Η επιστροφή του «Game of Thrones» με μία νέα τέταρτη σεζόν γεμάτη ίντριγκες, μάχες με σπαθιά και παθιασμένες ερωτικές περιπτύξεις κατάφερε την Κυριακή να γίνει το θέμα με τις περισσότερες σχετικές αναρτήσεις στο Twitter, ήταν η πιο δημοφιλής αναζήτηση στο Google, ενώ προκάλεσε το «κρασάρισμα» της υπηρεσίας streaming του HBO, «HBO Go».
Το επικό «come back» της σειράς στην Αμερική, που συμβαίνει σε αντίθεση με το κεντρικό σύνθημά της («The winter is coming»), όταν ο χειμώνας αρχίζει πια να μας αποχαιρετά, επαναφέρει τη συζήτηση για το τηλεοπτικό «φαινόμενο» του «GΟΤ» -όπως συχνά αναφέρεται από τους φαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης- εν αναμονή και της αποψινής πρώτης πανελλήνιας μετάδοσής του από τη NOVA.
Με ατμόσφαιρα σαιξπηρικού δράματος, αιματηρές σκηνές που θα ζήλευε ακόμη και ο Ταραντίνο, σεξουαλικές αναπαραστάσεις που σπάνε όλα τα τηλεοπτικά ταμπού και χαρακτήρες που ξυπνούν οπαδικά ένστικτα, το επικό δράμα του HBO εξακολουθεί να καθηλώνει εκατομμύρια τηλεθεατές (έκλεισε την προηγούμενη σεζόν με 14,2 εκατ. μόνο στις ΗΠΑ), ενώ ρεκόρ σπάνε και τα παράνομα κατεβάσματα της σειράς αμέσως μετά την προβολή κάθε επεισοδίου. Ομως ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που κάνουν τη συγκεκριμένη σειρά φαντασίας να προκαλεί παγκόσμιο εθισμό;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο «Guardian», που έχει χαρακτηρίσει το «Game of Thrones» ως το «μεγαλύτερο δράμα» και την «πιο συζητημένη τηλεοπτική σειρά όλων των εποχών», έχει πολλές φορές αναφερθεί στην εξαιρετική παραγωγή της σειράς που βασίζεται στη λεπτομέρεια: Για παράδειγμα, οι παραγωγοί απευθύνθηκαν σε ειδικούς γλωσσολόγους ώστε να δημιουργήσουν εξ αρχής τη γλώσσα των Ντοθράκι, που αριθμεί πάνω από 3.100 λέξεις.
Οι καλοδουλεμένοι χαρακτήρες του συγγραφέα των βιβλίων στα οποία βασίζεται η σειρά, Τζορτζ Μάρτιν, οι συνεχόμενες ανατροπές αλλά και ο αφανισμός των κεντρικών ηρώων που ο τηλεθεατής δεν πιστεύει ότι θα σκοτωθούν με… ευφάνταστους τρόπους που συνοδεύονται από πολύ αίμα σίγουρα συντελούν στην επιτυχία της.
Εχει υπολογιστεί πως στους «Σοπράνος με σπαθιά», όπως χαρακτηρίστηκε από την ιστοσελίδα του ΒΒC το «Παιχνίδι των Θρόνων», έχουν χάσει τη ζωή τους γύρω στους 5.179 χαρακτήρες (πριν από την πρεμιέρα του 4ου κύκλου). Σίγουρα το χωρίς αναστολές σεξ που προσφέρεται άφθονα σχεδόν σε κάθε επεισόδιο της σειράς έχει βάλει το χεράκι του στην επιτυχία της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δεν είναι τυχαίο πως οι «Financial Times» δημιούργησαν τον όρο «sexposition», που αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο η σειρά καταφέρνει να συνδυάζει την πλοκή με το σεξ. Ομως το χαρακτηριστικό εκείνο που κάνει τη σειρά πιο ενδιαφέρουσα από τις άλλες είναι ο επικός της χαρακτήρας, που προσφέρει στον τηλεθεατή ένα είδος αγαθής απόδρασης που του χάριζαν άλλες εποχές οι «ψευτο-ιστορικές» υπερπαραγωγές, όπως ο βραβευμένος με 11 Οσκαρ «Μπεν Χουρ», ο «Σπάρτακος» και ο «Ρομπέν των Δασών».
Ετσι σε μια αντι-ηρωική εποχή το «Game of Thrones» έδωσε πνοή σε ένα είδος που λίγοι ήξεραν πως χρειαζόταν να «αναστηθεί», μεταφέροντας τον τηλεθεατή σε έναν φανταστικό, μα πιο κοντά στη φύση κόσμο, που πολύ απέχει από τη δική του καθημερινότητα…
14,2 εκατ. τηλεθεατές παρακολούθησαν την τρίτη σεζόν στην Αμερική.
4,3 εκατ. φορές κατέβηκε στο Ιντερνετ ένα επεισόδιο του Game of Thrones του 2012.
60 εκατ. $ κόστισε η πρώτη σεζόν. Το μπάτζετ έχει αυξηθεί κατά 15%.
3.100 λέξεις αριθμεί η γλώσσα των Ντοθράκι, που έχει δημιουργηθεί από γλωσσολόγους ειδικά για τη σειρά.
5.179 χαρακτήρες έχουν σκοτωθεί από την αρχή της σειράς σε επικές μάχες.
24 βραβεία, ανάμεσά τους και ΕΜΜΥ, έχει πάρει η σειρά-φαινόμενο.
24 είναι οι χώρες όπου προβάλλεται η σειρά.
7 βιβλία πρόκειται να γραφτούν από τον Τζ. Μάρτιν, τον «μάγο» του «Game of Thrones».
257 ήρωες έχουν κάνει την εμφάνισή τους έως σήμερα στη σειρά.
350.000 DVD της πρώτης σεζόν πουλήθηκαν την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του.