Ένας καυγάς που τον έχεις διαχειριστεί λάθος μπορεί να είναι ισχυρό πλήγμα για τη σχέση. Αντιθέτως μια συγνώμη μπορεί να καταφέρει πολλά. Η Life & Relationship Coach, Μάρεα Λαουτάρη-Δεληγιάννη μας “προπονεί” ώστε να έχουμε ευτυχισμένες σχέσεις…
Είναι κοινό μυστικό ότι δεν υπάρχει τέλεια σχέση. Ακόμα κι αν για στιγμές ή χρονικές περιόδους αισθάνεστε ότι έχετε την τέλεια σχέση, είναι βέβαιο ότι αυτό το συναίσθημα ευμάρειας και επιτυχίας δεν θα έχει μόνιμη 24ωρη διάρκεια. Υπάρχουν ζευγάρια που είναι συμβατά και ταιριαστά από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας τους, όμως κάθε σχέση, χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια ευγενούς συμπεριφοράς, συγχώρεσης και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των συντρόφων για να διατηρηθεί και να ευτυχίσει μακροπρόθεσμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΑΘΕ ΣΧΕΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ εφόσον οι προστριβές ανάμεσα στους συντρόφους προκύπτουν συχνά στην καθημερινότητά τους χωρίς αυτό να είναι αναγκαστικά κακό. Είναι απλά ανθρώπινο.
Είτε πρόκειται για συντροφική σχέση είτε για σχέση με κάποιον συνεργάτη ή ακόμα και με τον καλύτερό σας φίλο, υπάρχουν στιγμές που μία μικρή διαφωνία θα ανατρέψει την καλή σας διάθεση. Είναι αναπόφευκτο και φυσιολογικό και συμβαίνει σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι περισσότεροι καβγάδες μεταξύ των ανθρώπων ξεκινούν από κάτι μικρό και ασήμαντο, συνήθως από μια άνευ ουσίας παρεξήγηση.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΣΤΙΑΖΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΙΟ και όχι ο σύντροφός μας, με αποτέλεσμα να πληγώνει ο ένας τον εγωισμό του άλλου και έτσι η ασήμαντη παρεξήγηση να μετατρέπεται σε έναν σημαντικό καβγά που μας στεναχωρεί και μας πικραίνει ενώ σε πιο έντονες αντιπαραθέσεις μπορεί να μας οδηγήσει σε σκέψεις ακόμα και χωρισμού. Συμβαίνει σε όλους μας. Είναι ανθρώπινο! Δεν είναι όμως απαραίτητο για εκείνους που γνωρίζουν το «μυστικό»!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ΣΥΓΝΩΜΗ!
Ο καλύτερος τρόπος για να λυθούν αυτές οι διαφωνίες είναι να αναγνωρίσουμε την ευθύνη μας (είναι αδύνατον να μην έχουμε συμβάλλει ακόμα και άθελά μας στην παρεξήγηση που δημιουργήθηκε) και να ζητήσουμε συγγνώμη, παρά το γεγονός ότι αυτό μπορεί να φαίνεται πραγματικά δύσκολο όταν ο εγωισμός μας έχει πληγωθεί.
Όσο γρηγορότερα συμβεί αυτό, τόσο καλύτερα για το τελικό αποτέλεσμα. Φυσικά, υπάρχει πάντα η εναλλακτική επιλογή, δηλαδή να συνεχίσετε να τσακώνεστε μέχρι να κατατροπώσει και να πληγώσει ανεπανόρθωτα ο ένας τον άλλον. Είναι ένας τρόπος κι αυτός που στιγμιαία θα σας κάνει να αισθανθείτε δύναμη και δικαίωση, όμως είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να λύσει κανένα θέμα, πέραν του να δημιουργηθούν περισσότερα συναισθήματα πόνου και αδικίας μακροπρόθεσμα.
MAKE LOVE, NOT WAR!
Μόνο εάν κάποιος σταματήσει να πολεμάει εναντίον του συντρόφου του και ξεκινήσει να παραδέχεται την ευθύνη του και τα λάθη του, η κατάσταση θα αρχίσει να αντιστρέφεται ώστε αντί να απομακρυνθείτε από τον σύντροφό σας να αρχίσετε και πάλι να τον πλησιάζετε. Το να πεις συγγνώμη και έχεις δίκιο ειδικά εάν αυτό συνοδεύεται από μία ζεστή αγκαλιά, μπορεί να κάνει θαύματα και να ξεκαθαρίσει και να απομακρύνει τα αρνητικά συναισθήματα θυμού και πικρίας μεταξύ των δυο συντρόφων. Υποθέτω ότι δεν σας αρέσει να αισθάνεστε αρνητικά στη σχέση σας, σωστά;
ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ τώρα σχετικά με τη συγγνώμη που θα πείτε. Αν αυτό το σημείο το εφαρμόσετε σωστά, θα έχετε ήδη κερδίσει το παιχνίδι της αγάπης.
Χρειάζεται καταρχήν να ψάξετε μέσα σας και να αποφασίσετε με θάρρος πού κάνατε λάθος εσείς και να αναγνωρίσετε ότι πραγματικά λυπάστε ώστε όταν το πείτε να ακούγεται ειλικρινές. Εάν δεν το εννοείτε, καλύτερα να μην το πείτε. Περιμένετε λίγο να ηρεμήσετε και να σκεφτείτε πιο καθαρά πριν ζητήσετε συγγνώμη.
Το καλό είναι ότι όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσετε το θέμα και ζητήσετε συγγνώμη, εκφράζοντας ειλικρινά τα συναισθήματά σας, τόσο το καλύτερο. Εάν θέλετε μία ειρηνική, υγιή και μακροπρόθεσμα καλή σχέση με τον σύντροφό σας, αυτός είναι ο τρόπος που θα χρειαστεί να χρησιμοποιείτε συχνά.
ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ Ή ΝΑ ΑΓΑΠΙΕΣΑΙ;
Δυστυχώς, πολλά ζευγάρια, ιδίως μετά από κάποιο διάστημα που οι σύντροφοι έχουν παραμείνει μαζί και το αίσθημα του μυστηρίου και του έρωτα έχει καταλαγιάσει, διαπιστώνουν ότι αρχίζουν να ψάχνουν καθημερινά που έχουν οι ίδιοι δίκιο και ο άλλος άδικο. Αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον θυμό, την κατάρρευση της σχέσης και στον χωρισμό, στο αντίθετο δηλαδή της αγάπης και της ευτυχίας. Η επιλογή είναι δική σας. Αναρωτηθείτε και απαντήστε ειλικρινά μέσα σας. Τι θέλετε; Να έχετε δίκιο ή να αγαπιέστε; Αυτή η τόσο απλή ερώτηση αποτελεί το σημαντικό μυστικό ευτυχίας σε κάθε σχέση. Εξασκηθείτε να απαντάτε στο ερώτημα. «Θέλω να έχω δίκιο ή να αγαπιέμαι;»
Μην αφήνετε τον εγωισμό να κρατάει τα ηνία στη σχέση σας και στη ζωή σας. Διαλύστε τις παρεξηγήσεις όσο είναι νωρίς ακόμα. Μην περιμένετε το μίσος και ο θυμός να διαλύσουν τη σχέση σας και να σας κάνουν να θρηνείτε για μία ακόμα σχέση που τέλειωσε άδοξα.
ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΛΟΓΙΑ, Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ Η ΑΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ τις ευθύνες που έχουμε, μπορούν να πληγώσουν ανεπανόρθωτα ακόμα και τις καλύτερες και σχέσεις. Να θυμάστε πως όσο αρνητικά αισθάνεστε εσείς τη στιγμή της διαφωνίας άλλο τόσο άσχημα αισθάνεται και ο σύντροφός σας. Κάποιος πρέπει να σπάσει το μοτίβο και καλό είναι να το κάνετε εσείς πρώτοι, αλλιώς κινδυνεύετε να χάσετε τα πάντα. Αξίζει τον κόπο απλά και μόνο για να νοιώσετε ότι δικαιωθήκατε;
Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα, μία διαφωνία, έναν καβγά με τον σύντροφό σας ή ένα φίλο σας, θυμηθείτε αυτές τις οδηγίες. Δείτε όσο πιο ειλικρινά και αντικειμενικά μπορείτε που είχατε άδικο και πείτε το, ζητήστε συγγνώμη. Δείχνει μεγαλοσύνη ψυχής, αυτοπεποίθηση και υγιή προσωπικότητα να μπορείτε να είστε ρεαλιστές και να παραδέχεστε ότι κάνατε λάθος. Έστω κι αν δεν έχετε εξ’ολοκλήρου την ευθύνη στον καβγά και τη διαφωνία, δεν έχει και τόσο σημασία μπροστά στο υπέροχο συναίσθημα της αγάπης.
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΥΓΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
-Απαντώ στην ερώτηση: «Θέλω να έχω δίκιο ή να αγαπιέμαι;»
-Εάν η απάντησή σας είναι η αγάπη, δείτε που ευθύνεστε, που κάνατε λάθος και ζητήστε συγγνώμη με ειλικρίνεια.
-Οι αγκαλιές λειτουργούν με μαγικό τρόπο στα ζευγάρια και διακόπτουν την αρνητική ενέργεια.
-Λύστε τα θέματα που προκύπτουν όσο το δυνατόν νωρίτερα. Μην τα κρατάτε μέσα σας, συζητήστε εγκαίρως και με ευγένεια.
-Διατηρήστε ανοιχτή επικοινωνία και μην προσπαθείτε απλά να αποδείξετε ότι εσείς έχετε δίκιο.
-Σταματήστε να θέλετε να έχετε εσείς δίκιο με κάθε κόστος, γιατί το κόστος πολλές φορές είναι πολύ μεγάλο.
-Ακούστε περισσότερο τι λέει ο σύντροφός σας αν θέλετε να καβγαδίζετε λιγότερο.
-Αναπνεύστε -πάντα βοηθά στο να σκέφτεστε πιο καθαρά.
-Προσπαθήστε να κατανοήσετε αντί να ακούσετε απλά τον σύντροφό σας ώστε να αντικρούσετε τα επιχειρήματά του.
-Μην ξαπλώνετε στο κρεβάτι μαλωμένοι. Τα διπλά κρεβάτια έχουν φτιαχτεί ακριβώς γι’αυτό, για να σας φέρνουν αναγκαστικά πιο κοντά!
-Η αίσθηση του χιούμορ κάνει τις δύσκολες στιγμές να φαίνονται λιγότερο δύσκολες.
-Ψάξτε για εκείνα τα πράγματα που σας κάνουν χαρούμενους αντί για εκείνα που σας στεναχωρούν. Εστιάστε στα θετικά.
-Δεν έχει σημασία εάν ο σύντροφός σας δεν μπορεί να κατανοήσει απόλυτα την άποψή σας. Σκεφτείτε πάλι την ερώτηση-κλειδί: Προτιμάτε να έχετε δίκιο ή να είστε χαρούμενοι; Εστιάστε την ενέργειά σας σύμφωνα με την απάντηση που θα δώσετε σε αυτή την ερώτηση.
-Ζητήστε συγγνώμη και πείτε για ποιο λόγο, και προσπαθήστε να εννοείτε κάθε λέξη σας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είστε και να φαίνεστε ειλικρινείς όταν ζητάτε συγγνώμη.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΦΕΡΕΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΥΓΙΗ ΣΧΕΣΗ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;
Τα σχόλια είναι κλειστά.
Συγγνωμη, αλλα στην περιπτωση που ο αλλος αντικειμενικα εχει κανει καποιο λαθος κ επιμενεις να ειναι ξεροκεφαλος, τί θα πρεπει να κανουμε εφοσον δεν το καταλαβαινει? Αναγκαστικα θα τσακωθεις, αφου ο αλλος δεν χαμπαριαζει κ δεν καταλαβαινει οτι η συμπεριφορα του σε θιγει. Πως θα ειμαστε χαρουμενοι οταν ο αλλος σε προσβαλλει?
Θεωρώ ότι η θεωρία μπάζει πολλά νερά, διότι όταν μετά αφού κάνεις τα θεόστραβα μάτια για να έχεις μία δήθεν “υγιή” σχέση, που φυσικά θα είναι η πλέον ανθυγιεινή, διότι ο άλλος κατάλαβε ότι μπορεί να σε τσαλαπατάει ελεύθερα μιας που θα του ζητάς συγγνώμη και από πάνω (!!!), θα καθιερωθεί το μοντέλο “τράβα κι ας κλαίω”, οι ψυχολόγοι θα σου λένε “δεν έβαλες τα όριά σου, εσύ ευθύνεσαι πάλι”. Παιδιά, εγώ αυτές τις θεωρίες του κουκουλώματος μη τυχόν και μας ζητήσει εμάς κανένας συγγνώμη αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του, τις θεωρώ και έχουν αποδειχτεί καταστροφικές, διότι στο τέλος καταντάς το υποζύγιο των πάντων.
Οι καυγάδες λύνονται με ένα τρόπο:την ανάληψη ευθυνών από τον καθένα. Και εν πάση περιπτώσει, η με κάθε τρόπο διάσωση κάποιων σχέσεων, που αποτελούν μόνο βάρος και πηγή άγχους κ στεναχώριας, για ποιο λόγο άραγε?είναι απλώς μία ανοησία, που βρίσκεται στο κεφάλι μας ότι μόνοι μας δεν μπορούμε, ότι σόνυ και καλά πρέπει να συμπορευόμαστε μέ κάποια άτομα κ.ο.κ.
Η παραπάνω θεωρία μπορεί να έχει εφαρμογή μόνο όταν η διαφωνία αφορά το καμμένο φαί και μέχρι εκεί.
Ξέρετε εγώ πόσες συγγνώμες έχω γραμμένες στα βερεσοκατάστιχά μου?και δεν πρόκειται να τις λάβω και ποτέ από τη συντριπιτική πλειονότητά τους. Δηλαδή, δεν το κατάλαβα μονίμως στο όνομα του ιδεολογήματος των δήθεν καλών σχέσεων, εμείς θα είμαστε συνέχεια οι καρπαζοεισπράχτορες?όχι παιδιά, το ταμείο έκλεισε. Όποιος θέλει καλές σχέσεις, θα αναλαμβάνει τις ευθύνες του και θα ζητάει αυτός συγγνώμη. Αν πάλι δε θέλει, χίλια χρόνια μη σώσει να θελήσει, θα έχει τις σχέσεις, που του αξίζουν. Οι καλές σχέσεις βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και αυτός σημαίνει ότι αναλαμβάνω ότι μου αναλογεί και δεν καταπίνω καμήλες, επεισή ο κάθε εσύ έχεις έναν εγωισμό τεράστιο και δεν μπορείς να αρθρώσεις τη λέξη συγγνώμη.
Όσο για το φοβερό ερώτημα αν θέλουμε να μας αγαπάνε ή να έχουμε δίκιο, διαλέγουμε απλώς τη δικαιοσύνη. Χωρίς δικαιοσύνη τίποτα στον κόσμο δεν μπορεί να στεριώσει ούτε σχέσεις ούτε οικογένειες ούτε κοινωνίες ούτε μαστιζόμενοι λαοί.
Σαν να λέμε, ας πείσουμε τους παλαιστίνιους ότι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από το ισραήλ γιατί τους σφάζουν νυχθημερόν στο όνομα της δικής τους ασφάλειας και καλά!!!
Μεγάλο θέμα το θέμα των σχέσεων. Αν δεν ταιριάζεις ουσιαστικά με τον άλλον δηλαδή να επικοινωνείς πραγματικά μαζί του, με λίγα λόγια να καταλαβαινόσατε δεν υπάρχει περίπτωση να διατηρηθεί σωστή σχέση. ‘Ενας μεγάλος παράγοντας που συμβάλει επίσης σ’ αυτό είναι το “υλικό” από το οποίο είναι φτιαγμένοι οι άνθρωποι. Αν το “υλικό” είναι “σκάρτο” όσες
συγγνώμες και να ζητήσει κανείς το αποτέλεσμα
θα είναι πάντα το ίδιο.