Το γάλα είναι η τροφή που επιλέχθηκε από την ίδια τη φύση ως ιδανική για την επιβίωση μας στην πλέον ευάλωτη αλλά και αναπτυσσόμενη φάση της ζωής μας. Τι συμβαίνει όμως με τα μωρά; Υπάρχει κίνδυνος να έχει το μωρό αλλεργίες;
Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς εξηγεί: “Ο σχετικός κίνδυνος εμφάνισης αλλεργίας στην πρωτεΐνη του κοινού γάλακτος είναι εκείνος κατά τον οποίο φοβόμαστε και αφορά στο 2,5% με 7,5% του πληθυσμού των βρεφών. Ο κίνδυνος αυτός αποφεύγεται, αν δίνεται το ειδικό «βρεφικό» γάλα”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μήπως να δίνω στο παιδί μου γάλα με χαμηλά λιπαρα;
Το αποβουτυρωμένο γάλα δεν υπολείπεται ασβεστίου περιέχει όμως μικρότερη περιεκτικότητα λιποδιαλυτών βιταμινών και είναι προτιμότερο να δίνουμε στα παιδιά και τους έφηβους πλήρες γάλα. Όταν δε το παιδί μας είναι κάτω από 2 ετών, δεν επιτρέπεται να του στερούμε τα λιπαρά του γάλακτος. Πάνω όμως από αυτή την ηλικία και σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα παχυσαρκίας, οι ειδικοί θεωρούν ότι ενδείκνυται το γάλα με μειωμένα λιπαρά.
Επίσης, τα εμπλουτισμένα γάλατα – σε ασβέστιο, λιπαρά Ω3 επιλέγονται από άτομα με αυξημένες ανάγκες σε ασβέστιο, όπως οι έγκυες και οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Όταν κάποιοι ακολουθούν ένα διαιτολόγιο φτωχό σε βιταμίνες, το εμπλουτισμένο γάλα με τις ανάλογες ουσίες θα μπορούσε πράγματι να τους βοηθήσει. Όποιο είδος λοιπόν και αν προτιμάμε, το γάλα θα αποτελεί μια απόλυτα αναγκαία καθημερινή επιλογή για όλους και εφ’ όρου ζωής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ