Μία σειρά από διακρίσεις και διεθνή βραβεία έχει καταφέρει να αποσπάσει το Chevalierτης Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη. Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της που κυκλοφόρησε επίσημα στις ελληνικές αίθουσες από τον περασμένο χειμώνα έχει καταφέρει να κερδίσει μία θέση στις υποψηφιότητες των Όσκαρ 2017.
Η ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί και ο Σάκης Ρουβάς μαζί με τους Βαγγέλη Μουρίκη, Μάκη Παπαδημητρίου, Γιώργο Κέντρο, Γιώργο Πυρπασόπουλο και Πάνο Κορώνη θα διαγωνιστεί στην κατηγορία καλύτερη ξενόγλωσση. Η ανδρική σάτιρα της Τσαγγάρη “κονταρόχτυπήθηκε” με την ταινία “Ένας άλλος κόσμος” του Χριστόφορου Παπακαλιάτη και πήρε το εισιτήριο για το μεγαλύτερο κινηματογραφικό γεγονός του πλανήτη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η τελευταία φορά που ελληνική ταινία κατάφερε να μπει στην πολυπόθητη λίστα των 5 και διεκδίκησε το χρυσό αγαλματίδιο ήταν το 2010 με τον “Κυνόδοντα” του Γιώργου Λάνθιμου
Τα φώτα θα στραφούν για ακόμα μία φορά στον ελληνικό κινηματογράφο και στους Έλληνες συντελεστές της ταινίας. Το TLIFE σου παρουσίασε τους 6 πρωταγωνιστές της μέσα από αποκλειστικά βίντεο. Δες εδώ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
To Chevalier έχει γνωρίσει ήδη μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο του διεθνούς κινηματογράφου. Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβαλ του Λοκάρνο και την θερμή υποδοχή του, ακολούθησε η βράβευση στο 21ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο (Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής και Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας). Στη συνέχεια ήρθε και η κορυφαία διάκριση στο BFI London Film Festival.
Στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μοιράστηκε το βραβείο κοινού με την ταινία “Ξύπνημα της Άνοιξης” του Κωνσταντίνου Γιάνναρη.
Λίγα λόγια για την ταινία
Μια παρέα αντρών επιστρέφει από χειμερινή εκδρομή ψαρέματος σε ένα γιοτ. Όταν μια μηχανική βλάβη τους εγκλωβίζει στο σκάφος, κάπου στον Σαρωνικό, θα αναλώσουν την ώρα τους μ’ ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι που ονομάζεται Chevalier. To Chevalier είναι τόσο διασκεδαστικό, όσο και βαθιά ανταγωνιστικό. Κανείς δεν θα κατέβει από το σκάφος, αν δεν ανακηρυχτεί ο νικητής.
Ποια είναι η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη
Πέντε χρόνια μετά το “Attenberg”, η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη επέστρεψε με το “Chevalier” που αποτελεί μία παραγωγή της Faliro House Productions και της Haos Film με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Κυκλοφόρησε από τη Feelgood Entertainment
Τα γυρίσματά της έγιναν στην Ελλάδα και με αυτό τον τρόπο θα “ταξιδέψουν” οι όμορφες γωνιές της σε όλο τον κόσμο. Σε σενάριο της ίδιας και του Ευθύμη Φιλίππου.
Δουλεύει ως σκηνοθέτης και παραγωγός στην Ελλάδα και τις ηνωμένες Πολιτείες. Η πτυχιακή της εργασία στο Πανεπιστήμιο του Austin, στο Texas “Η Διαρκής Αναχώρηση της Πέτρα Γκόινγκ”, μια ταινία δρόμου, επιστημονικής φαντασίας, κέρδισε τη διεθνή κοινότητα (έχει βραβευτεί σε πλήθος διεθνών φεστιβάλ, ενώ ψηφίστηκε ως μία από τις καλύτερες ταινίες του 2001 από την εφημερίδα “Village Voice” της Νέας Υόρκης) και αγοράστηκε από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης για τη μόνιμη συλλογή του. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο δίδαξε σκηνοθεσία και ιστορία του κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου.
Έχει σκηνοθετήσει τα βίντεο που προβλήθηκαν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Επίσης, και τα περίφημα βίντεο μεγάλης κλίμακας που προβλήθηκαν στα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, σε σχεδιασμό του αρχιτέκτονα Bernard Tschumi, το 2009.
Ήταν παραγωγός, φωτογράφος και μοντέρ του ντοκιμαντέρ Palestine Blues, σε σκηνοθεσία Nida Sinnokrot, γυρισμένο στην Δυτική Όχθη και στην Λωρίδα της Γάζας (Πρώτα βραβεία στα φεστιβάλ μεσογειακού ντοκιμαντέρ Montpellier και CNCA 2007).
Η δεύτερη ταινία της, “Attenberg”, πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα του 67ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Volpi Cup Α΄Γυναικείου Ρόλου για την υπέροχη Ariane Labed, ενώ η σκηνοθέτης τιμήθηκε με το Βραβείο, Lina Mangiacapre Award.
Την ίδια χρονιά, το 2010, προβλήθηκε και στο 51ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όπου και απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής τον Αργυρό Αλέξανδρο. Αποτέλεσε όμως και την επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας για τα ξενόγλωσσα Όσκαρ.
Το 2013, στο 53ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, παρουσίασε την εικαστική εγκατάσταση “The Capsule”. Ένα 35λεπτο πειραματικό φιλμάκι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ