κάνει το άλλο παιδί να νιώσει άσχημα ή να φοβάται. Μπορεί να είναι σωματικό, λεκτικό, ψυχολογικό ή να γίνεται μέσα από το διαδίκτυο. Δεν είναι απλώς μια φάση, ούτε κάτι που πρέπει να “αντέξει” το παιδί. Είναι κάτι που χρειάζεται προσοχή και δράση.
Πιάσε κουβέντα, χωρίς ανακρίσεις
Αν το παιδί σου δε μιλάει εύκολα, προσπάθησε να ανοίξεις συζήτηση με τρόπο χαλαρό. Μπορείς να σχολιάσεις μια σκηνή από ταινία ή κάτι που άκουσες και να ρωτήσεις: “Εσύ έχεις δει ποτέ κάτι παρόμοιο στο σχολείο;” ή “Τι θα έκανες εσύ σε αυτή την περίπτωση;”. Έτσι, δίνεις αφορμή για κουβέντα χωρίς να φαίνεται σαν ανάκριση. Το σημαντικό είναι να ξέρει το παιδί σου ότι είσαι εκεί για να ακούσεις, χωρίς να το κρίνεις ή να πανικοβληθείς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δείξε του πως δεν είναι μόνο του
Τα παιδιά που υφίστανται bullying συχνά νιώθουν ντροπή ή νομίζουν πως φταίνε. Μπορεί να σκέφτονται “αν ήμουν πιο δυνατός ή πιο αστείος δε θα μου συνέβαινε αυτό”. Πες του καθαρά πως το bullying λέει περισσότερα για αυτόν που το κάνει, παρά για το θύμα. Πες του ότι έχεις δει άλλους να περνάνε το ίδιο και ότι θα το ξεπεράσει, με τη δική σου στήριξη. Αυτό που έχει ανάγκη είναι να ξέρει ότι κάποιος το πιστεύει και είναι δίπλα του.
Συνεργάσου με το σχολείο, όχι μόνο με το παιδί
Μη φοβηθείς να μιλήσεις με το σχολείο. Μπορεί να έχεις την τάση να το λύσεις μόνος σου ή να πας κατευθείαν στους γονείς του άλλου παιδιού, αλλά τις περισσότερες φορές το σχολείο είναι το καλύτερο σημείο εκκίνησης. Δάσκαλοι, καθηγητές ή σχολικοί ψυχολόγοι μπορούν να παρακολουθήσουν την κατάσταση και να παρέμβουν με τρόπους που εσύ δεν μπορείς. Ρώτα αν υπάρχουν πολιτικές κατά του bullying, αν γίνονται προγράμματα ευαισθητοποίησης και πώς το σχολείο χειρίζεται τέτοιες καταστάσεις.
Βοήθησέ το να αντιδρά με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση
Μάθε στο παιδί σου ότι δε χρειάζεται να απαντήσει με τη βία. Το ζητούμενο είναι να δείξει πως δεν επηρεάζεται και να απομακρυνθεί με αξιοπρέπεια. Μπορεί να βοηθήσει να κάνει παρέα με φίλους, να αποφεύγει τα σημεία που βρίσκεται ο θύτης και να κρατά τη ψυχραιμία του. Μπορείτε μαζί να κάνετε “πρόβα” απαντήσεων, όπως “Σταμάτα, δε μου αρέσει αυτό” και να εξασκήσει πώς να δείχνει ήρεμο πρόσωπο, ακόμα και αν μέσα του βράζει. Η ιδέα είναι να μη δώσει στον bully αυτό που θέλει: αντίδραση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χτίσε την αυτοπεποίθηση μέσα και έξω από το σπίτι
Όσο πιο σίγουρο νιώθει το παιδί για τον εαυτό του, τόσο πιο δύσκολα θα το επηρεάσει ο οποιοσδήποτε προσπαθήσει να το μειώσει. Ενθάρρυνε το να ασχοληθεί με δραστηριότητες που του αρέσουν, να κάνει παρέα με άτομα που το κάνουν να αισθάνεται καλά και να θυμάται τις δικές του δυνατότητες. Δείξε του καθημερινά ότι το ακούς, το εμπιστεύεσαι και ότι βλέπεις τα θετικά του στοιχεία. Μίλα του όχι μόνο για τα άσχημα, αλλά και για τα καλά της ημέρας. Έτσι, θα μάθει να ανοίγεται και θα νιώθει πιο έτοιμο να σε εμπιστευτεί όταν κάτι δεν πάει καλά.
Αν και το bullying είναι μια δύσκολη εμπειρία, με σωστή στήριξη το παιδί σου μπορεί να την ξεπεράσει και να βγει ακόμα πιο δυνατό. Το σημαντικό είναι να νιώθει πως δεν είναι μόνο του. Και αυτό, ξεκινάει από εσένα.
Κεντρική φωτογραφία και φωτογραφίες κειμένου: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ