Ανδρική Αυτοϊκανοποίηση: Πότε αποτελεί πρόβλημα για τη σχέση; Τι μπορείς να κάνεις;

Ένα λεπτό θέμα που για ένα ζευγάρι απαιτεί και λεπτούς χειρισμούς. H ψυχολόγος Ελπίδα Παναγιωτουνάκου μας βοηθάει να κατανοήσουμε πότε η αυτοϊκανοποίηση του συντρόφου γίνεται πρόβλημα και τι μπορούμε να κάνουμε…

Έχεις νιώσει ποτέ πως ο σύντροφός σου σε αποκλείει από τη σεξουαλική του ζωή, επειδή προσφέρει ερωτική ικανοποίηση ο ίδιος στον εαυτό του; Το γεγονός αυτό σου έχει δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με το εάν σε βρίσκει ακόμα ελκυστική και ποθητή; Αναρωτιέσαι μήπως η σχέση σου κινδυνεύει;

Η αλήθεια είναι πως ως γυναίκες λειτουργούμε διαφορετικά από τους άντρες στο θέμα της αυτοϊκανοποίησης. Φαίνεται, δηλαδή, πως οι γυναίκες επιθυμούν να είναι οι αποκλειστικοί αποδέκτες της σεξουαλικής έκφρασης του συντρόφου τους και δεν δέχονται υποκατάστατα στη ζωή του (π.χ. αυνανισμός, ενασχόληση με περιοδικά και ιστοσελίδες με περιεχόμενο μόνο για ενήλικες, strip clubs κλ.π). Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να μην ενοχλούνται από αντίστοιχες επιλογές της συντρόφου τους. Θεωρούν πως έτσι θα έχουν κι εκείνοι αντίστοιχα δικαιώματα.

Ωστόσο, το κατά πόσο η ερωτική αυτοϊκανοποίηση μπορεί να οδηγήσει μια σχέση σε προβλήματα ή όχι, έχει να κάνει με την οπτική γωνία από την οποία βλέπει ο κάθε σύντροφος το θέμα. Εκτός αυτού, σημασία έχει ο βαθμός και η ένταση της ενασχόλησης του άντρα με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, καθώς και οι λόγοι που τον οδηγούν σε αυτή την συμπεριφορά. Έτσι, για κάποια ζευγάρια η ερωτική αυτοϊκανοποίηση του άντρα μπορεί να αποτελέσει αιτία ρήξης και σύγκρουσης, ενώ για άλλα όχι.

ΠΟΤΕ Η ΕΡΩΤΙΚΗ ΑΥΤΟΪΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ;
Όταν οδηγεί σε απόσυρση από τις ερωτικές επαφές μαζί σου. Η αυτοϊκανοποίηση σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποκαθιστά τη μεταξύ σας σεξουαλική επαφή, με εξαίρεση το εάν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι.

Όταν δεν μπορεί να αποδώσει όπως παλιότερα τις στιγμές που συνευρίσκεστε ερωτικά. Υπάρχει, δηλαδή, περίπτωση ο άντρας να μην μπορεί να φτάσει στην κορύφωση εάν δεν διεγείρεται με συγκεκριμένο τρόπο, όπως δηλαδή όταν λειτουργεί μόνος του, ανεξάρτητα από εσένα

Όταν δεν είναι πια αρκετή και αρχίζει να συνδυάζεται με υπερβολική ενασχόληση με ιστοσελίδες και chat rooms ενηλίκων και γενικότερα με χρήση αντίστοιχου υλικού. Τέτοιου είδους δραστηριότητες μπορεί να αποβούν επιζήμιες για την οικειότητα που έχει αναπτυχθεί μεταξύ σας, αλλά και για το συναισθηματικό δέσιμο που σας ενώνει μέχρι σήμερα.

Όταν η συχνότητα αυτοϊκανοποίησης του συντρόφου σου έχει φτάσει τα όρια του παθολογικού
, με αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τη μεταξύ σας σχέση και επικοινωνία, αλλά και για την εργασία του και τη σχέση του με τους γύρω του.

Όταν έχει αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις στον σύντροφό σου. Υπάρχουν άντρες που νιώθουν ντροπή και ενοχή επειδή αυτοϊκανοποιούνται (πολιτισμικοί, οικογενειακοί παράγοντες) ή λόγω του περιεχομένου των φαντασιώσεών τους τη στιγμή εκείνη. Έτσι, μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά η αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή τους ή ακόμα και να εκδηλωθούν ψυχοσωματικά συμπτώματα (άγχος, πονοκέφαλοι, πόνοι στην μέση, κλ.π)

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ;
– Αποδέξου πως σταθερή σχέση δεν σημαίνει ότι αποκτάς το δικαίωμα να εξουσιάζεις τις ερωτικές σκέψεις και συμπεριφορές του συντρόφου σου.

– Δώσε του χώρο και χρόνο για προσωπικές στιγμές και σεβάσου τις επιθυμίες και συνήθειές του.

– Προσπάθησε να μην παραπονιέσαι για το θέμα της αυτοϊκανοποίησης, αλλά να δημιουργείς τις συνθήκες ώστε να σε επιθυμεί ερωτικά.

– Συζήτησε με τον σύντροφό σου για τους λόγους που επιλέγει την αυτοϊκανοποίηση. Μήπως νιώθει παραμελημένος; Μήπως πιστεύει πως τον επικρίνεις συνεχώς και έχει επηρεαστεί η αυτοπεποίθησή του; Μήπως νιώθει ανασφάλεια για την εικόνα του σώματός του; Μήπως υπάρχουν άλλα προβλήματα στη σχέση σας που αρνείσαι να τα δεις;

– Δώσε του την ευκαιρία να σου εκφράσει τι τον διεγείρει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Πειραματιστείτε σε νέες επιλογές.

– Χειρίσου με λεπτότητα το θέμα, ώστε να μη νιώσει ενοχή για την επιλογή του αυτή. Άλλωστε, μην ξεχνάς πως για πολλούς άντρες η αυτοϊκανοποίηση αποτελεί μέσο ανακούφισης από την ένταση και το στρες.

Σε γενικές γραμμές, η αυτοϊκανοποίηση είναι κάτι το φυσιολογικό και αναμενόμενο μέσα σε κάθε σχέση και έτσι δεν υπάρχει λόγος να ζητήσεις από τον σύντροφό σου να διακόψει τη συμπεριφορά του αυτή (όσο τουλάχιστον δεν επηρεάζει αρνητικά την σεξουαλική σας ζωή και τη σχέση σας γενικότερα).

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164