Το τελευταίο χειροκρότημα σήμερα στην Άννα Συνοδινού. Η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός πέθανε σε ηλικία 88 χρόνων και σκόρπισε τη θλίψη στα αγαπημένα της πρόσωπα. Η κηδεία της έγινε από το νεκροταφείο Βύρωνα, όπου βρέθηκαν φίλοι, αγαπημένα πρόσωπα, καλλιτέχνες και πολιτικοί και την αποχαιρέτησαν σε βαρύ κλίμα.
Η σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, που διακρίθηκε για τις ερμηνείες της, κυρίως σε ρόλους της αρχαίας τραγωδίας το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική στην Κυψέλη, όπου άφησε την τελευταία της πνοή.
Η καλή της φίλη Ζωή Λάσκαρη
Στην κηδεία της βρέθηκαν μεταξύ άλλων η Μιμή Ντενίση, η Ζωή Λάσκαρη, ο Προκόπης Παυλόπουλος, η Φάνη Πάλλη Πετραλιά, η Άννα Φόνσου, ο Μάριος Φραγκούλης και πολλοί άλλοι.
Η Άννα Συνοδινού διακρίθηκε όλα αυτά τα χρόνια για τη μεγάλη προσφορά της στον πολιτισμό, ενώ υπηρέτησε επάξια και τα κοινά ως βουλευτής και υφυπουργός.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Προκόπης Παυλόπουλος
Γεννήθηκε στο Λουτράκι στις 21 Νοεμβρίου του 1927. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, πρώην Βασιλικού. Οι μεγαλύτερες θεατρικές της παρουσίες της είναι στις αρχαίες τραγωδίες «Αντιγόνη», «Ηλέκτρα», «Ανδρομάχη», «Ιφιγένεια», «Ελένη» καθώς και στην αρχαία κωμωδία «Λυσιστράτη», πάντα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Επίσης έχει παίξει και σε ένα πλήθος θεατρικών έργων, κυρίως του Σαίξπηρ καθώς και πολλών Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων, κατέχοντας σήμερα μια από τις πλέον εξέχουσες θέσεις των τραγωδών ηθοποιών του σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου.
Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Θεάτρου του Εθνικού Κήπου (πρώην Βασιλικού Κήπου) που εν τω μεταξύ καταργήθηκε. Επίσης ήταν η ιδρύτρια του Θεάτρου του Λυκαβηττού που για πολλά χρόνια υπήρξε θιασάρχης. Είχε λάβει μέρος σε πολλά ξένα Φεστιβάλ, όπως Γαλλίας, Γιουγκοσλαβίας, Ιταλίας, Ρωσίας κ.ά. Από το 2004 δίδαξε αρχαίο δράμα στο Ωδείο Αθηνών.
Εξελέγη βουλευτής Α’ Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 1974 (21.819 σταυροί), 1977 (18.348 σταυροί), 1981 (17.403 σταυροί) 1985 (εξελέγη με λίστα), Ιουνίου 1989 (36.002 σταυροί) και Νοεμβρίου 1989 (31.097 σταυροί). Διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1977-1981) και δημοτική σύμβουλος Αθηναίων το 1987-1989 με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή» του Μιλτιάδη Έβερτ (8.945 σταυροί).
Παραιτήθηκε του βουλευτικού της αξιώματος τον Μάρτιο του 1990 κατά την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Τότε η βουλευτής των Οικολόγων Εναλλακτικών Μαρίνα Δίζη όταν κλήθηκε να ψηφίσει άνοιξε ένα πανὀ, το οποίο έγραφε «Φτάνει το θέατρο για το +1, τον Πρόεδρο και το νέφος». Η ενέργεια αυτή εξόργισε την Άννα Συνοδινού, που σε ένδειξη διαμαρτυρίας υπέβαλε την παραίτησή της τόσο από το βουλευτικό της αξίωμα, όσο και από το κόμμα της. Έκτοτε δεν ξανασχολήθηκε με την πολιτική.
Η Άννα Συνοδινού έχει τιμηθεί δύο φορές με το θεατρικό έπαθλο Κοτοπούλη καθώς και με το Σταυρό Ευποιίας Ελλάδος, του Ιππότη του Ντάνεμπρο της Δανίας, του Ιππότη της Ιταλικής Λεγεώνας, με το μετάλλιο της Πόλεως των Αθηναίων, καθώς και με το παράσημο του Κέδρου του Λιβάνου. Μιλάει αγγλικά και είναι μόνιμη κάτοικος Αθηνών.
Έχει γράψει τα βιβλία: «Πρόσωπα και προσωπεία» (1998) και «Αίνος στους Άξιους» (1999). Η Άννα Συνοδινού ήταν παντρεμένη με τον πρώην πρωταθλητή στίβου Γιώργο Μαρινάκη (ο οποίος απεβίωσε το 2009) και δεν απέκτησε παιδιά.
Άννα Φόνσου, Βαγγέλης Μεϊμαράκης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φάνη Πάλλη Πετραλιά
Μιμή Ντενίση
Μάριος Φραγκούλης
Προκόπης Παυλόπουλος
Κώστας Πρέκας
Νικήτας Κακλαμάνης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ