«Ζόρικα Επαγγέλματα», μια εκπομπή που κάνει και τη διαφορά φέτος στη μικρή οθόνη, καθώς πρόκειται για εντελώς φρέσκο τηλεοπτικό προϊόν. Ο Σπύρος Σούλης ζει από κοντά επαγγέλματα που μοιάζουν… επικίνδυνες αποστολές!
-Αν μου έλεγαν ποιον θα μπορούσα να φανταστώ στον ρόλο του παρουσιαστή για τα «Ζόρικα Επαγγέλματα», δεν θα πήγαινε το μυαλό μου σε σένα.
-Γιατί το λες αυτό;
-Γιατί τηλεοπτικά, σε έχω συνηθίσει σε άλλα πράγματα…
-Κοίταξε, κανείς μας δεν είναι μονοδιάστατος. Ολοι είμαστε πολυδιάστατοι. Εχουμε πολλές πλευρές και πολλές όψεις, τις οποίες η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν όλοι να γνωρίζουν και κυρίως αν δεν σε ξέρουν καλά, αν δεν είναι οι δικοί σου άνθρωποι, αν δεν είναι οι φίλοι σου και σε γνωρίζουν μόνο επαγγελματικά.
-Πώς προέκυψε η φετινή σου συνεργασία με τον ΑΝΤ1 για αυτή την εκπομπή;
-Είναι κάτι που το συζητήσαμε παρέα… Δηλαδή, θέλω να πω πως δεν χτύπησε μια μέρα το τηλέφωνο και μου είπαν «έχουμε αυτό το συγκεκριμένο project, σ’ ενδιαφέρει;». Προσωπικά έβλεπα τέτοιου είδους ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση, πάντα μου κινούσαν το ενδιαφέρον και την περιέργεια, και σκέφτηκα γιατί να μην κάναμε κάτι τέτοιο και εδώ; Κάπως έτσι ξεκινήσαμε να το συζητάμε με το κανάλι…
-Μου είπες πως πάντα είχες την περιέργεια να μάθεις τι μπορεί να κρύβεται πίσω από όλα αυτά τα περίεργα επαγγέλματα και πώς λειτουργούν.
-Ναι, πάντα είχα αυτή την περιέργεια, όπως ας πούμε και για το πώς δουλεύουν οι τεράστιες μηχανές, πώς έχουν κατασκευαστεί έργα πελώριων διαστάσεων και γενικώς θέλω να ξέρω τα πάντα που με ενδιαφέρουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
-Ησουν κατά τη διάρκεια των παιδικών σου χρόνων το παιδάκι του «γιατί»;
-Μέχρι τελικής πτώσεως (γέλια). Εχω μια έμφυτη περιέργεια, πώς το λένε; Τιμωρία με έβαζαν και τους έλεγα δεν έχω κανένα πρόβλημα, αλλά πρώτα πρέπει να ξέρω το γιατί.
-Και όταν ξεκίνησες να γνωρίζεις σιγά σιγά όλα αυτά τα τόσο «Ζόρικα Επαγγέλματα», ποια ήταν η πρώτη σου σκέψη;
-Πόσα πράγματα δεν γνωρίζουμε για όλα αυτά τα επαγγέλματα, τα οποία πιστεύουμε πως ξέρουμε. Ε, λοιπόν, δεν έχουμε ιδέα για το πώς λειτουργούν. Πράγματα που θεωρούμε δεδομένα για τον καθημερινό μας τρόπο ζωής, αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν κόπιαζαν και δεν κινδύνευαν τόσο, δεν θα ήταν καθόλου δεδομένα. Γι’ αυτό και θεωρώ πως το να δούμε πώς λειτουργεί για παράδειγμα το επάγγελμα του ξυλοκόπου, των ανθρώπων της καθαριότητας, εκείνων που βγάζουν το μάρμαρο από τη γη και τόσων άλλων, είναι και εντυπωσιακό και καθηλωτικό.
-Υπάρχουν «καλύτερες» και «χειρότερες» δουλειές;
-Από τη στιγμή που όλες οι δουλειές γίνονται με την ίδια τιμιότητα, με την ίδια αγωνία, με τον ίδιο κόπο, δεν υπάρχουν «καλύτερες» και «χειρότερες» δουλειές, γι’ αυτό και επαναλαμβάνω πως ήταν τιμή μου που όλοι αυτοί οι άνθρωποι θέλησαν να περάσουν μαζί μου μια μέρα στη δουλειά τους και να μου δείξουν την καθημερινότητά τους. Ηταν το ίδιο τιμητικό για μένα για παράδειγμα ότι κατέβηκα στο βόθρο, με το γεγονός ότι σκαρφάλωσα στην ανεμογεννήτρια.
-Υπήρξαν πιο εύκολα και πιο δύσκολα γυρίσματα για σένα;
-Βέβαια… Σαφέστατα και δυσκολεύτηκα περισσότερο σε όλα εκείνα τα γυρίσματα που είχαν να κάνουν με τα ύψη -γιατί έχω υψοφοβία και ακροφοβία- αλλά και με τις ακαθαρσίες.
-Εκτός από τύπος με έμφυτη περιέργεια, είσαι και… extreme τύπος; Ζεις επικινδύνως;
-Το θέμα είναι τι εννοούμε λέγοντας ότι είναι κανείς τολμηρός και ότι ζει επικινδύνως. Γιατί ας πούμε δεν υπάρχει περίπτωση να πάρω το αυτοκίνητο και να τρέξω με 200 χιλιόμετρα την ώρα. Οχι, με αυτή την έννοια δεν ζω επικινδύνως και δεν θέλω να θέτω ούτε τη δική μου ζωή ούτε και των άλλων σε κίνδυνο. Οποιος κινείται έτσι και έχει τέτοια κοσμοθεωρία και φιλοσοφία είναι εγκληματίας.
-Θέλω να πω ότι δεν είσαι άνθρωπος του… καναπέ. Αν σου προτείνουν πτώση με αλεξίπτωτο, θα το κάνεις.
-Οντως, αυτό θα το κάνω σίγουρα. Ναι, αυτά τα extreme sports μ’ αρέσουν πολύ. Γενικότερα δεν είμαι τύπος του καναπέ.
-Οντως, αυτό θα το κάνω σίγουρα. Ναι, αυτά τα extreme sports μ’ αρέσουν πολύ. Γενικότερα δεν είμαι τύπος του καναπέ.
Πηγή: TV Εθνος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ