Η Ψυχολόγος – Σύμβουλος Μελέτης, Ιφιγένεια Λαμπροπούλου προτείνει τρόπους για να μη γίνει το παιδί σας… “αλλεργικό” στο διάβασμα!
Το πιο σημαντικό και δύσκολο κομμάτι όσον αφορά στο σχολείο, είναι πώς το παιδί σας θα αγαπήσει τη μάθηση. Κάποια πράγματα περνούν από το χέρι σας, αλλά κάποια άλλα δυστυχώς…. όχι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μπορεί να επιλέξετε το καλύτερο ιδιωτικό σχολείο για το παιδί σας αλλά να μην ταιριάζει στα θέλω του, στον χαρακτήρα του, στις δυνάμεις του. Μπορεί το δημόσιο σχολείο της γειτονιάς σας να έχει καλή φήμη αλλά το ανθρώπινο δυναμικό που θα τύχει στην τάξη του παιδιού σας να μην είναι το καταλληλότερο. Μπορεί να προσπαθείτε για το καλύτερο και τελικά το παιδί σας να μην θέλει να ακούσει τη λέξη “διάβασμα”.
Όλα χρειάζονται πρόγραμμα και προετοιμασία. Όπως λοιπόν θα προετοιμάσετε βδομάδες πριν την έναρξη του σχολείου το πρόγραμμα εγερτηρίου και φαγητού…. ακόμα πιο προγραμματισμένα πρέπει να προετοιμάσετε το εκπαιδευτικό πλάνο της χρονιάς.
Τα παιδιά ζορίζονται όταν έρχονται προ τετελεσμένου γεγονότος μπροστά στην αποκάλυψη ότι, από εκεί που αδημονούσαν να πάνε στο σχολείο για να βάλουν την σάκα που επέλεξαν, για να γράψουν με τα φανταχτερά μολύβια που τους αγοράσατε, θα πρέπει πια να θυσιάσουν το ατέλειωτο παιχνίδι και να αντικατασταθεί από το διάβασμα.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Σύμφωνα με την Ιφιγένεια Λαμπροπούλου:
– Ένα πολύ καλό τρικ είναι να φέρετε το παιδί σας κοντά στα βιβλία με τέτοιο τρόπο που να νομίζει ότι είναι δική του επιλογή. Στο δωμάτιό του ό,τι είναι στο ύψος του παιδιού, εκεί δηλαδή που πέφτει κατευθείαν η ματιά του, τοποθετήστε βιβλία με ωραία εξώφυλλα. Τα παιχνίδια βάλτε τα ψηλά στα ράφια, ώστε να έχει έτσι άμεση πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό. Χαμηλότερα, τοποθετήστε τετράδια ζωγραφικής, παιχνίδια εκπαιδευτικής φύσης (π.χ. scrable, παζλς, παιχνίδια ερωτήσεων-απαντήσεων κτλ).
– Επιδιώξτε να σας βλέπει το παιδί να διαβάζετε, να χαλαρώνετε με ένα ωραίο βιβλίο στα χέρια, γιατί όπως έχουμε ξαναπεί, τα παιδιά πάντα κοπιάρουν τις συμπεριφορές και προτιμήσεις των γονιών.
– Πριν πέσει για ύπνο, να του διαβάζετε ένα όμορφο εικονογραφημένο παραμύθι, μια γλυκιά ιστορία που θα του αποτυπωθεί.
– Κατά τη διάρκεια της ημέρας αφιερώστε ένα τέταρτο ή το πολύ μισή ώρα που θα την ονομάσετε “Εκπαιδευτικά παιχνίδια με τη μαμά και τον μπαμπά”. Φροντίστε να είναι μία ώρα που το παιδί θα είναι ξεκούραστο και θα είναι πάντα μαζί με τη μαμά ή με τον μπαμπά. Μπορείτε αυτή την ώρα να παίξετε με εκπαιδευτικά τουβλάκια που έχουν είτε γράμματα είτε αριθμούς. Η επιλογή ενός εκπαιδευτικού dvd με απλή και παιδικά συνυφασμένη παρουσίαση να αποτελεί έκπληξη μια φορά το μήνα.
– Ανάλογα την ηλικία του παιδιού προσαρμόζετε και τις επιλογές εκπαίδευσης. Να θυμάστε πάντα, ότι στόχος σας είναι να συνδυάσετε το παιχνίδι με την μάθηση έτσι ώστε το παιδί να αισθάνεται ευχάριστα και όχι αγγαρεία την όποια ώρα εκπαίδευσης.
– Μπορείτε επίσης, εάν για παράδειγμα το παιδί σας είναι να ξεκινήσει στην 1η τάξη του δημοτικού, να προμηθευτείτε τα σχολικά βιβλία και να μετατρέπετε τα μαθήματα της ιστορίας, της φυσικής, των θρησκευτικών, σε ιστορίες πιο ευχάριστες, πιο παραστατικές, ώστε όταν έρθει η ώρα που θα πρέπει να μάθει ένα κεφάλαιο, να πει «α! αυτό το ξέρω…. και έγινε αυτό και μετά εκείνο……». Κατ’ αυτόν τον τρόπο και θα έχει πιο λίγα να προσθέσει στις ήδη υπάρχουσες γνώσεις του, και θα νιώθει αυτοπεποίθηση που γνωρίζει εκ των προτέρων πράγματα, και δεν θα νιώθει το καταναγκαστικό βάρος του «ουφ! τώρα πρέπει να διαβάσω».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ