Γιατί η κριτική στη γονεϊκότητα πληγώνει; Τι μπορείς να κάνεις

Η γονεϊκότητα είναι από μόνη της αρκετά απαιτητική, χωρίς να χρειάζεται και το άγρυπνο βλέμμα των γύρω σου. Με το καθημερινό multitasking να πιάνει κόκκινο και την αίσθηση ότι πάντα κάτι ξεχνάς, το τελευταίο που χρειάζεσαι είναι το επικριτικό σχόλιο της περαστικής στη λαϊκή ή το βλέμμα αποδοκιμασίας του θείου στο κυριακάτικο τραπέζι. Κι όμως, αυτή η τάση να σχολιάζουμε το πώς μεγαλώνουν οι άλλοι τα παιδιά τους είναι πιο διαδεδομένη από όσο φαντάζεσαι και έχει όνομα: γονεϊκή κριτική ή αλλιώς parent shaming.


Όλοι έχουν άποψη, ακόμα και οι ξένοι


Δεν είσαι υπερβολικός αν αισθάνεσαι ότι όλοι έχουν άποψη για το πώς μεγαλώνεις το παιδί σου. Έρευνες δείχνουν ότι η πλειοψηφία των γονιών έχει δεχτεί αρνητικά σχόλια για τις επιλογές της, κυρίως από συγγενείς, αλλά και από εντελώς άγνωστους. Κι όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες κρατούν την πρωτιά στην παγκόσμια λίστα με τους πιο… κρινόμενους γονείς. Από τον τρόπο που ταΐζεις το παιδί μέχρι το αν δουλεύεις ή μένεις στο σπίτι, όλα μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Και φυσικά, οι διάσημοι δεν εξαιρούνται, αφού βλέπουμε συχνά τη δημόσια αποδοκιμασία ακόμα και μεταξύ αδελφών, όπως η γνωστή ιστορία με τις Kardashians.


Η ρίζα της κριτικής βρίσκεται αλλού


Το ερώτημα είναι γιατί τόσος κόσμος νιώθει την ανάγκη να πει τη γνώμη του για το πώς μεγαλώνεις το παιδί σου. Οι ειδικοί λένε πως τις περισσότερες φορές πηγάζει από τις δικές τους ανασφάλειες ή από μια εσωτερική ανάγκη να επιβεβαιώσουν τις δικές τους επιλογές. Κάποιοι το βλέπουν σαν τρόπο να σε “βάλουν στον σωστό δρόμο”, ενώ άλλοι απλώς αναπαράγουν παλιά πρότυπα επειδή έτσι μεγάλωσαν κι αυτοί. Η σύγκρουση των γενεών είναι συχνό φαινόμενο, ειδικά όταν οι παλιοί κανόνες δεν συμβαδίζουν με τα σημερινά δεδομένα. Κάποιες φορές, η κριτική δεν έχει καν κακή πρόθεση, απλώς βασίζεται στην άγνοια.


Τα social media είναι μαχαίρι με δύο κόψεις


Κι εκεί που σκέφτεσαι ότι τουλάχιστον μπορείς να μοιραστείς μια στιγμή της καθημερινότητας σου με το παιδί και να πάρεις λίγη στήριξη ή κατανόηση, τα social media σου τη φέρνουν από εκεί που δεν το περιμένεις. Ενώ σου δίνουν χώρο να βρεις πληροφορίες, υποστήριξη και ιδέες, γίνεται ταυτόχρονα βήμα για κάθε καλοθελητή να πει την εξυπνάδα του. Ένα αθώο βίντεο με το παιδί σου μπορεί να μαζέψει σχόλια του τύπου “πολύ ζάχαρη αυτό το γιαούρτι” ή “γιατί το άφησες να δει τόση τηλεόραση”. Η ανωνυμία πίσω από την οθόνη κάνει τον άλλον πιο θαρραλέο απ’ ό,τι θα ήταν πρόσωπο με πρόσωπο. Το χειρότερο; Ότι αυτά τα σχόλια μένουν εκεί, για να τα βλέπεις ξανά και ξανά.


Όταν η κριτική αρχίζει να πληγώνει πραγματικά


Η ψυχολογική επίδραση της γονεϊκής κριτικής δεν είναι καθόλου αμελητέα. Μπορεί να σε κάνει να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου, να νιώθεις απομονωμένος ή να προσπαθείς υπερβολικά να τα κάνεις όλα τέλεια. Κάποιοι γονείς αποσύρονται, αποφεύγουν κοινωνικές συναναστροφές ή σταματούν να ζητούν βοήθεια επειδή φοβούνται την κριτική. Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, όπου η πίεση αυξάνεται και η καθημερινότητα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.


Τι μπορείς να κάνεις; Πρώτα απ’ όλα, χτίσε ένα δικό σου δίκτυο ανθρώπων που σε στηρίζουν και σε καταλαβαίνουν. Θύμισε στον εαυτό σου ότι εσύ ξέρεις καλύτερα το παιδί σου και ότι δεν υπάρχει μία σωστή συνταγή για να είσαι καλός γονιός. Στα social media, βάλε όρια. Διάλεξε προσεκτικά με ποιους μιλάς, τι μοιράζεσαι και πού συμμετέχεις. Κι όταν κάποιος πει κάτι που σε ενοχλεί, μπορείς να απαντήσεις με ηρεμία και σιγουριά: “Αυτό δουλεύει για εμάς, ευχαριστώ”. Στην τελική, δε χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα σε κανέναν. Εσύ είσαι εκεί κάθε μέρα, κάθε νύχτα, και αυτό μετράει περισσότερο από οποιοδήποτε σχόλιο.

Κεντρική εικόνα και εικόνες άρθρου: iStock

Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164