Πάει ο Παλιός ο Χρόνος… Έφυγε. Καινούρια αρχή!
Όπως κάθε πρώτη μέρα του χρόνου, λοιπόν, έτσι και φέτος πάρτε μια κόλλα χαρτί, ένα στυλό και γράψτε τους στόχους σας για το νέο έτος. “Θα ξεκινήσω γυμναστήριο, θα σταματήσω το κάπνισμα, θα κάνω αποταμίευση, θα χάσω δέκα κιλά, θα… θα… θα….” Στόχοι και υποσχέσεις που σε κάνουν στιγμιαία, την ώρα που τους σκέφτεσαι ή τους γράφεις, να νιώθεις υπέροχα στην πορεία όμως;
Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη μας συμβουλεύει πως να βάζουμε στόχους.
“Καταρχήν, καλό είναι να κάνουμε έναν απολογισμό και να βλέπουμε πως πήγε η χρονιά που έφυγε -με τα καλά της και με τα κακά της. Εκείνο όμως που πρέπει να προσέχουμε είναι να μην παίρνουμε πολύ μεγάλες αποφάσεις στην αρχή της χρονιάς γιατί αυτό μας κάνει να δεσμευόμαστε. Κι επειδή είναι σίγουρο ότι δεν θα καταφέρουμε να το κάνουμε (τις αποφάσεις μας πράξεις), πέφτει ο ενθουσιασμός μας, αυτοενοχοποιούμαστε και φαινόμαστε ότι δεν τα καταφέρνουμε με επακόλουθο το να πέφτει και η αυτοεκτίμησή μας”.
Έτσι, λοιπόν, αυτές οι μεγάλες αποφάσεις που παίρνουμε στο τέλος της παλιάς χρονιάς και στην αρχή της καινούριας, όλες αυτές οι υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας θα πρέπει να δίνονται έπειτα από πολύ προσοχή και πάρα πολύ ρεαλισμό. “Πρέπει να είμαστε πολύ προσγειωμένοι όταν παίρνουμε αποφάσεις και να αποφεύγουμε να βάζουμε πολύ ψηλά τον πήχη ή να αποφασίζουμε για πάρα πολλά πράγματα την ίδια ώρα… Κι έτσι αντί να κάνουμε μια καινούρια αρχή με την οποία θα προσπαθήσουμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα στην ουσία φορτωνόμαστε με πάρα πολύ άγχος και στο τέλος δεν κάνουμε τίποτα και νιώθουμε άσχημα” σημειώνει η ψυχολόγος.
Προτεινόμενοι Στόχοι!
“Εκείνο που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό παίρνοντας αποφάσεις είναι να επικεντρωθούμε σε δύο ή τρία αληθινά σημαντικά πράγματα όπως είναι η υγεία μας, η καλή μας φυσική κατάσταση και το να πάμε ως μυαλό και ως ψυχή ένα βήμα παραπέρα” προτείνει η κ.Μαυράκη.
“Δηλαδή, αντί να πούμε θα έχω αποταμιεύσει 10.000 στο τέλος του χρόνου, θα έχω κόψει το τσιγάρο, θα έχω χάσει δέκα κιλά, θα έχω πάρει το proficiency, θα αγοράσω αυτοκίνητο κι άλλα πολλά… είναι προτιμότερο να βάλω δύο με τρία πράγματα στο μυαλό μου. Το ένα είναι για την υγεία μου: “θα κάνω ένα πλήρες check up ή θα κάνω μαστογραφία φέτος. Το άλλο για τη φυσική μου κατάσταση: “θα περπατάω δύο βράδια την εβδομάδα”. Όχι κάθε βράδυ γιατί δεν θα το κάνουμε ποτέ. Ή “θα διαβάσω τα πέντε τελευταία βιβλία που μου κάνανε δώρο” ή “θα κλείσω να ξεκινήσω μαθήματα ισπανικών που το αναβάλλω συνέχεια ενώ το θέλω πάρα πολύ”.
Προσοχή!
Μην βάζεις πολλούς και δύσκολους στόχους που είναι σχεδόν ανέφικτο να επιτευχθούν.
“Να ξέρεις ότι είναι προτιμότερο να πούμε τρία πράγματα και να τα κάνουμε από το να πούμε δεκατρία… Ακόμη και τα τρία, τα τέσσερα από αυτά να κάνουμε θα φανούν λίγα και θα πέσει η αυτοεκτίμησή μας” υπογραμμίζει η ψυχολόγος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ