Μήπως η συμπεριφορά του συντρόφου σου είναι σαν να μην υπάρχει άλλος πάνω στη γη εκτός από αυτόν;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Θετικές επιδράσεις στη ναρκισσιστική παρουσία μπορεί να έχει και η ανείπωτη αίσθηση από κάποιον άλλον, ότι υπάρχουν σαφή συναισθηματικά όρια τα οποία δεν μπορεί να υπερβεί. Σε αντίθετη περίπτωση, η συναναστροφή με ένα νάρκισσο μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικό αποσυντονισμό” παρατηρεί η κ. Μίνου. “Η οριοθέτηση ωστόσο, κρίνεται αναγκαία αφού βοηθά το συναναστρεφόμενο να μη θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για τις συμπεριφορές του νάρκισσου, του οποίου η δράση είναι ακαθόριστη”.
Οι νάρκισσοι εναντιώνονται σε οποιοδήποτε πλαίσιο αμφισβητεί το μεγαλειώδες της προσωπικότητάς τους, καθώς και σε ότι φαίνεται αυστηρά οριοθετημένο, αφού την ίδια στιγμή απαιτείται να έρθουν σε επαφή με τις ευθύνες τους, που είναι άλλωστε και ένα σοβαρό κομμάτι, που πυροδοτεί την παθολογία τους.
1. Απενοχοποίηση: Στη συναναστροφή σου με ένα τέτοιο άτομο το σημαντικότερο είναι να εντοπίσεις ότι το πρόβλημα είναι ο ίδιος και δεν ευθύνεσαι εσύ για τη συμπεριφορά του.
2. Οριοθέτηση: Μην παραβλέπεις τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες και μην επιτρέπεις και στον ίδιο να σου τις παραβιάζει.
3. Καθρέφτισμα της συμπεριφοράς του: Προσπάθησε να απαντάς και να πράττεις όπως κάνει αυτός. Χρησιμοποίησε δηλαδή τα λόγια και τις πράξεις του. Για παράδειγμα: φεύγει από το σπίτι, φύγε και ‘συ, άσκησέ του κριτική, αν σε μειώνει κάνε και σ’ αυτόν το ίδιο κλπ. Ο νάρκισσος όταν έρχεται αντιμέτωπος με το καθρέφτισμα της συμπεριφοράς του υποχωρεί.
4. Η απειλή της εγκατάλειψης: Όταν ένας νάρκισσος έρχεται συναισθηματικά κοντά με κάποιον, ο μεγαλύτερός του φόβος είναι η εγκατάλειψη. Αυτό προέρχεται από τα παιδικά του βιώματα μέσα στην οικογένεια. Η εγκατάλειψη λοιπόν ή η απειλή πως θα τον εγκαταλείψουν, του δημιουργεί τόσο μεγάλο φόβο που μπορεί να αλλάξει αυτόματα συμπεριφορά.
Της Ξένιας Ιωάννου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;
Τα σχόλια είναι κλειστά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μου άρεσε ο φόβος για την εγκαταλιψη