Ένα διαζύγιο δεν είναι ποτέ ευχάριστο. Πολλές γυναίκες αυτή τη στιγμή που μιλάμε έρχονται αντιμέτωπες με αυτήν την πραγματικότητα, είτε είναι επιλογή τους είτε όχι. Όπως και να ‘χει πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση που επηρεάζει και τις δύο πλευρές και σε αυτό θα εστιάσουμε σήμερα. Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει για τη δύσκολη φάση του χωρισμού, για το τι γίνεται συνήθως σύμφωνα με την εμπειρία της και φυσικά δίνει τις απαραίτητες συμβουλές της…
Σίγουρα ο χωρισμός δεν είναι μία εύκολη υπόθεση, όσο και αν τον επιθυμεί κάποιος. Οι αλλαγές που φέρνει ένα διαζύγιο αλλά και ο τρόπος που οι δύο σύντροφοι το βιώνουν, μπορεί να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τα χρόνια του έγγαμου βίου, το αν υπάρχουν παιδιά ή όχι, αλλά και το πώς ο κοινωνικός τους περίγυρος αντιμετωπίζει το χωρισμό τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το διαζύγιο είναι ένας αποχωρισμός που φέρνει θλίψη, αβεβαιότητα, αγωνία μπορεί και πανικό. Ο αποχωρισμός από το σύντροφο με τον οποίο κανείς έχει τη ζωή του, έχει γίνει γονιός και έχει επενδύσει συναισθηματικά, είναι δύσκολος και επίπονος. Συνήθως, στο διαζύγιο είναι έντονο το συναίσθημα της απώλειας, της αποτυχίας και της μοναξιάς.
Πως αντιδρά ο άνδρας και η γυναίκα στο διαζύγιο;
Το διαζύγιο φέρνει ανατροπή σε ό,τι υπήρχε σταθερό μέχρι τώρα στη σχέση αλλά σε οικονομικό επίπεδο. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται στην αρχή, καθώς διακόπτεται η ομαλή συνέχεια.
Η γυναίκα αλλά και ο άντρας μετά το διαζύγιο μπορεί να αισθάνονται ανασφάλεια, μπορεί να νιώθουν προδοσία αλλά και ματαίωση. Συχνά οι άντρες έρχονται αντιμέτωποι με το μεγάλο θυμό της γυναίκας με την οποία έχουν μοιραστεί τη ζωή τους, αφού η ίδια επιδιώκει έντονα την απομάκρυνσή τους και αποστασιοποίησή τους από τα παιδιά. Η γυναίκα παίρνει ως συμμάχους τα παιδιά για να μπορέσει να αναπληρώσει το κενό της απώλειας, πετάει έξω τον άντρα από το γονικό του ρόλο με αποτέλεσμα να βιώνει έντονα συναισθήματα απογοήτευσης, ματαίωσης που και ο ίδιος δυσκολεύεται να διαχειριστεί με αποτέλεσμα να απομονώνεται και να απομακρύνεται και από τα ίδια του τα παιδιά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η γονεϊκή ανωριμότητα και η επίδραση στα παιδιά
Αρκετά συχνά λοιπόν, βλέπουμε τον ένα γονιό που νιώθει περισσότερο πληγωμένος και προδομένος να θέλει να εκδικηθεί τον άλλο γονιό ή τον πρώην σύντροφο. Πως γίνεται αυτό; Μα, με τη στέρηση των παιδιών ή την προσπάθεια να στρέψει ο πληγωμένος ή γονιός θύμα όπως προτιμά να βλέπει τον εαυτό του, τα παιδιά εναντίον του γονιού θύτη. Αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να παίζουν το ρόλο του μεταφορέα κακών μαντάτων ή να περνούν από ανακριτικό απόσπασμα για το τι έκανε ο άλλος, που πήγαν, αν ήταν κάποιος ή κάποια άλλη μαζί …, καταστάσεις που μετατρέπουν τελικά τα παιδιά σε θύματα ανώριμων και εγωκεντρικών γονιών!
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ
Αυτό που χρειάζεται να προσέξουμε και να δώσουμε σημασία είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Συνήθως αυτό που γίνεται είναι να εστιάζουμε στον άλλον, στο τι κακό μας έκανε, στο ότι δεν μας κατάλαβε, με αποτέλεσμα να παραμελούμε τον εαυτό μας και τις ανάγκες του. Σίγουρα χρειάζεται χρόνος, καθώς κάθε χωρισμό τον βιώνουμε ως πένθος, καλό είναι όμως να είμαστε και ενήμεροι για το τι κάνουμε εμείς σε εμάς και όχι μόνο ο άλλος…
1. Δίνω χρόνο στον εαυτό μου να “θρηνήσει”
Τα ίδια συναισθήματα που μου δημιουργούν αυτήν τη στιγμή ψυχικό πόνο, είναι αυτά που θα με ωριμάσουν και θα γίνουν χρήσιμη εμπειρία στο μέλλον!
2. Σταματώ τις επαφές μου με τον πρώην
Όσο επώδυνο και αν ακούγεται, χρειάζεται να συνειδητοποιήσω πως πρέπει να αλλάξω σελίδα και να κοιτάξω μπροστά.
3. Δεν μπορούμε να είμαστε φίλοι
Όταν δύο άνθρωποι χωρίζουν και ο ένας από τους δύο εξακολουθεί και βλέπει ερωτικά τον άλλον, είναι κατανοητό πως δεν βοηθάει. Ακόμα και όταν χωρίζει ένα ζευγάρι με πιο συναινετικό τρόπο και πάλι οι αλλαγές που έρχονται στη ζωή του δεν τον βοηθούν στο να διατηρήσει μία φιλική σχέση, τουλάχιστον στην αρχή. Βέβαια, όταν υπάρχουν παιδιά, μπορούμε να έχουμε μία τυπική “καλή” σχέση…
4. Παρατηρώ τι μας οδήγησε στο χωρισμό
Σε ένα διαζύγιο ή σε ένα χωρισμό γενικότερα, δεν φταίει ποτέ μόνο ο ένας. Ας είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου και ας προσπαθήσω να δω το δικό μου μερίδιο ευθύνης, όποιο και αν είναι αυτό, με σκοπό όχι να τον φέρω πίσω αλλά να προσέξω στην επόμενη σχέση μου. Ναι, θα υπάρξει και επόμενη σχέση, αν βέβαια μου το επιτρέψω!
5. Διασκεδάζω, κάνω νέες γνωριμίες
Όσο και αν φαίνεται δύσκολο να σταθώ στα πόδια μου και να βγω προς τα έξω “στο φως”, χρειάζεται έστω και σαν φάρμακο να προσπαθήσω να βρίσκομαι με φίλους και να κάνω νέες γνωριμίες με το πέρασμα του χρόνου.
6. Απολαμβάνω τον ελεύθερο χρόνο μου και ασχολούμαι με εμένα
Ας το δούμε και από τη θετική πλευρά, ότι τώρα υπάρχει ο χρόνος να κάνω ό,τι θέλω, να βγω με όποιους θέλω, χωρίς να δώσω αναφορά ή λογαριασμό σε κανέναν. Είναι ίσως η ευκαιρία να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στον εαυτό μου, κάνοντας πράγματα που μου αρέσουν ή που στερήθηκα τον προηγούμενο καιρό είτε επειδή δεν του άρεσαν, είτε επειδή εγώ εγκατέλειψα!
www.askitis.gr
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ