Το ξύλο δεν είναι τρόπος διαπαιδαγώγησης και προκαλεί στο παιδί ανεπανόρθωτη ζημιά. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο στο σπίτι σου πρέπει να αντιδράσεις άμεσα…
Η ΑΣΚΗΣΗ ΒΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΠΟΤΕ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Μπορεί να είναι ψυχολογική βία (παραμέληση), σωματική βία (κακοποίηση) ή σεξουαλική παραβίαση. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να το αξιολογήσουμε πολύ σοβαρά, να το αναφέρουμε στους αρμόδιους φορείς και να ζητήσουμε βοήθεια” τονίζει η ψυχολόγος Νατάσσα Πατεράκη.
Πρέπει να λάβεις υπόψην σοβαρά ότι…
“Έχει φανεί εμπειρικά -και με μελέτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ότι η προβαλλόμενη βία επηρεάζει το άτομο, όταν τη ζει καθημερινά στο σπίτι του, που αποτελεί τον προσωπικό και προστατευόμενο από το οικογενειακό άσυλο χώρο. Η καθημερινή επαφή με τη βία αποδεικνύεται ότι επηρεάζει τους πάντες και τα άτομα αντιδρούν διαφορετικά και με βάση το δικό τους προσωπικό τρόπο”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Στις περιπτώσεις βίας μέσα στην οικογένεια, είτε μεταξύ των γονέων είτε προς το παιδί, η κατάσταση που βιώνουν τα μέλη της οικογένειας αποτελεί τραυματική εμπειρία για όλους, αλλά κυρίως για τα παιδιά. Γίνεται φανερό ότι κάθε συμπεριφορά που δεν στηρίζεται στο διάλογο, στα πλαίσια της διαπαιδαγώγησης, αποτελεί μορφή βίας, η οποία ενισχύει την ήδη αυξανόμενη κοινωνική βία που αντιμετωπίζει ένα παιδί” συνεχίζει η ψυχολόγος.
“Οι κακοποιήσεις συνδέονται με την απόλυτη εξουσία των γονιών στα παιδιά τους και συχνά εκλαμβάνονται μάλιστα και ως “παιδαγωγικές” πρακτικές. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η επιβολή πειθαρχίας, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε ψυχολογική ή σε σωματική βία”.
“Η βίαιη συμπεριφορά του γονιού ίσως να εμφανίζεται ως αποτέλεσμα συναισθηματικής φόρτισης από άλλα στρεσογόνα γεγονότα ή ακόμα και παρορμητικής αντίδρασής του λόγω παρερμηνείας της συμπεριφοράς του παιδιού. Ακόμα, χειρότερα υπάρχουν περιπτώσεις που η βία είναι σκόπιμη -ως τρόπος εκτόνωσης ή μαθημένη συμπεριφορά ή και η πιθανότητα να υπάρχει κάποια ψυχική διαταραχή των γονέων”.
“Έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει αυξημένη ενδοοικογενειακή βία από πατέρες που είναι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα άνεργοι και σε οικογένεις που ζούνε κάτω από τα όρια της φτώχειας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν την ασκούν και άνθρωποι οικονομικά εύρωστοι ή υψηλού μορφωτικού επιπέδου” διευκρινίζει η ψυχολόγος Νατάσσα Πατεράκη.
Τι πρέπει να κάνεις…
ΟΠΟΙΟΣ ΚΙ ΑΝ ΑΣΚΕΙ ΒΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΜΕΣΑ.
“Αν αυτό το άτομο είναι ο σύζυγος, η μητέρα οφείλει να προστατέψει το παιδί και τον εαυτό της με το να απευθυνθεί αρχικά σε κάποιο άτομο εμπιστοσύνης -συγγενικό ή του κύκλου της, και σε ειδικό σε θέματα οικογένειας, με τη βοήθεια του οποίου, αλλά και των αρχών, θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση προτού δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στο παιδί”.
“Συνήθως, ΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΣΑΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΓΟΝΙΟΥ και να χρησιμοποιείται ακόμα και ως άλλοθι από αυτόν απέναντι σε απειθαρχία του παιδιού”.
Η ψυχολόγος είναι σαφής: ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΜΙΑ ΒΙΑΙΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΗ ΖΗΜΙΑ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ