Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010 εκδικάζεται ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων αίτηση 41 συμβασιούχων διαφόρων ειδικοτήτων (διοικητικό προσωπικό, βρεφονηπιοκόμοι, παιδοκόμοι, μάγειρες, καθαρίστριες κλπ) από τους παιδικούς σταθμούς του Ηρακλείου, των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει….
Με την αίτησή τους αυτή ζητούν από το Δικαστήριο να υποχρεώσει το ΝΠΔΔ με την επωνυμία “Δημοτικός Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Ηρακλείου” να αποδέχεται τις υπηρεσίες των αιτούντων συμβασιούχων προσωρινά και μέχρι εκδικάσεως της κύριας αγωγής. Έτσι, ζητούν ουσιαστικά μια μικρή παράταση μέχρι το τέλος της σχολικής περιόδου, οπότε θα ζητηθεί λύση και για τους υπόλοιπους παιδικούς σταθμούς της χώρας. Οι άνθρωποι αυτοί εξακολουθούν να παραμένουν στις θέσεις τους και να είναι κοντά στα παιδιά, μόνο και μόνο επειδή έχει εκδοθεί προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου με ισχύ μέχρι την ημέρα του δικαστηρίου (10-12-2010).
Οι συνέπειες της απομάκρυνσης των συμβασιούχων από τις θέσεις τους πριν το τέλος της σχολικής περιόδου θα είναι μεγάλες καθώς το μόνιμο προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των παιδικών σταθμών σε δασκάλες, καθαρίστριες, μάγειρες, εργάτες, ηλεκτρολόγους κλπ με αποτέλεσμα να μειωθεί αναπόφευκτα ο αριθμός των παιδιών που θα μπορούν να πηγαίνουν στους παιδικούς.
Αποτέλεσμα αυτού είναι να μειωθεί και ο αριθμός των παιδιών που πηγαίνουν σε αυτούς και από τα 1500 παιδια θα υποχρεωθούν να αποχωρήσουν τα 500 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Ο εκπρόσωπος των γονέων του παιδικού σταθμού για παιδιά με αναπηρία Γιώργος Δαμιανάκης, μίλησε στο TLIFE γι’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση και τις συνέπειες που έπονται.
“Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση θα απολυθούν 41 συμβασιούχοι που συνεργάζονται με τους παιδικούς σταθμούς του Ηρακλείου. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν αποτελούν το μόνιμο προσωπικό, αλλά δουλεύουν με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών σε όλες τις θέσεις των παιδικών σταθμών. Είναι εκπαιδευτικοί, φροντιστές, καθαριστές, μάγειρες κλπ. Αυτοί συνεργάζονται με τους σταθμούς, αλλά οι συμβάσεις τους έχουν λήξει και περίμεναν την τελική απόφαση τον Μάιο. Ωστόσο, η υπόθεσή τους θα εκδικαστεί την Παρασκευή, με αποτέλεσμα αν τους διώξουν να δημιουργηθούν τεράστιες ελλείψεις στους παιδικούς σταθμόυς”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για τις συνέπειες από την απομάκρυση των συμβασιούχων, ο ίδιος ανέφερε πως το μόνιμο προσωπικό μπορεί να εξυπηρετήσει από τα 1500 παιδιά, μόνο τα 1000 με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα να πρέπει να μένουν στο σπίτι με τους γονείς, ή να μεταφερθούν σε ιδιωτικούς σταθμούς. “Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και είναι επικίνδυνο, αν μειωθεί το προσωπικό να μην μειωθούν και τα παιδιά. Σε ένα παιδικό σταθμό που φιλοξενεί παιδιά με αναπηρία, πηγαίνουν 7 παιδιά και το προσωπικό, επειδή εκεί χρειάζεται διαφορετική μεταχείριση, είναι 5 άτομα. Από αυτούς οι 4 είναι με συμβάσεις, οπότε αν φύγουν ο παιδικός σταθμός πρέπει να κλείσει. Είναι ντροπή, ολόκληρο Ηράκλειο να μην μπορεί να φιλοξενήσει 7 νήπια με αναπηρία”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφέροντας κάποιες ακόμη περιπτώσεις, ο κ. Δαμιανάκης τόνισε ότι υπάρχει παιδικός σταθμός με 27 νήπια που έχει 2 μόνο εκπαιδευτικούς και ο ένας είναι συμβασιούχος.
Τέλος, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν γνωρίζουν γιατί η υπόθεση των 41 συμβασιούχων του Ηρακλείου εκδικάζεται νωρίτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες, και δήλωσε πως τόσο ο ίδιος, όσο και οι άλλοι γονείς έχουν ευαισθητοποιηθεί και αναμένεται την Παρασκευή να κλείσουν συμβολικά τους παιδικούς σταθμούς, ως ένδειξη διαμαρτυρίας και όσοι από τους γονείς μπορούν θα βρεθούν με τα παιδιά τους στο δικαστήριο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ