Σε τι διαφέρει η τροφική αλλεργία από τη δυσανεξία; Ποιες τροφές προκαλούν συχνότερα αλλεργίες στα παιδιά; Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς;
Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Νίκος Κριαράς εξηγεί:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η τροφική δυσανεξία είναι ουσιαστικά καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση, η οποία μπορεί να πάρει από μερικές ώρες μέχρι και ημέρες για να εκδηλωθεί ως παθολογικό σύμπτωμα. Κάθε αλλεργική αντίδραση καθ’ ορισμόν εμπλέκει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο για κάποιο λόγο επιτίθεται στην συγκεκριμένη ουσία στην οποία υπάρχει η αντίδραση, στην προκειμένη περίπτωση σε διάφορες τροφές.
Τροφική αλλεργία είναι μια ανώμαλη ανοσοποιητική αντίδραση σε μια τροφή που είναι αβλαβής για τους περισσότερους ανθρώπους. Τα αντισώματα ενάντια στην τροφή παράγονται έτσι ώστε όταν το αλλεργικό άτομο τρώει την τροφή, η ισταμίνη και άλλες αμυντικές χημικές ουσίες απελευθερώνονται προκαλώντας φλεγμονή. Οι χημικές αυτές ουσίες προκαλούν αλλεργικά συμπτώματα που μπορούν να έχουν επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα, γαστροεντερική οδό, δέρμα ή καρδιαγγειακό σύστημα.
Αφού αναλύσαμε την διακριτική διαφορά της δυσανεξίας και της αλλεργίας, θα πρέπει να επισημανθεί ότι πιο ευάλωτος οργανισμός για να δεχθεί τα συμπτώματα τους είναι των παιδιών μικρής ηλικίας. Σαφώς, και του ενήλικα ο οργανισμός δεν θα μπορέσει να τα αποφύγει αλλά τουλάχιστον θα μπορέσει να τα μετριάσει ή και να τα αποφύγει μη καταναλώνοντας τις συγκεκριμένες τροφές.
Πιο επικίνδυνο σύμπτωμα, είναι εκείνο το οποίο έχει προκληθεί από την αλλεργία.
Στη μικρή ηλικία, οι βασικές τροφές οι οποίες προκαλούν αλλεργία και επικίνδυνα αρνητικά συμπτώματα, είναι το γάλα, το αυγό, τους ξηρούς καρπούς και το ψάρι. Σε ακραίες περιπτώσεις, έχει εμφανισθεί τροφική αλλεργία σε ορισμένα φρούτα ή στο βασικό συστατικό τους ή στο περίβλημα τους.
Το σημείο το οποίο μας προϊδεάζει, για το ότι πρόκειται για αλλεργία και όχι δυσανεξία, είναι όταν μετά την 2ωρη κατανάλωση του γεύματος, ο οργανισμός εμφανίσει κνησμό στο σώμα, γρήγορη εξάπλωση εξανθημάτων, πρήξιμο του προσώπου, γλώσσας και λαιμού, δυσκολία στην αναπνοή, αγκομάχημα, εμετό και απώλεια αισθήσεων.
Ενώ, τροφική δυσανεξία ενδέχεται να έχει στα αμυλούχα, η αποκαλούμενη κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη), όπου κατά την παιδική ηλικία θα εμφανισθεί στα βρέφη 9 έως 36 μηνών.
Επίσης, τροφική δυσανεξία στη λακτόζη, στην ουσία ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει το κατάλληλο ένζυμο την λακτάση έτσι ώστε να υδρολύσει με επιτυχία το σάκχαρο του γάλακτος την λακτόζη, με αρνητική συνέπεια την αποφυγή γάλακτος με λακτόζη ώστε να μην εμφανισθούν τα αρνητικά συμπτώματα της δυσανεξίας.
Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ τροφικής αλλεργίας και τροφικής δυσανεξίας, είναι ότι κατα την αλλεργία τα συμπτώματα αγγίζουν τα άκρα τους, τα οποία φθάνουν τον θάνατο ή ορισμένες εγκεφαλικές-νευρολογικές δυσλειτουργίες ενώ κατά την δυσανεξία τα συμπτώματα μπορούν να μετριασθούν όχι με καθολικό αποκλεισμό των τροφών αλλά με εφαρμογή μέτριου βαθμού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ