Να αθλείται η έγκυος; Ποια είδη άσκησης θεωρούνται τα πιο κατάλληλα; Τι πρέπει να προσέξει και τι να αποφύγει;
Η Έφη Τσεκούρα, personal trainer εξηγεί:
– Κάθε έγκυος πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού της για την συμμετοχή σε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης.
– Το είδος της άσκησης που θεωρείται κατάλληλο για την περίοδο αυτή είναι: περπάτημα, κολύμπι, στατικό ποδήλατο και τροποποιημένες ασκήσεις με βάρη.
– Πρέπει να διδάσκεται η σωστή εκτέλεση της αναπνοής. Το κράτημα της αναπνοής όπως και ο χειρισμός Valsava πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση.
– Όχι στις απότομες κινήσεις, αλλαγές κατεύθυνσης και βαλλιστικές κινήσεις.
– Οι ασκήσεις από ύπτια θέση πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή και να απαγορεύονται το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
– Αποφυγή της άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες ή στην έκθεση της εγκύου στον ήλιο. Γενικά απαγορεύεται η άσκηση που έχει σαν συνέπεια την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από τους 38 βαθμούς ή την αύξηση της καρδιακής συχνότητας κοντά στο όριο των 140 σφυγμών ανά λεπτό.
– Σημασία πρέπει να δοθεί στην επαρκή λήψη υγρών όπως και στην σωστή διατροφή. Δεν τρώμε για δυο αλλά ούτε κάνουμε δίαιτα αδυνατίσματος. Η ημερήσια πρόσληψη σε θερμίδες πρέπει να αυξηθεί κατά 300 περίπου θερμίδες.
– Τα συμπτώματα που επιβάλλουν την διακοπή της άσκησης είναι: πόνος ή αιμορραγία, ζαλάδα, τάση για λιποθυμία, αίσθηση ανεπαρκούς αναπνοής, μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας, ακανόνιστη καρδιακή συχνότητα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ