Μέθη ύπνου ίσον πρωινός εκνευρισμός: Μήπως δεν θέλεις να σου μιλάει κανείς όταν ξυπνάς;

Μήπως συνηθίζεις να ξυπνάς εκνευρισμένη; Μήπως δεν θέλεις να σου μιλάει κανείς; Μήπως ο σύντροφός σου ξυπνάει με νεύρα; Μέθη ύπνου λέγεται επιστημονικά ο πρωινός εκνευρισμός και η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα είναι εδώ να μας μιλήσει για αυτό και φυσικά να μας συμβουλεύσει για το τί μπορούμε να κάνουμε ώστε να έχουμε ένα πιο ευχάριστο ξύπνημα. Ο λόγος σε εκείνη…

“Πάλι ξημέρωσε;”, “Που είναι ο καφές μου;”, “Ποιος με παίρνει τηλέφωνο πρωί – πρωί;”, “Γιατί με κοιτάς έτσι;”, “Μην μιλάς, δεν μπορώ να σε ακούω!”, “Πάλι χάλια οι ειδήσεις”, “Πού είναι τα παπούτσια μου;”, “Δεν θέλω να μου μιλάει κανείς μέχρι να πιώ καφέ!”…

Μήπως αναγνωρίζεις τον εαυτό σου στο πρωινό σου ξύπνημα; Δεν είσαι εσύ αλλά ο σύντροφός σου; Και πολλοί ακόμα θα λέγαμε, εφόσον αρκετός κόσμος έχει πρόβλημα με τα νεύρα του όταν ξυπνάει το πρωί! Ακόμα και άνθρωποι που μπορεί γενικά να έχουν μία καλή πρωινή διάθεση, είναι πιθανό κάποιες μέρες να ξυπνήσουν και να μην θέλουν να σηκωθούν από το κρεβάτι, να μην έχουν καθόλου διάθεση και ενέργεια και να νιώθουν πως όλα τους ενοχλούν. Για εμάς τις γυναίκες, οι άνδρες συνήθως λένε πως έχουμε τις “δύσκολες μέρες μας”, άσχετα αν αυτό ισχύει ή όχι.

Σκέφτηκα να γράψω για το συγκεκριμένο θέμα, λόγω του ότι είναι αρκετά τα ζευγάρια τελικά που έρχονται στο χώρο μας και παραπονιούνται για τους …πρωινούς καυγάδες, που προσθέτουν ακόμα μεγαλύτερη ένταση στην ήδη συγκρουσιακή και προβληματική τους σχέση. Αποτέλεσμα να απομακρύνονται όλο και περισσότερο και να μην μπορούν να διαχειριστούν την ήδη τεταμένη ανάμεσά τους ατμόσφαιρα, που πλέον ξεκινάει αρνητικά με το πρώτο φως του ήλιου.

Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Neurology”, η πρωινή εριστική ή ακόμα και βίαιη συμπεριφορά που μπορεί να έχει κάποιος όταν ξυπνάει, είναι αποτέλεσμα μιας κατάστασης που ονομάζεται “μέθη ύπνου” (sleep drunkenness). Όσο κι αν η ονομασία της παραπέμπει στη κατάχρηση αλκοόλ, δεν έχει καμία σχέση με αυτό, ούτε όμως και με μορφές πρωινής ατονίας και κακοκεφιάς, που συνήθως λέμε πως προέρχονται από υπερκόπωση, έλλειψη άσκησης, κακή διατροφή, χαμηλή ενεργητικότητα, αυξημένες υποχρεώσεις της καθημερινότητας και που μπορούν να δικαιολογήσουν εύκολα τον πρωινό εκνευρισμό. Μάλιστα τα επεισόδια αυτά, έχουν μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, καθώς 1 στους 7 μπορεί να πάσχει από “μέθη του ύπνου” και να μην το γνωρίζει.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΘΑΣΕΥΣΕΙΣ ΤΟΝ ΠΡΩΙΝΟ ΣΟΥ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟ
1. Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου: Μην βιάζεσαι να σηκωθείς γρήγορα από το κρεβάτι, τέντωσε τα πόδια σου, τα χέρια σου, το σώμα σου. Προσπάθησε οι κινήσεις σου να είναι πιο “μαλακές”.

2. Κάνε ένα πρωινό ντους: Ναι, το νερό μπορεί να σε ξυπνήσει και να σε συνεφέρει!

3. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για τα πρωινό σου γεύμα: Μην το αποφεύγεις και μην το τρως στο πόδι!

4. Μουσική: Η μουσική μπορεί να σε ανεβάσει και να σου φτιάξει τη διάθεση ή ακόμα και να σε ηρεμήσει.

5. Γυμνάσου: Η γυμναστική επίσης βοηθάει στην εκτόνωση της έντασης. Αν δεν έχεις χρόνο το πρωί, μπορείς απλά να περπατήσεις για λίγα λεπτά ή να κάνεις έστω και λίγες ανατάσεις και “τεντώματα”. Θα αυξηθεί η ενέργειά σου και θα βελτιωθεί η διάθεσή σου σε κάποιο βαθμό.

6. Κοιμήσου καλά: Φρόντισε τον ύπνο σου, μην απαιτείς από τον οργανισμό σου να είναι γεμάτος ενέργεια και θετικά συναισθήματα, όταν εσύ παραμελείς τον ύπνο σου. Αντίθετα, θα νιώθεις πως η χαμηλή ενέργεια συμπαρασύρει και την ψυχική σου διάθεση, εφόσον όταν νιώθεις εξάντληση, μπορεί να έχεις και γκρίνια.

7. Προετοίμασε από το βράδυ τα ρούχα σου, ώστε να μην νιώθεις το πρωί ότι “πρέπει” να επιλέξεις και τι θα βάλεις και ότι χάνεις χρόνο και ότι κανείς δεν σε βοηθάει και …και… και!

8. Διατήρησε μία σχετική τάξη στο σπίτι σου: Συνήθως όταν είναι “η κακή σου μέρα” και ξυπνάς με νεύρα, φαντάσου πόσο περισσότερα θα γίνουν όταν σκοντάφτεις σε παπούτσια και χτυπάς το πόδι σου, όταν ψάχνεις ένα άδειο φλιτζάνι για να βάλεις τον καφέ σου και βλέπεις πως όλα είναι βρώμικα, όταν δεν βρίσκεις τη βούρτσα σου, τα ρούχα σου… Η τάξη δεν σημαίνει απαραίτητα πως μας κάνει καλούς νοικοκύρηδες, μας δίνει όμως μία ψυχική ηρεμία, ασφάλεια και σιγουριά.

9. Προγραμματίσου: Όταν ξυπνάς και νιώθεις πως όλα όσα έχεις να κάνεις σήμερα σου “φαίνονται βουνό”, τότε μάλλον θα σε βοηθούσε να οργανώσεις καλύτερα το πρόγραμμά σου και να μοιράσεις τις δουλειές σου μέσα στην εβδομάδα, δίνοντας προτεραιότητες.

10. Δουλειές του σπιτιού: Αρκετές (και αρκετοί), ενώ μπορεί να νιώθουν καλά έχοντας μία σχετικά καλή διάθεση τις προηγούμενες μέρες, το Σαββατοκύριακο που μένουν σπίτι και χρειάζεται να ασχοληθούν με τις δουλειές και την καθαριότητά του, δυσανασχετούν και αρχίζουν τη γκρίνια, με αποτέλεσμα να γίνονται ανυπόφορες και για όσους μένουν μαζί τους. Πάρε λοιπόν και πάλι το χρόνο σου, οργάνωσε το τι έχεις να κάνεις πρώτα και τι μετά, ζήτησε βοήθεια από άλλα μέλη της οικογένειας και κράτησε στο μυαλό σου πως οι δουλειές δεν τελειώνουν ποτέ. Επίσης, μην βιάζεσαι να τις προλάβεις όλες!

Μην ξεχνάς!
TIP: Ξεκίνα τη μέρα σου με μία γλυκιά καλημέρα και ένα γλυκό φιλί στο σύντροφό σου!

/
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7.79.79.79210 7.79.79.79 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00)
www.askitis.gr

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164