Ακόμη και χωρίς συνταγή γιατρού, οι γονείς γίνονται μικροί γιατροί, κάνουν μόνοι τους διάγνωση και δίνουν στα παιδιά τους από αντιβιοτικά μέχρι αντισταμινικά και αντιβηχικά.
Tο ίδιο κάνουν όμως και διπλωματούχοι γιατροί οι οποίοι μόνο και μόνο για να καθυσηχάσουν τους γονείς γράφουν φάρμακα για τα παιδιά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκοµείου «Αττικόν» 8 στους 10 παιδιάτρους υποκύπτουν στις πιέσεις των γονέων και τελικά χορηγούν φαρµακευτική αγωγή στα παιδιά – που συνήθως είναι αντιβίωση.
Σε πανευρωπαϊκή μελέτη που δηµοσιεύτηκε στην επιστηµονική επιθεώρηση «European Journal of Clinical Pharmacology» και έγινε σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες – Αγγλία, Ιταλία και Ελλάδα διαπιστώθηκε πως συχνά οι µικροί ασθενείς λαµβάνουν λάθος δόση φαρµάκων, τους χορηγούνται αντιβιώσεις για µη ενδεδειγµένη πάθηση ή λαµβάνουν σκευάσµατα που δεν είναι για την ηλικία τους.
Είναι ενδεικτικό, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ότι δύο στα δέκα νεογνά που νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έλαβαν αντιβιοτικό µη ενδεδειγµένο για την ηλικία τους. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Αγγλία ήταν 4,3% και για την Ιταλία 2,2%.
Πάντως, όπως διευκρινίζουν οι λοιµωξιολόγοι, τα περισσότερα αντιβιοτικά δεν έχουν µελετηθεί σε µικρά παιδιά, γι’ αυτό και δεν φέρουν ένδειξη χορήγησης σε µωρά κάτω των 3 µηνών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ