Άγιες Μέρες. Μέρες Αγάπης και Κατάνυξης. Κι όμως, μερικές φορές δεν ελέγχουμε τον εαυτό μας και ξεσπάμε -στον σύντροφό μας ή στη μαμά μας- και χαλάμε το κλίμα. Προσοχή!
Λίγο η συσσωρευμένη κούραση της καθημερινότητας, λίγο το άγχος των υποχρεώσεων, τα νεύρα μας που δεν είναι και στα καλύτερά τους… Τα ψώνια και το τρέξιμο της τελευταίας στιγμής, οι βαλίτσες… Να τα προλάβεις όλα, να μην ξεχάσεις τίποτα …και φόντο η δουλειά. Χρειάζεται ένα “τσικ”, μια κουβέντα, ένα βλέμμα, ένα τίποτα για να πυροδοτήσει μια έκρηξη που για έναν περίεργο λόγο συμβαίνει συχνά στις διακοπές. Εκεί ακριβώς που ηρεμούμε… Ή μάλλον, λίγο πριν ηρεμήσουμε. Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα μας δίνει τις απαραίτητες συμβουλές αντίδρασης για να μην εκδηλωθεί ο θυμός μας ανεξέλεγκτος. Κανείς δεν θέλει εντάσεις στις γιορτές. Ψυχραιμία! Πώς; Ο λόγος στην ειδικό…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πολλές φορές νιώθουμε ότι είναι δύσκολο να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Αισθανόμαστε γεμάτοι από θυμό, σαν ένα παραφουσκωμένο μπαλόνι που μόλις το αγγίξει μία καρφίτσα -το τελευταίο ερέθισμα- θα εκραγούμε. Νιώθουμε το αίμα “να ανεβαίνει στο κεφάλι μας” και την πίεσή μας να αυξάνεται. Υπάρχει τρόπος για να μην εκραγούμε και να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το θυμό μας; Πως μπορούμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας;
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ…
Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό και υγιές συναίσθημα που μας λέει πως “κάτι δεν πάει καλά”. Δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι καταστροφικός, καθώς θα μπορούσε να πάρει και μία πιο δημιουργική μορφή. Ο ανεξέλεγκτος θυμός είναι εκείνος που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα για την υγεία και τις σχέσεις μας.
-Σκέψου πριν μιλήσεις: Όταν νιώθουμε το αίμα μας να “βράζει” είναι δύσκολο να ελέγξουμε τον εαυτό μας και συνήθως ξεστομίζουμε βαρύγδουπες φράσεις που τις περισσότερες φορές δεν εννοούμε και μετά από λίγο το μετανιώνουμε. Ας πάρουμε λίγη απόσταση από την κατάσταση ή το άτομο που νιώθουμε πως μας προκαλεί το θυμό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
-Όταν ηρεμήσεις, μίλησε για το τι σε θυμώνει: Χωρίς την ένταση της στιγμής και με μεγαλύτερη ηρεμία και πιο καθαρή σκέψη, μπορούμε να επανέλθουμε και να εκφράσουμε αυτό που μας ενοχλεί, χωρίς όμως κατηγορίες ή προσπάθεια χειρισμού του άλλου.
-Γυμνάσου: Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασης και να λειτουργήσει ως τρόπος εκτόνωσης του θυμού. Εάν παρόλα αυτά αισθάνεστε το θυμό σας να κλιμακώνεται, το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο, ο χορός ή κάποια άλλη δραστηριότητα που σας είναι ευχάριστη, μπορεί να βοηθήσει στην αποκλιμάκωσή του.
-Αναζήτησε πιθανές λύσεις: Αντί να επικεντρωθείτε σε αυτό που σας θυμώνει, προσπαθήστε να βρείτε πιθανές εναλλακτικές λύσεις. Αν για παράδειγμα, ο σύντροφός σας δεν έρχεται μαζί σας να δείτε την ταινία που εσείς θέλετε, κανονίστε να την δείτε με άλλη παρέα.
-Μάθε να μιλάς σε πρώτο ενικό πρόσωπο: Αποφύγετε την κριτική, καθώς όταν ο άλλος νιώθει πως τον κατηγορείτε, μπαίνει σε θέση άμυνας και όπως ξέρουμε, πολλοί από εμάς ακολουθούμε το γνωστό: “η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση”.
-Μην κρατάς μούτρα: Με το να “κρατάμε μούτρα” το μόνο που καταφέρνουμε είναι να χαλάμε τις σχέσεις μας και την ψυχική μας διάθεση.
-Χρησιμοποιήστε το χιούμορ για να απελευθερώσετε την ένταση: Ναι, μερικές φορές το χιούμορ μπορεί να λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης σε αυτό που μας θυμώνει και μας δίνει και λίγο χώρο και χρόνο να παρατηρήσουμε τυχόν μη ρεαλιστικές προσδοκίες που μπορεί να έχουμε για το πώς πρέπει να είναι τα πράγματα.
-Αναζητήστε βοήθεια ειδικού: Αν νιώθετε πως παρόλα αυτά δεν μπορείτε τελικά να ελέγξετε το θυμό σας και πως σας δημιουργεί πρόβλημα, ίσως έχει έρθει ο καιρός να αναζητήσετε βοήθεια γύρω από τη διαχείρισή του. Πολλές φορές επίσης, ο θυμός μπορεί να είναι για παράδειγμα ένδειξη κατάθλιψης. Χρειάζεται λοιπόν να δείτε και να εξετάστε τη φύση του θυμού, από πού έρχεται, με τι ή ποιον πραγματικά θυμώνετε, καθώς και πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε και τον θυμό όχι μόνο το δικό σας αλλά και του άλλου που μπορεί να είναι εκτός ελέγχου.
www.askitis.gr
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ